Kategóriák
Egyéb kategória

Hagymás rétes

Be kell vallanom, ezen a héten nincs túl sok kedvem főzni. Van ilyen, és még az sem segített rajtam, hogy kimentem szétnézni a piacra. Pedig a piac mindig inspirál, de most alig vettem valamit, abból sem volt ötletem, hogy mit főzzek.
Beszélgettem Mirellével telefonon, megkérdeztem, ő mit főz, de hasonló válságban van mint én. Biztosan a tavasz teszi. 🙂
Tegnap reggel is csak azt tudtam, hogy natúr csirkemell lesz vacsorára. Aztán megnéztem mi is lapul az üres hűtőmben elrejtve, ami alkalmas lenne köretnek. Egy csomag réteslap várakozott arra, hogy egyszer almás-szilvás rétest süssek belőle, amihez nem volt minden itthon. Hagyma, és fokhagyma viszont mindig van, így nem lehetett más a köret, mint hagymás rétes.
Hozzávalók:
10 fej hagyma negyedekre vágva
1 marék mazsola
3 ek balzsamecet
olívaolaj
só, bors
rozmaring
kakukkfű
3 réteslap
kevés vaj a réteslapok közé
1 ek szezámmag (el is maradhat)
A hagyma negyedeket forró wokban (sima nagy serpenyő is megteszi) kevés olívaolajon, rázogatva félpuhára sütöttem. Félidőben ráöntöttem a balzsamecetet, sóztam, borsoztam, majd a végén a rozmaring levélkéket is rátépkedtem, és a kakukkfüvet is beleszórtam. A hagyma szépen karamellizálódott. Végül a mazsolát is belekevertem.
A réteslapokat egyenként megkentem megolvasztott vajjal, majd egymásra fektettem őket, egy enyhén nedves konyharuhán. Az egyik végébe halmoztam a hagymatölteléket, és a konyharuha segítségével feltekertem a rétest. A tetejét megkentem egy pici vajjal, és rászórtam a szezámmagot.
Előmelegített 200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem, olyan 25 perc alatt.

11 hozzászólás a(z) “Hagymás rétes” című bejegyzéshez

Én szoktam a zöldséges rátesbe tenni besamelt, és gyakran kéksajtot is, vagy ha az nincs, akkor valami füstöltet.

Az almás szilvás rétesem, az tulajdonképpen sima almásrétes, sok dióval, és aszaltszilvával. Szerintem a meggyes, és a friss szilvás mellett az egyik legjobb rétes. Ja, és a barackos 🙂

És milyen az, amikor kedved és ötleted is van?….
Cseveghetnénk arról, hogy a zöldséges rétesekbe szerintetek kell-e kötőanyag? Tojás, besamel stb.? Engem ez a kérdés régóta foglalkoztat.

Vélemény, hozzászólás?