Kategóriák
Egyéb kategória

Sugárzó hamburger?

Mielőtt minden felelősséget átadnék a McDonalds-nak, megjegyzem, hogy nem kötelező bemenni. Lehet otthon is hamburgert sütni. Ezt az írást magamnak is szántam, hátha elgondolkom rajta 🙂
Úgy tűnik, megelégelte a McDonalds azt a hadjáratot, amit az egészséges étkezés hívei folytatnak ellene. Pár éve mindenki a Super Size Me c. filmen csámcsogott, aztán mikor másnap bement a gyorsétterembe, akkor csak a kis krumplit választotta a nagy helyett. Világot rengető hatása nem volt a filmnek, mindenki tudta eddig is, hogy csak gyorséttermi koszton élni meglehetősen egészségtelen, ezt most egy film is alátámasztotta.
Manapság ez a YouTube videó borzolja a kedélyeket, legalábbis engem sokkal jobban elborzaszt, mint az előző. Megvallom, eddig minden lelkiismeret furdalás nélkül ettem meg néha egy-egy hamburgert, de most nem kívánom! Nem hiszem, hogy valóban csak 100% színtiszta marhahús az, ami nem indul romlásnak, akár két nap múlva.
A cég saját bevallása szerint, egy húspogácsa több mint 1000 különböző marha húsát tartalmazza, és ezeket a marhákat a világ öt különböző pontján tartják. Teszik mindezt azért, hogy teljesen egyforma, egyenízű IZÉ-t etessenek meg velem.
A videót két hete láttam először, akkor vettem is egy hamburgert, amit azóta is egy műanyag dobozban őrzök, mert muszáj ezt nekem is kipróbálnom. Jelentem, két hét alatt romlásnak semmi jele, de nem akarom naponta nézegetni, lerakom a pincébe, legközelebb decemberben vetek rá egy pillantást. Majd referálok.
Persze, ez a kis videó nem rázta meg a multi céget, de mostanában mintha náluk is elindult volna valami, elkezdtek gyümölcsjoghurtot, gyümölcsöt, és zöldségeket is árulni a gyerekeknek. Talán mégiscsak tartanak attól, hogy egyszer lesz egy-két olyan gyerek, aki almát enne hamburger helyett, és ezt a törekvést vagy muszáj lesz még csírájában elfojtaniuk, vagy elérni azt, hogy ez az alma csak McDonaldsos alma lehessen. Mondanom se kell, nem önzetlenül teszik mindezt, valahogy meg kell tartani a vásárlókat.
Az Usa-ban több hamburgerben kimutatták a Coli H7-es törzsét, ami egy gyereket pillanatok alatt képes megölni. Mégis, hogyan tudott ez a baktérium a húsba kerülni?
A hús feldolgozását olyan gyorsan kell végezni (hiszen annyi éhes száj várja a napi betevőt), hogy nincs idő, rendesen betartani az alapvető higiéniás szabályokat, ezért a marha ürüléke keveredhet a hússal. Jól hangzik, ugye?! Amerikai barátaink már ki is találtak egy megoldást: sugárzással ártalmatlanítják a baktériumokat.
Sugárzó húspogácsa? Nem számít, adnak hozzá lufit, vagy gyűjthető játékot. Gyűjtsd össze mind a 99-et egy hónap alatt! Vagy egyen a gyerek transzzsír fagylaltot, transzzsír chips-szel. Hogy pontosan mi is a baj a transzzsírokkal, azt nagyon jól elmagyarázza PHZS, öröm lehet, ha valakinek ilyen tanárnője van!
Érdekes módón erre a veszélyre csak az utóbbi időben figyelt fel a média, komoly hisztériát okozva a „tudatos vásárlók” között. Napi öt gramm tanszzsír (a kiskrumpliban ennyi van) hosszútávon akár 30%-al növeli a szívbetegség kialakulásának veszélyét, és nagyban hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához is.
Állítólag októbertől Magyarországon is a megengedett 2% alá csökkentik a transzzsír arányát az olajban. Ellenőrizni sajnos soha nem fogjuk tudni.
Persze a hamburgerfogyasztás továbbra sem csökken. Ami egyedül aggasztja a tulajdonosokat az az, hogy lassabban növekszik, mint tíz éve. Ez is valami, gyorsan tenni is kell ellene. Megpróbálni egy pár olyan dolgot is árulni, amit bár nem vesznek meg az emberek, de legalább rajta van az „étlapon”. Saláta, bio tej. Mindenki megnyugtatta a lelkiismeretét?
Sőt, egy kutatásban bebizonyították, hogy a gyerekek szívesebben megeszik a sárgarépát, ha egy olyan dobozból kerül elő, amin Ronald Mcdonald mosolyog. Szomorú, de elhiszem.
2003-ban új szlogennel rukkolt elő a cég: minőségi alapanyagok, egészséges táplálkozás. Persze azt már nem tudták megmagyarázni, hogy mit keres a sült krumpliban glutén, sőt tej származék! Volt, akinek elvonta a figyelmét a teljes kiörlésű lisztet is (!) tartalmazó zsömle. Aki még ennek ellenére is veszélyesnek tartotta gyermekére a gyorséttermet, annak Amerikában sportközpontokat építettek az étterem mellé. Kosárlabdapálya, szobakerékpár, mászófal. Ez itt kérem az egészség háza! Aztán itt a legjobb: fittnesz dvd. Tornázzon ön is a Big Mac menü után, és meglátja fitt, és egészséges marad 120 éves koráig! Minden el van intézve.
Még mindig nem ment el az étvégya? Nézze meg David Hasselhoffot részegen hamburgert enni! És mégegyszer.

19 hozzászólás a(z) “Sugárzó hamburger?” című bejegyzéshez

Mi csak egyszerűen Rosszanya és Rosszapa vagyunk( nem a gyerekek mondják, hanem mi viccből) mikor elhúzunk a meki mellett. Évente kétszer kb. engedünk, soha máskor, pedig csak ha budapestet átszeljük- elég sokszor – legalább 6-ot, 7-et kell kihagyni.De a korosztályi nyomás igen nagy: a kisebb 3 hete ovis, azzal jött haza, hogy ki milyen happymeal ajándékot vitt be..
De még ennél is borzasztóbb, hogy egy normális iskolában a 9 évesek szülei mit adnak tízóraira a gyereknek ( pl.orvosanyuka is, szegényanyuka is): chipsek, kóla, energiaitalok durva színekben, bakerolls, csomagolt csokiszeletek, cukrok. Aztán mindenki az enyémmel akar cserélni egy szem(!) gyönyörű szőlőre. Állítása szerint nem cserélte el az egész fürtöt…
Az energiaital-problémát pedig úgy oldottuk meg, hogy elolvastattam vele, hogy mi van benne. Nem nyavalygott többet érte

A sugárzás az nem ionizáló sugárzás, amivel pl. fűszereket is fertőtlenítenek??

Ja és a baktériumok azért vannak benne, mert mind rezisztens már a hozamfokozó antibiotikumok alkalmazása miatt.

Volt szerencsém a kedvenc német városomban McDonaldsban dolgozni, azóta én nemigen teszem be ilyen helyre a lábam. Az “éttermünk” tele volt szóróanyaggal, hirdetve, hogy ez bizony nem káros.
Meg persze volt színes csúszda meg ingyen Haribo. Régi belső emberként csak azt tudom tanácsolni, hogy csakis azt szabad inni, ami a kávégépből jön. Enni meg…mindenki döntse el. Ami a shake és fagyigépből jön, kérem mellőzni. A többi gyorsétteremnél hasonló lehet a helyzet.
Mekis alakú és szagú sültkrumplit könnyedén elő lehet állítani otthon valami krumpliszelővel, ami szép vékonyra vágja (nekünk is van otthon phzséknál) és nem napraforgóolajból(pálmafa volt a dobozon, amiből az olajat frissítettem, remélem, nem abból volt).
Plusz adalék, hogy aki sokat eszik ilyenekből, egy idő után nem tud mást megenni. Nekünk ebédszünetben csak ottani terméket volt szabad fogyasztani, és amikor anyám 2 hónap után eljött és főzött nekem valamit, elsírtam magam, mert nem bírtam a szagát. utána 2 hónapig húsra, főtt ételre sem néztem. szörnyű volt. veszélyes, tényleg.

Ha a gyerekeink azon nőnek fel, amit itt a blogjainkban közreadunk, akkor egyszerűen nem fogják tudni megenni az ipari ízű hamburgert és társait. Nyilván annak idején beülnek majd a többiekkel ilyen helyekre, és max. sült krumplit esznek, amit sajnos tényleg túl jól csinálnak, más kérdés, hogy az is rettentő egészségtelen, hogy egész nap hevülő olajban sült cuccokat esznek. Tényleg lenne benne valami?

Sajnos ez nem ilyen egyszerű szerintem. Nem kell heti programnak lenni, hogy valamiért (milliós kutatások után ők tudják a választ, hogy mi az, ami odavonzza a gyereket) imádják. Az én három éves fiamnak egyszer vettünk egy kiskrumplit séta közben az oktogonon. Ha hiszed ha nem, valami van abban a krumpliban, mert RÖGTÖN függő lett. Mindenhol több km-ről észreveszi a mekit, és krumplit akar. Szerencsére mást még nem kapott, nem is akarom, mert nagyon megijesztett.
Macskáknál láttam ilyet, az alutasakos macska eledelt amikor meglátja anyám macskája, teljesen kifordul magából. Az nem annyira dühit, ha egy macskát valami vegyszerrel függővé tesznek, de ha egy gyereket?!

Ribizli, nálunk sem az a program és én nem találom ilyen egyszerűnek a dolgot. Megnő, és nem fogja a barátainak azt mondani, amikor beugranak a “meki”-be kajálni egyet, hogy fúj, ez milyen, hanem megeszi ő is, mert fontosabb lesz az ő véleményük. Akármennyire nem úgy van nevelve, hogy a másoké fontosabb, ez a kamszkor sajátossága.
De legyen Neked igazad, örülnék neki, ha ez ilyen egyszerű lenne és én látnám csak gyászosabbnak.

Kissé félve írom le, hogy szerencsére a “bohóc” állati félelmetes sok gyerek számára. És amelyik gyereknek nem az A Program, hogy “elmegyünk a mekibe enni”, az nehezebben lesz függő. Kb. ilyen egyszerű a dolog szerintem. 🙂

Eszter, remélem kikerül ez az írás valahová, ahol még többen olvassák. Nagyon igazad van, valahogy mégis mindig elfelejtjük azt a bölcs mondást, hogy azzá leszel, amit eszel. Nekem aztán kínálgathanak bármit, de itt van a gyerekem, aki abszolút célcsoport és néhány év múlva önállóan fogja magát mérgezni ezekkel a kajákkal.

Köszi Malka, ha már a krumplid nem sikerült!

Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy bár valóban jól tud néha esni egy gyorséttermi kajálás, nem csak szóbeszéd az, hogy mennyire nagyon egészségtelen. Sőt nem csak hogy nem egészséges, de mérgező is.
De mindenkinek a saját felelőssége. Svédországaban ha jól tudom, betiltották (vagy legalábbis a reklámozását) a happy meal menünek. Ha már a szülőkre nem lehet a dolgot bízni…

Szerintem a szülőknek hatalmas a feleőssége. Még ha engedjük is néha a hamburgert, happy meal menüt soha nem szabad venni. És ha félévente jár oda a gyerek, akkor nem lesz gond. Azt is érdemes lenne megtudni, őket miért nem vizsgálja ilyen szempontból a fogyasztóvédelem!

Az a baj, hogy most, hogy elolvastam az írásodat, tuti nem eszek ilyet egy hónapig. Utána pedig megint bemegyek kéthetente. Már engem is megvettek, pedig az én gyerekkoromban még nem volt gyorsétterem, nem tudták a hülyitésemet korán kezdeni. De sajnos finom. Mea culpa!

Vélemény, hozzászólás?