Kategóriák
Egyéb kategória

Grillsütő mellé a barátokat!

Hétvégén azt hiszem, aki csak teheti, begyújtja a grillsütőt. VÉGRE!
Mi nagyon gyakran grillezünk, és nem a kertben, hanem amikor úton vagyunk, és épp kedvünk szottyan. Ezért mindig van nálunk grillsütő, amit sokan viccesnek találnak, de az az igazság, hogy a piknikezés igazi kisgyerekes program, barátokkal. Amíg apa a tűzzel van elfoglalva, anya napozik, vagy ibolyát gyűjt (én most ezt tervezem), a gyerek vígan elmatat egy bogarat nézve, vagy fára mászva. Utána lehet focizni, frizbizni, vagy egy hatalmasat sétálni. Szabad program. Mi télen is grillezünk, de azt már csak haladóknak ajánlom. Miután megsült az ebéd, még órákat tudunk heverészni, beszélgetni. Imádom, igazi csapatépítő.
Addig is jöjjön egy pár jótanács kezdőknek, mire is lesz szükség.
Picnic by secluded Forest Stream.jpgFotó
5 literes műanyag flakon, tele vízzel.
Ez a legfontosabb, a sütés után ezzel tudjuk leönteni a parazsat annyira, hogy tényleg biztonságosan otthagyhassuk. Ha borgácsolunk, akkor a bográcsot öblítjük ki előbb, majd abból öntjük le  a tűzet.
Grillsütő. kicsi, 1000-2000 forintos, de nem az eldobható tálca, az nem alkalmas! Az a legjobb, aminek olyan lábai vannak, amit nem szükséges becsavarozni használat előtt, elég csak bedugni a helyére. Ha ilyen épp nincs akkor jó a csavarozós fajta is, de akkor rögtön vegyünk mellé egy olcsó csillagcsavarhúzót is, és azonnal rakjuk a grillsütő dobozába. Rettenetesen bosszantó, ha már ott állunk a hússal, gyufával a kezünkben, hogy begyújtsuk a tüzet, és még egy órát kell vacakolni a csavarokkal és egy nagy késsel. Az első használat előtt a grillsütő kartondobozát ragasszuk át vastag ragasztószalaggal, mert hamar tönkremegy, és mindig abba kell visszacsomagolnunk  a sütőt.
Faszén és gyújtós. Mi a brikettet szeretjük, sokkal nagyobb hőt ad le, és tovább is ég. A gyújtóssal pedig pillanatok alatt be lehet gyújtani a tüzet, de amíg elég elég kellemetlen a szaga, szerencsére akkor még úgy sem szabad semmit a parázsra tenni.
2 pokróc. Érdemes olyanra áldozni, aminek az alja vízhatlan. Ilyenkor még nedves és hideg a föld, de nyáron is eshetett egy záporeső pár órája, vagy reggel még harmatos lehet a fű. Jobb, ha nem engedi át a vizet és a hideget, főleg, ha kisgyerek is van velünk, aki nem képes megülni a fenekén egy plusz kardigánon.
A lehető legnagyobb műanyag vágódeszka. Én kettőt szoktam vinni, de az se elég soha. Azért a műanyag, mert annak alig van súlya, és mindig elég messze megyünk az autótól, nem mindegy, hogy mennyi mindent cipelünk magunkkal súlyban.
Dugóhúzó. Van, amikor nem kell, mert pezsgőt bontunk, vagy csavaros tetejű könnyű bort, de ha épp parafadugós, és azzal kell szenvedni, hogy kiüssük, vagy benyomjuk, de mivel, ha nincs fakanál, az nem jó. Persze ez csak borivóknak fontos, de a grillezés együtt jár a borivással, nyáron meg a fröccsözéssel. Vita nincs.
2 éles, nagy kés. Nem szorul magyarázatra.
Műanyag szemetes lapát. Na, ezen mindenki nevet, amikor meglátja, de aztán… Oké, van aki aztán is. Mi arra használjuk, hogy amikor nincs szél, ezzel legyezzük a parazsat. Majdnem mindig szükség van rá.
Nagy, felfelé szélesedő szájú fonott kosár. A tányéroknak, poharaknak, bornak, üdítőnek, stb. Imádnám a piknikkosarat is, mert gyönyörű, de mindegyik olyan nehéz, hogy az csak dísznek jó, vagy annak, aki hajlandó a kocsija mellett grillezni. Engem zavar az autó látványa, úgyhogy piknikkosár kilőve, pedig Dávid kapott egyet, úgyhogy néha muszáj lesz cipelni. Ez volt a nagy vágya.
Üveg pohár, tányér (ok, nem kell porcelán, de semmi képp nem műanyag), rendes evőeszköz. Mert sokkal jobban ízlik az étel rendes tányérból, mint műanyagból. Egy nagyobbacska tál, ami zárható, hogy meleg maradjon benne amit hamarabb sütöttünk, pl a köretet. Újkrumpli szezon, jaj de várlak már!
Szalvéta, több konyharuha.
Könnyű hűtőtáska  a grillezendőnek, és az italoknak.
Szúnyog és kullancsriasztó mindenkinek, illetve sebtapasz és jód a gyerek térdére.
+1: nálunk mindig van egy növényhatározó. Jó móka. Szeretnék egy fa és egy madárhatározót is, de nem járhatok könyvtárral grillezni az erdőbe. Mit hagytam ki?
Itt ülünk egy asztalhoz másokkal.

5 hozzászólás a(z) “Grillsütő mellé a barátokat!” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?