Szoktatok kencurt használni? És galangát? Esetleg galangált?
Mind a három gyönyörű fűszernév, a galanga ráadásul olyan mesebelinek hangzik, hogy simán el tudnám képzelni egy tündér nevének is. A kencur meg olyan, mintha valami ősmagyar fűszernövény lenne, valami rég elfeledett, de ezer éve még a táltosok által használt titokzatos fűszerszám. Ehhez képest a galanga egy gyökér, ami kinézetre hasonlít a gyömbérre – és sokak szerint ízre is, de szerintem ízében semmi köze a kettőnek egymáshoz.
A középkorban Európában is széleskörben használták, aztán kiszorította a gyömbér, hogy párszáz év múlva a gyömbérre is valamilyen egzotikus fűszerként csodálkozzunk rá újra.
A legtöbb dél-csendes-óceáni konyha használja manapság a galangált. Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy a tudósok rákellenes hatását is felfedezni vélik, méghozzá a teszteken ez a növény elpusztította a rákos sejteket, sőt, az egészséges sejtek védekezőképességét is serkentette. Az újdonság az, hogy mindkettő tulajdonság egy növényben található meg.
Persze a galangát nem ezért szeretjük, hanem a levesért, ami belőle készül. Nem állítom, hogy ez az a leves, amihez minden egy átlagos kamrapolcon fellelhető, mert konkrétan szinte semmit nem lehet a sarki kisboltban megvenni hozzá, mégis megéri a fáradságot. Mindig is imádtam, de mióta Dávid miatt nem nagyon tartunk itthon tejterméket, azóta egyszerűen minden nap meg tudnám enni ezt a levest. Ez életem harmadik rákattanása, és nem tudom meddig fog tartani.
Tom kha gai – kókusztejes thai csirkeleves
5 dl jó minőségű kókusztej + 5 dl víz, vagy még jobb, ha 1 liter kókusztej
3 centis galanga darab vékonyan felszeletelve
2 szál thai citromfű
4 kaffír lime levél
4 ek halszósz
1 nagy chili paprika
nádcukor, ízlés szerint
só, ízlés szerint
1 ek zöld curry paszta
20 dkg csiperkegomba felkockázva, vagy ha van, akkor egy doboz rizsszalma gomba-konzerv
1 nagy csirkemell filé felkockázva
sok friss zöld koriander
2 lime leve
A kókusztejet és vizet egy lábosban elkezdjük forralni. A galangát és a citromfüvet a húsklopfolóval kicsit megütögetjük, hogy jobban kiadja majd az ízét, és vékonyan felszeleteljük, végül a kókusztejbe dobjuk. A lime levelet én mindig egészben főzőm a levesbe, de akinek úgy jobban tetszik, az nyugodtan metélje hajszál vékonyra, mehet az is a többi után az edénybe. Pár percig forraljuk, majd a friss koriander és a lime leve kivételével minden hozzávalót beleteszünk. A csirkemellnek elég mondjuk három perc, amíg megfő. Végül belenyomom a lime levét, és tálalásnál megszórom sok korianderrel.
A Parázsban sok vékonyra szeletelt fehér hagymát is szórnak bele a végén, újabban mi is teszünk, és azt kell mondjam, határozottan jó elképzelés!
14 hozzászólás a(z) “A legszebb nevű fűszerből a legjobb levest” című bejegyzéshez
De hol lehet ezeket a hozzávalókat beszerezni?
@Yoss: A Culináris üzletekben, az Ázsia bt-nél a Nagycsarnok mellett, és a Metróban is láttam már mindenfélét.
Finom gyömbérrel is, bár más lesz az íze.
Aki nem szereti a thai citromfű ízét, mármint a közvetlen ízét, az hosszában vágja félbe majdnem a gyökér tövéig, az majd összetartja, így egyben ki lehet venni.
Csiperke helyett használjunk shitakét / illatos gombát, szárítva lehet kapni.
Hagyma simán mehet bele, ha van mogyoróhagyma, azzal a legjobb.
@Yoss:
azsiabt.kernel.hu/
egészen jól hangzott a halszószig
@nadiposzata: pedig a lényeg onnan kezdődik. halszósz, rákszósz, kagylószósz – ezek nélkül NINCS távol-keleti konyha.
csirkehús helyett amúgy mehet bele valami nem túl jellegzetes halfilé, mikor már majdnem kész, vagy rákfarok. a kókusztejet mi kókuszpasztából állítjuk elő, így benne maradnak a rostok is, és a leves is tartalmasabb, masszívabb lesz. kulinárisban lehet kapni.
Imádom és rengetegszer eszem. Természetesen csirkével is finom, de garnélarákkal még sokkal jobb. 🙂
En halszoszt nagyon keveset rakok bele, inkabb sozom, azert a halszosz eleg bizarr dolog, ha atut rajta 🙂
A vegen szep ovalisra vagott ujhagymat is szorok bele, a korianderrel egyutt, de azzal mar nem fozom.
Zold Curry-vel meg nem probaltam.. Valaki fokhagymat is tesz bele, azt sem tom milyen lehet 🙂
A Vilag Legfinomabb Levese, mese nincs. Sosem ugrottam ra semmire ugy mint erre, mar ha kajarol beszelunk…
A zöld curry szósz megjegyzés nagyon gáz, az egy másik étel… Ha már mindenféleképp valami paszta bele, akkor a tom ka gai paszta, semmiképpen zöld curry paszta. Itt Thaiföldön még kókuszkockát szoktunk belerakni.
Amikor magyarországon főzöm leegyszerűsítem és majdnem olyan jó:
Tom Ka Gai paszta ( pl Westend közértben kapható ) elkeverve kókusztejben, megfőzöm benne a csirkét… még egy kis kókusztej és hozzá répakatikák, apró champion gomba és negyedelt hagyma. Ennyi. ( ugyanis a paszában már benne van minden fűszer )
@nadiposzata:
A halszósz, ugyan rendkívül büdös, de annál fontosabb.
Nélküle nem ázsiai levest, főleg nem tomkakait főzöl.
@efes:
@különvélemény:
Felületesen ismerem az ázsiai konyhát, és folyton reménykedem.
Gyerekkori rossz emlék miatt a közelemben kinyitott tonhal konzervtől rosszul leszek, nehogy a szardíniától. Anyám egyszer csinált vmi lazacos cuccot, nem tudtam, hogy mi van benne, de ugyan úgy végezte, mint a múltkor véletlenül leemelt ajóka szószos szendvics….
Utoljára 10 éve ettem halrudat, azt is csak szerintem azért,mert hal sem volt benne.
Sokan nem tudják, hogy a hal szósz, az nem halesszencia. Szerintem nem is büdös, de egyértelműen nem a hal jut először eszembe róla. Kell a levesbe, és nevezhetjük fűszernek.
@Yoss:
Szárítva vedd, a shitakét:
image.made-in-china.com/2f0j00EvWTbIltOKkh/Shitake-Mushroom-Extract-Capsule-Health-Food.jpg
Forróvízben egy pohárban felenged hamar, utána szeletelhető. Az áztatóvíz is mehet a levesbe.
Frissen a citromfüvet és a mogyoróhagymát:
http://www.luxury-thailand-travel.com/images/Thai-Lemon-Grass.JPG
http://www.bbcgoodfood.com/content/knowhow/glossary/shallot/image.jpg
Frissen, vagy fagyasztva a kaffer lime levelet, a friss maradékot fagyaszd le utána:
farm1.static.flickr.com/78/168175462_59a53a81fa.jpg