Kategóriák
Egyéb kategória

Zöld ivás

Kb. egy éve a Tudatós Vásárlók szerettek volna készíteni egy felmérés arról, hogy a magyarországi éttermekben felszolgálnak-e csapvizet, ha azt kér a vendég. Meg is kértek egy társaságot, akik sokat járnak éttermekbe, hogy minden alkalommal kérjenek csapvizet, és az élményeiket jegyezzék fel. A találkozón, ahol a kérés elhangzott, hatalmas vita alakult ki. Mindenki érezte, hogy ez egy teljesen jogos, ésszerű kérés, de beláttuk, hogy a legtöbb étterem egyszerűen rá van szorulva az ásványvízből befolyt haszonra is, teljesen felesleges ezzel konfrontálódni a felszolgálókkal. Persze mindenki tisztában van vele, hogy jobb helyeken nem csak természetes kérés egy pohár csapvíz, de akár érkezéskor az asztalra is teszik a hideg vízzel teli kancsót kérés nélkül(pl. Svédországban).
De mi is a baj a palackozott vizekkel? 
Kezdjük először is azzal, hogy a hatalmas ásványvíz fogyasztás is egy mesterségesen generált igény. Kitaláltak egy olyat az embereknek, amire egészen húsz évvel ezelőttig semmi szüksége nem volt. Természetesen régen is ittak palackozott gyógy- és ásványvizeket az emberek, de nem szomjoltóként, napi 2-3 litert fejenként, hanem alkalmanként, mondjuk zöld színű csatos üvegből, a Margitszigeten ücsörögve. Egyszerűen nincs szükségünk ennyi ásványvízre, és ha kicsit hátra lépünk, és kívülről próbáljuk meg nézni önmagunkat, láthatjuk, hogy teljesen nonszensz, hogy több száz kilométerről, kamionokkal a hipermarketbe szállított vizet vásárolunk. Sokan nem is figyelik a címkét, pedig gyakran kínálnak egészen Lengyelországból ideszállított vizeket. De most komolyan! Minek? Kinek? És miért? Mondjuk én a magyar ásványvíz piacot is nagyon károsnak tartom, de legalább nem utaztatják körbe fél Európán, mielőtt megérkezik. Feltűnt másnak is, hogy az ásványvíz gyártók (csomagolók? hiszen a víz vaz van, ők csak egy gyárat építenek a meglévő vízre) mekkora sztárokat képesek megfizetni, hogy egy olyan terméket reklámozzanak, ami szinte ingyen van, csak a csomagolása és a szállítása kerül pénzbe?
Az ásványvizek néhány 0,33-as üvegtől eltekintve csak műanyag, eldobható PET palackban kaphatóak. Ha hazánkban minden felnőtt meginna naponta egy palack ásványvizet, mint ahogy az az ásványvíz gyártók álma, akkor naponta hatmillió palackot dobnánk ki. És ha még ez a hatmillió palack mind egy szálig a szelektív gyűjtőkben is landolna, akkor is össze kéne gyűjteni, szállítani és raktározni kéne egy olyan valamit, amire egyáltalán nincs szükségünk.
Meg kell jegyeznem, létezik házi palack zsugorító gép, a honlapján ez olvasható:
“Csak Magyarországon évente 1,5 milliárd darab, mintegy 60 ezer tonna PET palackból lesz hulladék, pedig hasznosítható anyagból készülnek. A kiürült palackok valódi értéket képviselnek, vétek őket szemétbe dobni, hogy aztán hulladéklerakóba, vagy égetőbe kerüljenek, amikor ismét hasznos termékek  készülhetnek belőlük anélkül, hogy feleslegesen terhelnék a környezetünket. ” A zsugorított palackokat egy zsákban kell gyűjteni, amit a postán lehet feladni (a címzett fizeti a költségeket) vagy gyűjtőpontra kell bevinni, és minden palackért 2 forintot térítenek. Kétségtelenül jobb megoldás, mint egyszerűen a kukába dobni a palackot. Egyébként Magyarországon sajnos mindössze a 15%-a kerül szelektív hulladékgyűjtőbe a PET palackoknak. De minderre nem is volna szükség, ha nem vásárolnánk feleslegesen azt, ami szó szerint a csapból is folyik. (Most az alföld egyes területeit kihagynám, sajnos tudom, hogy ott előfordul a megengedettnél magasabb arzén szint, de ezt az önkormányzatok tudják, ezeken a helyeken természetesen indokolt a palackos víz fogyasztása.) 
Gyakori félelem a csapvízzel kapcsolatban, hogy szennyeződéseket tartalmazhat. Leginkább a nitrit, nitrát, ammónium, bór és arzénszennyezéstől tartunk. (Megjegyzem pár éve pl. Makón valóban a megengedett érték háromszorosa volt az arzén a csapvízben.) Aki nagyon tart ezektől, jobb ha tudja, hogy több, objektív, nemzetközi teszten ugyanúgy kimutatták azokat a szennyeződéseket a csomagolt vízben, mint ami a csapvízben megtalálható volt. Ennek ellenére, egy csapra szerelhető, és megfelelő időközönként cserélt szűrő biztosan nem árt senkinek. 100%-ban kiszűri a klórt is, és persze minden más ásványi anyagot is, erre érdemes gondolni a táplálkozásnál.
Egyik legismertebb para a csapvízbe került gyógyszer maradványok. Ezeket pl. a Dunából vett mintából valóban ki tudták mutatni, de a csapvízben már nem találták nyomát. Egyébként engem mindig megdöbbent, hogy emberek mennyire tartanak a vízből a szervezetükbe kerülő gyógyszermaradványoktól, ugyanakkor hatalmas nyugalommal eszik a hatvan napos csirkét, vagy a bolti sertést.
Amire tényleg érdemes odafigyelni, az a víz ólomtartalma. Az ólom nehéz fém, halmozódik a szervezetben, kimosni onnan nem lehet. Főleg a régi építésű házakban fordulhat elő, hogy a sokszor 60 vagy mégtöbb éves ólomcsöveken átfolyó víz ólomtartalma magasabb a megengedett értéknél. Ez nem a Vízművek hibája, hanem a házé, a Vízművek ugyanis jó minőségű vizet szolgáltat, de az ő hatáskörük a kapunál véget ér. A korszerű csövekről a lakóknak maguknak kell gondoskodniuk. Ha felmerül a gyanú, hogy gond lehet a víz minőségével, fogjon össze a közösség és vizsgáltassák be a vizet.
De hogy ne csak a csapvízre figyeljünk oda, kémikusok szerint A PET palackok egy antimon nevezetű anyagot tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus, ez a vegyület hő hatására, vagyis ha melegebb helyen tartjuk a palackokat, beleoldódik a vízbe.
A végső következtetés mégis az, hogy az ország nagy részén érdemes a csapvizet választani. Ezzel rengeteg energiát takaríthatunk meg, nem szennyezzük a környezetünket, és semmilyen lemondással nem jár.
Talán a legkönnyebben teljesíthető zöld cselekedet: igyál csapvizet!

28 hozzászólás a(z) “Zöld ivás” című bejegyzéshez

Néhány napja láttam egy beszélgetést a csapvízről, itt a link, ahol meg lehet nézni. Azért lettek kételyeim a csapvízzel kapcsolatban a beszélgetés után. Bp. XI. kerületben, ahol élünk, olyan büdös a csapból folyó víz, hogy zuhanyozáskor is érezni. De én sem szeretem a PET palackokat állandóan a szelektívbe hordani és a vizet a boltból hazacipelni, ezért vettünk víztisztító kancsót. Azóta azt isszuk és azzal főzök.

Írország, kisváros, a vízzel folyton gond van, így marad a szűrés Brittával. De a palackos víz ivása itt is "menő", bíztatják is a népet, hogy hurcolják magukkal mindenhová. Most futnak fel az ízesített ásványvizek )citromos, lime-os, stb.) A csak legextrémebb példa a norvég ártézi víz volt üvegpalackban, vagyonért, amivel itt étteremben találkoztam… de skót vizet bármelyik nagyobb szupermarketben lehet kapni, ha arra vágynánk.

Sziasztok!
Valaki írta, hogy nem lehet kapni a szóda patront. Jelentem: LEHET KAPNI SZÓDAPATRONT (és habszifon patront is) pl. kisközértekben itt nálunk (Bp.-től 20 km-re) mindegyikben, de a Sparban is. Pesten pedig a József krt.-on van a Liss mintaboltja, ahol nemcsak szifont, de alkatrészt is árulnak!!!!
Egyébként a szóda hungaricum, ld. Jedlik Ányos valamint Vörösmarty!
Pet palack még: nézzetek körül a neten és meglátjátok hová kerül a szemét: úszó szemétszigetek a Csendes-óceánban…

Zöldmandula, a mi szűrőnk magától elzáródik, mikor cserélni kell, nincs is választásunk 🙂

És igen, itt Amerikában is minden étteremben maguktól hozzák a jeges vizet, ez az alap. Én általában nem is rendelek italt soha. Nem kapok érte piszkos tekinteteket. (sőt, néha futás közben is bemegyek kávézókba, kis éttermekbe, és simán adnak vizet)Otthon, ha sima csapvizet kérek, mintha leprás lennék, úgy néznek rám.

Imádom a csapvizet, vagyis imádtam. Ma már nálunk annyira ihatatlan a sok hozzáadott méregtől, hogy csak na… Sajnos otthoni víztisztításra még nem találtam elérhető megoldást…ha valakinek van ötlete várom 🙂

En nem No-bol irok, de onnan hallottam, hogy ott javasoljak, tanitjak a gyerekeknek is, a csoben levo par pohar vizet engedjek ki, mert abban lehet vmi. A tobbi viz boven van olyan jo, mint a palckozott.
Es igen, erdemes, nagyon elgondolkodni minden olyan fogyasytasunkon, ami nem letszukseglet, hogy valoban szukseges-e.

Csak egy jó tanács azoknak, akik szűrik a vizet: rendszeresen cseréljék a szűrőt!!!!!
(Anyukám a KÖJÁL-nál volt laboros és kitenyésztették a bacikat egy szűrőből. Nem túlzás, hogy majd kicsordult a petri-csészéből az eredmény. Azóta nem kérek "szűrt" vizet vendégségben.)

jajj, Fűszeres, hogy én mennyire szeretem a blogodat!!!

Csak helyeselni tudom, amit az előttem szóló, Németországban élők írtak…

én először teljesen le voltam döbbenve,
no persze 'nehéz' beletanulni a szelektív kukázásba is,
de nekem például a kórházi takarítónéni szólt, mivel én ostoba nem tudtam, hogy bizony, a PET-palack visszaváltható, sőt az árát is visszakapom…

de persze nagyon sok múlik az akaráson, hogy ha ott a kuka a sarkon, az egyszerű, mindent-bele-kuka, akkor ne plusz-mínusz 10 méterrel odébb dobjuk ki a szemetet… már egy itt töltött év után is annyira, de annyira bántja ez a szememet, amikor haza csöppenek…

Én Amerikában élek. Itt is sokkal kisebb a palackos viz vásárlás mánia. Sima vizet lehet kapni gallonos (3.78 liter) kiszerelésben is, főleg piknikekhez stb. használják. A munkahelyeken legtöbbször hatalmas palackos viz van (20 liter), a palackokat mindig újratöltik. Magánházaknál a Britta filter vagy kancsó gyakori. De legtöbb helyen a vezetékes viz nagyon jó, vagy saját kút van.

Amúgy láttam egy műsort a palackos vizekről, és érdekes volt, hogy van olyan (jónevű) palackos viz, ami simán egy város csapvize 🙂 Nem vacakolnak vele sokat 🙂

A víz bevizsgálásához: ahol kisbaba van, ingyen bevizsgáltatható a víz, a védőnőnek kell szólni.
Arról is megoszlanak a vélemények, hogy az ásványvizek (általában) magas ásványi anyag tartalma hasznos-e vagy sem.
Nekünk fúrt kutunk van, víztisztítót használunk évek óta és tökéletesen elégedettek vagyunk az ivóvízzel, akkor is ebből teszek kulacsba vagy (tartós, többször használható környezetbarát) flakonba, ha elmegyünk itthonról.

Még egy adalék: a PET palackok nagyrészét Kínába szállítják feldolgozásra, ergo a szállítással tovább károsítjuk a környezetet, plusz tudjuk, Kínamég nem a környezetkímélő techmikáiról híres.

Látom már írt egy Erika Németországból, én is Erika vagyok, alchri Stuttgartból;)
Itt ahogyan névrokonom is írta visszaválthatóak a müanyag flakonok, söt még a dobozos sörös,kólás,stb. is.
De! Ügyelni kell arra,hogy a címkéje ne legyen megsérülve, még véletlenül se legyen benyomódva a palack, mert akkor visszadobja az autómata. Ugyanis most már autómatákat állítottak fel,amiböl sokszor az egyik nem üzemel és hatalmas sorok alakulnak ki az üzletekben….
Mi csak ha vendégeink vannak veszünk ásványvizet,különben csapvizet iszunk, a stuttgarti ivóvíz a Bódeni tóból jön,állítólag kitünö.

"A nyugati világ egymilliárd lakosa harminckétszer annyit fogyaszt, mint a legszegényebbek. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy harminckétszer jobban felelősek a világ korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásainak – olaj, faanyag, halállomány stb. – kiapasztásáért, hanem harminckétszer több szennyezőanyagot is bocsátanak ki, beleértve az üvegházhatású gázokat, a tengeri élővilágot károsító műanyagokat és rengeteg egyéb anyagot, amely a szeméttelepre kerül." /Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe/

azért inkább ásványvíz (kövezzetek meg), mert itt, nálunk a csapvíz büdös, gusztustalan, zavaros és áthatóan klóros a szaga. nem beszélve arról, hogy ahol lakom, ott a legkeményebb a víz az egész ország területén. csapvíz, nyám-nyám…

a PET-palackozásról mondjuk beszélhetnénk. a hölgy, aki Németországból kommentelt, valóban igazat szól, ráadásul ott messze nem olyan kemény a víz, mint M.o-n. (megbízható forrásból tudom.) ráadásul ott nemcsak a PET-palack, hanem még a sörösdoboz (az az alumínium, amit idehaza előszeretettel gyúrnak gombóccá és hajítanak el…) is visszaváltható.

m1r0ku

Dolgoztam olyan cégnél, amelyik víztisztító berendezést árult, ezért hadd szóljak hozzá, némileg pontosítva a dolgokat.

A zsugorítónál meg kellene nézni, hány kilowattos, és hány (másod)perc alatt végez egy palackkal. Egy kilowatt egy percig üzemelve kb. 1 forintnyi villamosenergia, amit tudvalevőleg nem szélkerék állít elő nálunk. Nem biztos, hogy pozitív a mérleg.

Az olcsó víztisztító berendezésekkel két baj is van. Egyik, hogy francokat se szűrnek ki. Nem feltétlenül a legnagyobb méretű szennyező részecskék a legkárosabbak. Szűrőből pedig csak kétféle van: egyik mérete alapján megfogja a vízmolekulánál nagyobb szennyező darabokat, a másik kémiailag megköti, amit meg tud kötni. Márpedig bizonyos szennyeződések a vízmolekulához hasonló méretűek, ezeket csak membrános szűrő és aktív szénszűrő megfelelő kombinációja tudja hatékonyan kiszűrni. Semmiképpen nem olcsó mulatság. A tízezres nagyságrendű szűrő egészen biztosan csak valami primitív, nagy lukú szűrőt tartalmaz, ami kb. a cső faláról leváló darabokat fogja meg.

De ez a kisebbik baj. Mondhatjuk, hogy azzal a kevés szűréssel is előrébb vagyunk. De ez nem így van. Előfordulhat, hogy az olcsó, rosszul dokumentált, rosszul ellenőrzött berendezés szűrője telítődik, a tulajdonosa nem kap visszajelzést. A szűrőben pangó szennyeződés pedig két használat között melegágya a fertőzésnek. Egy nyaralás biztosan jó alkalom, hogy azalatt szépen elszaporodjon ott valami. Egy automata készülék oda-vissza mosogatja a szűrőjét, megmozgatja a vizet, hogy ne tudjon pangani. Értelemszerűen ez sem az olcsóság felé hat. Mindenesetre tény, hogy az olcsó szűrőből kijövő víz rémületes TDS értékeket tud mutatni. (A TDS-szám az oldottanyag tartalmat jelzi.)

A csapvíznek egyébként nem csak károsanyag tartalma van. Egy merő rémület, ha elektrolízissel kicsapatjuk, és szembesülünk vele, hogy mi minden van ott oldva, de annak nagy része nem káros, sőt. A legfontosabb ezek közül a kalcium. Mivel intelligens szűrők nincsenek, azért vagy nem szűrjük meg rendesen, vagy ha tényleg megszűrjük (ez ma már lehetséges, mert az a technika, amivel az űrhajósok a vizeletüket isszák, hozzáférhető kereskedelmi forgalomban is), akkor kiszűrünk mindent. Tehát valaki a komoly szűrőjű berendezést választja, kalkuláljon mellé az ásványianyag tablettával is, amivel pótolhatja, amit feleslegesen kiszűrt.

Tehát, csatlakozva Eszterhez, miszerint a palackos víz nagyon nem jó megoldás, az én javaslatom az, hogy valaki vagy kortyolja bátran a meglehetősen jó minőségű csapvizet, vagy ha ezzel nem elégszik meg, akkor ne spóroljon a szűrő berendezésen. A köztes megoldás rosszabb.

Szia!
Szívemből szóltál,nagyon jó lenne ha az emberek elgondolkodnának azon hogy hamarosan belefulladunk a saját szemetünkben.A főld már túl van népesedve,a szennyezés megy ezerrel,a sok potya árúsétáltatás rengeteg szenyeződést csinál,nem tudom mikor ébrednek fel az mberek.Nem is tudtam hogy Makón arzénes a víz,pedig 20 évwe itt lakok és csap vizet iszok.A nagy probléma hogy itt nállunk nagyon sokan mindent eltüzelnek,amig az ablakaimat nem szigeteltem,volt hogy télen a saját hálloszobámban fulladoztam a füsttől,mert gumival és rongyokkal,cipőkkel tüzeltek,fekete füst jött ki a kéményekből,az utcán meg szédültél le a bicikliről,hát ez van.

A magyarországi vezetékes vizekről annyit, hogy anyukáméknál kb 8-10 éve olyan szinten ihatatlan a víz, hogy bűzlik ahogy kifolyatják a csapból, szabályosan fekália szaga van. Még fogat sem szívesen mosunk vele, azt is inkább ásványvízzel. A színéről meg ne is beszéljünk, mert annak ellenérte, hogy apukám már sok-sok mechanikai szűrőberendezéssel, filterrel felszerelte a vezetékünket, de mégis mindennek rozsdaszíne lesz, legyen az kád, lefolyó, vízforraló belseje, stb.
Az ÁNTSZ-nél már sokszor bevizsgáltatták, reklamáltak a vízműnél, de szerintük minden a legnagyobb rendben vele. Hát ennyit a jó magyar vezetékes vízről…
De ennek ellenére úgy gondolom az ásványvíz valóban "divat" Magyarországon. Angliában pl. nem nagyon vesznek az emberek ásványvizet, kevés embernek láttam a kosarában és nincs is annyi fajta a polcokon, mint itthon. Simán megisszák a vizet a csapból, maximum Brita kancsót használnak…

Németországban egy másfél literes PET palack betéti díja 25 cent, ez 4 palack esetén már egy euró. A legolcsóbb ásványvíz 19 cent (betéti díj rájön). Megéri visszavinni a palackot. Ennek ellenére egyre többen a vízszűrő kancsó (+ házi szódagép, ha valaki szénsavasan szereti) mellett döntenek. Kis beruházás, és nem terheli a bevásárlószatyrot minden alkalommal, és a szemét sem szaporodik.
Erika, egy Németországban élő új kommentelő

Mi a Sodastream készüléket használjuk a szénsavas víz miatt, amit szeretünk. De időnként – amikor jobban klórozzák a vizet – szörnyű íze van, nem győzzük kiöntögetni. Viszont nincs PET palack. :o)

A palaczsugorítóról szólva, lehet hogy valakinek bevált/beválik, nálunk a garázsba került már akkor, amikor még ásványvizet ittunk, mert egyszerre max. 2 palackot tud zsugorítani, aztán túlmelegszik. A szag irtózatos, valószínűleg a hő hatására az az antimon vagy mi a fene a levegőbe kerül. Szerintem környezetszennyezőbb, azonkívül elég sok áramot fogyaszt, amit megint elő kell állítani valahol, ugye. Ja, és a kétliteres palack már nem fér bele.

De kapható mechanikus palackzsugorító, az egyik ismerősömék szemétledobójába fel is van szerelve (külön kukával), a lényege, hogy a hosszú erőkarral bárki picire préselheti a palackot és bármilyen méretet. Annyira bárki, hogy a 10 éves vékony kislány is. Ez sokkal előnyösebb és környezetbarátabb, igaz, hogy a társasháznak kellett megvennie.

Szivemböl szóltál, minden szavaddal egyetértek. Eddig sem ittunk ásványvizet, de ezután sem fogunk. De jó volt olvasni így összefoglalva amit tulképpen tudtam, csak soha nem fogalmaztam meg ilyen lényegretöröen. Köszi

Újfent klassz írás!!!!!!!!!!
Köszönöm Eszter!
Nem vásárolok mindenféle csodavizet-megjegyzem parasztvakításnak gondolom mindegyiket-megfelel nekem a csapvíz is.
Sajnálom,hogy eltüntek a boltok polcairól a szénsavpatronok,mert a szódát kifejezetten szeretem.
Mielőtt nem jelent meg ez a hatalmas víz dömping mindenkinek megfelelt a csapvíz,nem zavart senkit,hogy mi lehet benne:megjegyzem a magyarországi vezetékes vizek I.osztályúak!

A szelektív hulladékgyűjtésről is regényeket tudnék mesélni,főleg azokról az anomáliákról,amit erre délcserhátban művelnek ennek a leple alatt.

Kiegészítésnek:
Egy amerikai kisfilm, amerikai viszonyokról szól, de szemléletes és részben ránk is igaz: http://storyofstuff.org/bottledwater/.
(Az ólomhoz pedig annyit, hogy a víz keménysége is meghatározó: Mi laktunk olyan százéves házban, ahol a vízcsövek ólomból voltak. De belülröl több milliméter vastag vízkö boritotta öket, így az ólomnak esélye sem volt a vízbe kerülni. Amíg nem bolygatják meg a vezetékrendszert, nincs gond belöle.)

…talán még annyit hozzá tennék, hogy nem véletlen van ráírva a palackokra hogy "napfénytől óvjuk". Sajnos nem amiatt, hogy a tartalma szenved károsodást, hanem a PET palack bomlási ciklusa, ami a napfény hatására jön létre, és 20 évre számított, az idő-bomlás diagram elején a leggyorsabb:tehát a tartalom (víz, kóla,üdítő) már nem is olyan egészséges, hisz a palack bomlása már megkezdődött. Sajnos a visszaváltós palackokat most szüntetik meg. Még nem találtam magyarázatot, hogy miért.
Üdvözlettel: Rozi

Vélemény, hozzászólás?