
Majd nyáron újra felnyomom 🙂
Édesapám receptje, szerintem fantasztikusan finom!
Hozzávalók:
5 kg érett paradicsom
1 zeller zöldje
2 fej hagyma
1 fej fokhagyma
Ezt megfőzzük, majd lepasszírozzuk.
Vissza tesszük főni, egy teatojásba tett fűszerkeverékkel:
2 kk egész bors
2 kk fehér mustármag
10 szem szegfűszeg
szórunk a paradicsomlébe:
2 kk fahéjat,
ízlés szerint cukrot,
ecetet.
Sűrűre főzzük, és mielőtt dunsztolnánk az üvegekkel, alaposan elturmixoljuk.
Hát ennyi! Mi a felébe a turmixolásnál szoktunk tenni chilit is, és az olaszos tésztaféléket ezzel esszük, ha öt perc alatt kell valamit az asztalra dobni. Prsze akkor dobunk még bele fokhagymát, majoránnát, és olívaolajat is, meg ami éppen a kezünk ügyébe akad 🙂
LEGYEN VÉGRE NYÁR!
11 hozzászólás a(z) “Házi ketchup” című bejegyzéshez
Én idén nyáron csináltam először fűszeres házi ketchupot,és mindenkinek ajánlom.Megéri!
Az én receptem annyiban más,hogy abba 4 kg paradicsom mellé kell fél kiló hagyma és fél kiló savanykás nyári alma.Rengeteg fűszer és hagyma ide vagy oda,egyáltalán nem irritálja a gyomrot.Én helyes kis üvegekbe tettem és ajándékba is adtam párat.
Szerintem ne sértegessük ezt a jó kis szószt azzal, hogy az igen degradáló “ketchup” megnevezést aggatjuk rá. Amúgy nagyon ott van és a képen a tészta az világi jó!!!!!!!
Én csak azért nem kértem a receptet, mert biztos voltam benne, hogy az olvasók ki fogják erőszakolni :-)))
Köszönjük!!!
Köszi a receptet. Egyike voltam a recept kérőknek.
medvedr
Nekem is ilyen a ketchup receptem, csak kerül még bele egy kis gyömbér és koriander is. Sőt lehet még beletenni egy kis bazsalikomot is, mert azt is csípi a paradicsom. De a ketchup mindenhogy finom, főleg ha házi 🙂
Edit, apu csinálja, de nem tesz bele tartósítószert, csak kifőzi az üvegeket, megtölti, egy percre megfordítja, majd mehet az ágynemű tartóba, amíg ki nem hűl.
Évekig eláll.
Hú, pontosan ugyanígy fűszerezem én is a ketchupot és a menete is nagyjából ugyanaz.
Ami pluszot találtam ki hozzá tavaly, hogy besűrítettem egy kis feloldott keményítővel. Így nem kellett olyan sokáig főzni és az íze is kissé enyhébb lett.
Tartósítószert semmit nem teszel bele?
Üdv, Edith
De ma is havaseső esik! 🙁
Kata, legyen mindig ilyen szerencséd! 🙂
De jó, épp az előbb mondtam a férjemnek, hogy idén biztos csinálok ketchup – ot és tessék, íme a recept! :o) Köszi!
Eszter, ne türelmetlenkedj! Elébb tavasznak köll lenni!
Ezer éve keresek normális fűszeres kutchup receptet!
Kinyomtatom, és augusztushoz tűzöm a naptárba! 🙂