Kategóriák
Egyéb kategória

Gránátalma, mandarin, vanília esszencia

Jó néha elmenni olyan országokba, ahol mindenféle előítélet, előzetesen meghallgatott vélemény, vagy étteremajánló nélkül ülhetek be egy étterembe.
Ezért a csodáért nem is kellett messzire mennem, elég volt Bécsig elutazni, és ott egy rombuszhalat rendelni. A hal mellé érkezett hét, azaz hét csepp csoda.
Annyira intenzív gyümölcs, bódítóan meleg vanília, és selymesen kellemes vaj volt abban a hét csepp esszenciában, hogy napokig arról álmodtam! Aztán megpróbáltam keresni valami hasonlót, és találtam is Bűvös szakácson egy karottás mandarin mártást, ami alapnak jó volt. Hetente egyszer Lila Fügével vendégül látunk tíz embert vacsorára, pár pohár borra, és egy jó beszélgetésre.
Múlt héten nyelvhalat terveztünk, és ahhoz gondoltam ezt az esszenciát.
Nyelvhalat nem kaptunk, lett helyette laposhal en papillote, és arra csepegtettem rá a mártást. Működött. Másnap muszáj volt a kacsára is cseppenteni belőle. Annak is kiemelte az ízét.
Itt most egy picit leállok, mert épp az jutott eszembe, hogy talán garnélán is finom…
Elkészíteni egyszerű, de nagyon időigényes.

Hozzávalók:
10 szem mandarin
5 gránátalma
0,5 rúd vanília kikapart közepe
1 csipet curry por
1 csipet cayenne bors
3 dkg jó minőségű vaj

A mandarin levét kinyomtam és leszűrtem. A gránátalma magjait a szűrőkanálba tettem, és a levét átpréseltem a mandarinhoz.
Vastag, szendvicstalpú serpenyőbe tettem, majd a serpenyőt egy vastag alumínium lapra helyeztem. Így ment az egész a legkisebb gázrózsára, a legkisebb lángon.
A hőmérséklete elvileg nem mehet 50 fok fölé, de nem is melegszik fel jobban.
Egy egész napon át, vagy még tovább párologtattam, amíg szinte szirup sűrűségű nem lett. Ekkor belekapartam a vanília belsejét, beleszórtam a fűszereket, és még harminc percig a lángon hagytam. Másfél deci esszencia lett belőle.
Pici üvegcsébe töltöttem, majd amikor lehűlt, beletettem a kockákra vágott vajat. Rácsavartam a tetejét, és addig ráztam, amíg teljesen homogén mártás kaptam.
Egy mokkáskanálnyi csupán az adag belőle.
Zseniális!

23 hozzászólás a(z) “Gránátalma, mandarin, vanília esszencia” című bejegyzéshez

Bár az előző kérdésemre nem kaptam választ,mégis próbálkoznék még egy kérdéssel….A kész esszenciát hogyan kell tárolni? üvegcsében..de utána? mint a lekvárokat, a kamrapolcon? vagy a hűtőszekrényben?bár akkor meg a vaj összeáll benne….

Kedves Eszter! NEkem az lenne a kérdésem, hogy Bécsben melyik étteremben jártál, ill. hogy van-e olyan hely, amit javasolsz. Nem túl drága helyet keresek, dec 21-22-én megyünk, hátha van valami ötleted. Köszi!
Mária

Bocs Eszter, de amikor olvaslak állandóan az erdőbényei tévéadás hangja megy és mostmár egy kicsit unom. Nem találom, hogy le lehet-e valahol az oldaladon kapcsolni, vagy csak a gépemen? Mert azt meg mindig elfelejtem visszakapcsolni. Segíts, koszi

hűű ez nagyon jól néz ki, és nagyon jól is hangzik. el is mentettem ezt a receptet későbbre. szerintem a karácsonyi menübe lesz beépítve…
amúgy meg hogyan lehetne abba tizes társaságba bekerülni?:)))

Az az igazság, hogy annál sokkal finomabb, mint amit el lehet képzelni. A közös vacsoránkról megmaradt adagot kincsként őrízgetem, néha kinyitom, beleszgolok és minden este találok valamit, amire rá lehet cseppenteni 🙂

Vélemény, hozzászólás?