Kategóriák
Egyéb kategória

Gyümölcsös túrófánk

turofank3.jpgA bevált receptek nem véletlen öröklődnek anyáról-lányára. Többek között ilyen a túrófánk, amit szerintem minden családban sütnek, annyira egyszerű és kiadós. Múlt héten egy cukorbeteg barátunk jött hozzánk egyik este, és bár megígértette, hogy semmivel nem készülök, arra gondoltam, hogy az mégsem probléma, ha a gyereknek beígért vacsorát egy kicsit megváltoztatom, és sokkal szénhidrát szegényebben készítem el.
Olyan jól sikerült, hogy ezentúl így csinálom mindig, hiszen a kevesebb szénhidrát csak jót tesz mindenkinek. Érdekes, hogy a hagyományos túrófánk szerintem csak frissen jó, de ez finom másnap is.

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
2 egész tojás
4 púpozott ek teljes kiőrlésű búzaliszt (az eredeti 32 dkg helyett)
2 kk sütőpor
1 bögre fagyos bogyós gyümölcs
1/2 citrom reszelt héja
6 ek eritritol
1 csipet só
olaj a sütéshez (kb. 7 dl)

Gyorsan összekevertem mindent, megforrósítottam az olajat, majd diónyi gombócokat formáltam a túróból, úgy hogy lehetőség szerint a gyümölcsök nem a szélén legyenek, mert akkor könnyen kiesnek sütés közben. 40 fánk lett összesen, és ezt a mennyiséget négyszerre tudtam kisütni. Miután feljött az olaj tetejére, megfordítottam, és mág úgy is sütöttem 3 percig. Lágyabb lesz a tészta az eredetinél a sokkal kevesebb liszt miatt, de nem fog szét esni, csak óvatosan kell kivenni az olajból. (Na jó, egy szét esett, mert nem figyeltem rendesen a gyümölcsökre)

 

5 hozzászólás a(z) “Gyümölcsös túrófánk” című bejegyzéshez

Kétszer próbáltam eddig túrófánkkal, de mindkétszer egy jól kinéző, de olajban csöpögő borzalom lett belőle. Pedig nem sütöttem sokáig, és sütés után próbáltam rendesen lecsepegtetni, meg utána szalvétát is alátenni, de semmi eredmény.

A képen lévő fánkok persze szépen néznek ki.

@==T==: sajnos én is így jártam, sőt a családban többen is. már majdnem füstölt az olaj, olyan forró volt, de a fánk csak szívta-szívta magába. elment majdnem egy üveg kb. 30 kis gombócra – dobtam is ki az egészet minden alkalommal. most már feladtam, valamiért nem megy, csak vendéglőben ettem eddig jót (azt is Edélyben 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?