Kategóriák
Egyéb kategória

Hárslevelűben érlelt sajt?

Akkor legyen ez egy hárslevelű nap. 
Tegnap vásároltunk a Lidlben egy sajtot, a Fino-food termékét: Tokaji boros sajt néven. Egyébként belekóstoltam, és különleges, egész jó sajt, csak kicsomagolva kicsit meglepő ez a sárga kéreg.
Összetevők: pasztőrözött tej, baktérium színtenyészet, oltóenzim, szilárdító anyag: kalcium-klorid, tartósítószer: kálium-nitrát, konyhasó, 3% dióbél, 3% mazsola, Tokaji hárslevelű bor, Tokaji aroma, Carthamus sajtfesték.
Tudja valaki mi az a tokaji aroma?
A Carthamus sajtfesték tulajdonképpen sáfrányos szeklicét takar? Attól van a sajtnak körben ilyen természetellenes sárga színe?
Egyébként “tokajis sajtot”  Dobogó Blue kéksajt néven Zwack Izabella is készít, bátran merem ajánlani mindenkinek, tökéletes kéksajt! Dél – Tirol 2000 m feletti havasi legelőiről, különös gondossággal szelektált tehéntejből és Tokaji aszú törköly ízgazdag szemeinek a házasságából készül.

8 hozzászólás a(z) “Hárslevelűben érlelt sajt?” című bejegyzéshez

Én egyszer belefutottam egy hasonlóba, Gundel sajtválogatás címen. 3 féle sajt, különböző borokban érlelve, címkén jól is hangzott. De ami a csomag belsejében várt, az merő undormány volt. Mint amikor a legolcsóbb trappista gumiszörnyet befestik valami ételszínezékkel. Íze, illata semmi. Soha többet nem veszek ilyen márkanévre alapozott ipari hulladékot.

Van muskotály aroma, kéklevelű aroma stb. is. Pontosan nem tudom, hogyan készül, egy ismerősöm mesélte el, hogy több hektoliternyi kannás bor alapanyaghoz (kipréselt szőlőtöret, cukor, víz, gomba), ami szőlőlevet csak nyomokban sem tartalmaz, egy bögrényi kell belőlük.

Gondolom, hogy a tokaji borokra legjellemzőbb aromákat, ízeket tartalmazó illóolajkeverék lehet.

Vélemény, hozzászólás?