
Bátraknak.
Tavaly kaptam ezt a receptet, miután egy másik dinnyés turmixot tettem fel. Annyira bizarrnak találtam a sárgadinnye és a gorgonzola italban való párosítását, hogy nem mertem kipróbálni. Pedig ha a dinnye kockára van vágva, akkor én is szeretem mellé a gorgonzolát, de hogy ehhez még tejszínhabot is tegyek, az egy kicsit sok volt.
Aztán a múlt héten fagyiztunk egyet Lila Fügével, és én gorgonzola fagyit kértem. Első pillanatban csalódott is voltam, mert semmi gorgonzola ízt nem éreztem, csak egy édeskés, krémes fagyi volt. Miután lenyeltem, maradt egy kevés gorgonzolás utóíz a számban, és nagyon tetszett! Akkor jutott eszembe a tavalyi e-mail a recepttel.
Egy ilyen forró napon tökéletes ebéd ez a különleges dinnyés ital jéghidegen.
Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:
1 érett sárgadinnye
2 dl tejszín
5 dkg gorgonzola
1 csipet só
1 marék durvára vágott dió
1 lap zselatin
cayenne bors
A dinnyét megpucoltam, és botmixerrel habosra pépesítettem. Akinek van kedve, tehet bele egy kevés darált jeget is.
A zselatinlapot beáztattam, majd fél deci tejszínnel mikróban felolvasztottam. Nem kell forralni, csak langyosítani. Villával összetörtem a gorgonzolát, és a langyos tejszínhez kevertem. Végül az egészhez hozzáöntöttem a maradék tejszínt, sóztam, és szűrőn keresztül a habszifonba töltöttem. 2 patront csavartam bele, felráztam, és behűtöttem.
Ebből nyomtam a dinnyeturmix tetejére. Megszórtam dióval, cayenne borssal.
Igazán különleges, érdemes kipróbálni!

15 hozzászólás a(z) “Gorgonzolás dinnye capuccino” című bejegyzéshez
Kedes Eszter,
a fagyizó címét megadnád?
Köszi, Éva
A városmajori kézműves fagyizóban lehet kapni.
Engem az érdekelne borzasztóan, hogy hol ettetek gorgonzolafagyit… Hú, de megkóstolnám.
elsőre bizarr, látványnak gyönyörű és ha a fagyira gondolok, meg arra, hogy közzé merted tenni, akkor biztos, hogy nagyon finom. kipróbálom
fúúú de jól hangzik, ezek a sós-habos dolgok mindig olyan izgalmasak 🙂
Bocs a habszifonba kerülő tejszínbe értettem bele a zselatint, csak nem akartam elhinni. Annyira furcsának tűnt. Ui. úgy képzeltem, hogy a hűtőben a zselatinos tejszín megköt és nem lehet kinyomni. Ha csak tartja a habot akkor OK. Üdv
medvedr
Összefutott a nyál a számban. Szerintem nagyon finom lehet. Összekeverted?
Bátraké a szerencse! 🙂 és látványnak sem utolsó!!!
Gorgonzolafagyi – Barcelona. Kis dióval megszórva. A férjem imádta, én nem annyira. De lehet, hogy most tetszene.
Franciául én 2 évig tanultam. Nem igazán mernék megszólalni, bár már volt, hogy útba tudtam igazítani egy-két turistát. Viszont a "konyhanyelvet" megtanultam nagyjából és a recepteket teljesen jól értem. Imádom is a francia gasztro újságokat, amikor már kicsit unalmas a Good food…
Sok receptnek meg van a története.
Ági, érzem én, hogy előbb-utóbb meg kell tanulnom franciául! 🙂
Agyalok a gorgonzolafagyin is.
Hu, ez tényleg bátor.
Sokszor gondolkodom azon, hogy ezek a receptek hogy születhetnek? Hogy született a rántotthús??? Véletlenül háromszor ejtették a húst különböző dolgokba? Mákunk van, hogy valaki ilyen béna volt, én hálát adok neki. 😀
Már jó ideje szemezek ezzel a recepttel, ami itt egy francia oldalon szerepel, ugyanaz az ötlet. De én se mertem eddig kipróbálni. Lehet, hogy ez után már nem lesz más választásom.
http://bcommebon.canalblog.com/archives/2009/06/01/13923482.html#comments
Medve dr, valóban a szifonba tettem, így nem esik össze olyan hamar a hab. Gondolom a gorgonzola miatt is kellett a receptben.
Ági, örülök, hogy tetszik. Majd írd meg, hogy ízlett-e. Kíváncsi vagyok!
Ott írja a recept alatt: a tejszínne került a habszifonba. Gondolom így jobban tartja magát a hab.
Eszter, ez nagyon izgalmasan hangzik. Örülök, hogy végül megcsináltad, és meg is osztottad. Nekem is ki kell próbálnom.
Mihez lett felhasználva a zselatin?
medvedr