Kategóriák
Egyéb kategória

Igazi téli vacsora

coca-cola kaposzta1.jpgArról beszélgettünk Dáviddal, hogy régen, amikor még nem volt egész évben kapható mindenféle zöldség, akkor hogyhogy nem haltak éhen az emberek. 🙂 Az egészen hihetetlen volt számára, hogy ez bizony nem is olyan régen még tényleg így volt, és csodálkozna, ha csak az én gyerekkoromba visszarepítené az a nagyon vágyott időgép.
Alig hitte, hogy a krumplit és a gyökérzöldséget mindenki elvermelte magának otthon, és bizony sokkal több fogyott a savanyú káposztából is. Szerencsére mi is taposunk be minden évben, így erről első kézből szerzett tapasztalatai vannak.
Tényleg jó lenne több savanyú káposztát enni, annyira téli, olyan finom. Ez egy kicsit édesebb változat, a gyerekek és a nők kedvence. Persze lehet cifrázni több hússal, füstölt csülökkel, minden mással, de egy hétköznapra így is tökéletes!

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta

1 nagy fej hagyma

2 ek zsiradék (lehet zsír, vaj, esetleg étolaj)

10 dkg kockázott bacon

2 birsalma
12 szem aszalt szilva

2 gerezd fokhagyma
2 kk csombor

6 szem boróka bogyó
2 szem szegfűszeg

3 dl tejszín

4 ek méz

6 pár debreceni
bors
(só valószínű nem kell bele, de kóstoljunk!)

A hagymát felkockázzuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, amikor már félig kész, rászórjuk a bacont. A káposztát ha szükséges, kiöblítjük, majd egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyen túl hosszú. A hagymára tesszük a cikkekre vágott birsalmával és az aszalt szilvával együtt. kicsit összezúzzuk a fokhagymát, az is rádobjuk a fűszerekkel, majd öntünk alá egy kevés vizet, és 20 percig főzzük.
Felöntjük a tejszínnel és a mézzel, a beletesszük a debrecenit, és további húsz percig főzzük takarék lángon, gyakran megkeverve.

Még több tipp a közös étkezéshez a gyerekekkel az Együtt Egy Asztalnál oldalán. 
kaposzta+taposas.jpg

2 hozzászólás a(z) “Igazi téli vacsora” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?