Kategóriák
Egyéb kategória

Mézes chilis brokkoli

A brokkoli vagy más néven spárgakel (még soha nem hallottam, hogy így nevezték volna) a karfiol közeli rokona, a keresztesvirágúakhoz tartozik. A Földközi tenger vidékéről származik, valószínűleg Olaszországból, erre utal a latin neve is (Brassica oleracea Italica), de más vélemény szerint Ciprusról ered. Ebben a formában 3-400 éve ismeretes, és a mediterrán országokban vadon is megterem. Ebből következik, hogy nagyon igénytelen növény, nem úgy, mint közeli rokona a karfiol. Az USA-ban már 30%-al több brokkolit termelnek, mint karfiolt. A zöldség nagyon jól fagyasztható, és így is megőrzi vitamintartalma nagyrészét. Rengeteg A és C vitamint tartalmaz, valamint Folsavat, és karotint. Ugyanakkor fajtától függően csak kb. 30 kcal található benne, rengeteg elemi rost kíséretében. A New Jersey Egyetem kutatóinak tapasztalatai szerint a közismert, gyakran fogyasztott keresztesvirágú növények igen gazdagon tartalmazzák az ún. sulforaphane (SFN) nevű molekulát. Erről az összetevőről már korábban leírták, hogy egerekben képes gátolni bizonyos daganatok kifejlődését, melyeket mesterségesen idéztek elő különböző rákkeltő anyagokkal. Az American Cancer Society statisztikái szerint a daganatok kialakulásának közel 2/3-át meg lehetne előzni életmódváltással, ugyanis az esetek igen nagy részéért a táplálkozási szokások tehetők felelőssé.
Férfiaknál különösen nagy segítség a prosztata rák megelőzésében, ha harminc év felett hetente háromszor megtalálható az étrendben.
Ennyi remek tulajdonság után, már csak azt kell kitalálni, hogyan vegyük rá a családot, hogy meg is egyék. Magam részéről imádom, de a férjemen semmi lelkesedést nem veszek észre, ha brokkoli van ebédre. A fiam még csak ránézni se akar, de ezt megértem, gyerekkoromban nekem se ez volt a kedvenc zöldségem.
Ezt a mézes csípős brokkolit valahogy mégis mindig hamar eltüntetjük a tányérról, bár az elkészítése után már az nem mondható el róla, hogy kevés kalóriát tartalmazna, cserébe viszont nagyon finom!
Hozzávalók:
1 nagy fej brokkoli, rózsáira szedve
Első mártani való:
Méz
Chili
Sörtészta:
Tojás
Liszt
Reszelt sajt
Só, bors, szerecsendió
Sör
A brokkolirózsákat lobogva forró sós vízbe dobom 2 percre, majd óvatosan leszűröm, és jéghideg vízbe dobom. Ezután hagyom lecsöpögni. A rózsák fejét chilivel és egy pici vízzel összekevert mézbe mártom, majd a sörtésztába. Ezután úgy teszem a forró olajba, hogy csak a tésztás fejét lepje el az olaj. Szép pirosra sütöm. Mikor megsült, egy tányérra szedem, hagyom lecsöpögni, és utána rakom át arra a tálra, amiben tálalom. Papírtörlőt nem lehet alá tenni, mert a sajttól, és a méztől kicsit ragad.

9 hozzászólás a(z) “Mézes chilis brokkoli” című bejegyzéshez

Nem merem leírni, mert biztosan van valami hasonló (vagy ugyanez) máshol, de igen, én találtam ki. Aztán, hogy hanyadikként, az már más kérdés. A google nem ismer hasonlót, az biztos. 🙂

Vélemény, hozzászólás?