
Az első adag fánkot tegnap délután sütöttem, amivel én el is lennék egy évig, de még jó párszor meg kell majd sütnöm december végéig, abban biztos vagyok.
Ezért aztán mindig próbálok valamit egy kicsit másképp csinálni, nehogy belefulladjunk az olajba. Ilyenkor ugyanis olajban sült ételeket készítünk, emlékezve az olaj csodájára, és sok tejterméket is fogyasztunk Juditra gondolva. A fánkot nem tudom megúszni, azt olajban kell sütni, nincs mese! A hremzlinél már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen megoldható bő olaj nélkül is. Így született a muffin formába töltött, a lepényformában egyben sütött, a gofrisütőben lepényként megsütött változat is. Vagy itt van ez a recept, ami egy komplett főétkezés, az alján forró tejszínes ragu, a tetején ropogós “köret”.
Hozzávalók a raguhoz:
olívaolaj
2 nagy fej hagyma
50 dkg gomba
3 dl tejszín
1 kis üveg fekete olajbogyó
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
Hozzávalók a hremzil takaróhoz:
5 szál sárgarépa
4 szem közepes krumpli
1 fej hagyma
1 nagy tojás
4 ek liszt
2 kk sütőpor
só, bors
olívaolaj
Először a ragut készítem el: az olajon megdinsztelem a felkockázott hagymát. Sózom, majd rászórom a negyedekre vágott gombát. Borsozom, és hagyom, hogy elfője a levét. Felöntöm a liszttel elkevert tejszínnel, beleöntöm az olajbogyót, és az apróra vágott petrezselymet is. Szerecsendiót reszelek bele, és elzárom a lángot. Egy tűzálló tálba szedem.
A hremzlihez nagylyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát, krumplit, és hagymát. Elkeverem a tojással, sóval, liszttel, és sütőporral is. A gombás ragu tetejére halmozom, egy kicsit meglocsolva olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.

19 hozzászólás a(z) “Hremzli kicsit másképp, avagy lassan itt a hanuka” című bejegyzéshez
Hasznos és hiánypótló, amit teszel, csak így tovább!:)
Szia! Nekem is van egy (igaz nem kemencés) sütőben süthető fánkom, benne is van a könyvben, ami nagyon finom, de nem igazi fánk.
A tied majdnem olyan, mint a valódi?
Megadnád a receptet?
Nagyon köszönöm!
Szia Eszter,
Biztosan “szentség törés” lenne, – nem tudom helyes-e a kifejezés zsidó ételekről lévén szó- de én tudok kemencés fánkról, ami nagyon hasonlít az olajban sült testvéréhez.
Üdvözlettel,
Házisárkány, Erzsébet:
Nemsokára írok róla.
Kérdezném, hogyan kell a trndelikkel
játszani. Pár éve a tv-ben néztem
hanukai műsort, ott találkoztam
vele először.
Ezek hasonlatosak a dobókockához?
A keresztgyerekeim amikor még a térdemig értek akkor órákon keresztűl nyúztak vele,hogy dobáljuk,és az nyert,aki többet dobott!
Ági, a díszek azok trndelik, hanuka ünnepén szoktunk játszani velük.
A: fogalmam sincs, de minden évben szaporodik a készlet, ezek a kedvenceim 🙂
Jaj 🙂
Ne írj ilyeneket! Nagyon aranyos az anyukád!
Szia Eszter! OFF, de el kell mesélnem 🙂 Miután kommenteztél a blogomon a csokitortádhoz, anyukám döbbenten felhívott, hogy “A Fűszeres Eszter olvas téged???”
:-))) De ez a kérdés kábé olyan hangsúllyal hangzott el, mintha azt kérdezte volna, hogy a dalai láma olvas engem :-DDD
Szóval sztár lettél, na! 🙂
(És természetesen anyukámat is megnyugtattam, hogy biztosan nem olvasol, csak láttad, hogy kilinkeltelek :-))))
Nagyon klassz !
Megcsináltuk, egész jól sikerült, csak nem hagytuk rendesen átsülni a tetejét… : ( Mindegy, majd legközelebb! : )
Szia! Mik ezek a “diszek” a tetejen? (Lehet, hogy ez buta kerdes, de meg nem lattam ilyet.)
Hol kaphatók ezek a szép trenderlik?
A
Én pedig a Magyar Narancshoz, és a HVG-hez! Egész oldalas interjú, kisanyáááám! Királylány vgy!
Szia!
Nem a recepthez tartozik, de gratulálok a Wellnes magazinban való megjelenésedhez! Nagyon örültem, mikor negláttam a blogodat benne!
További jó főzőcskézést!
Majd még úgyis jövök:)
Dia
Tegnapelőtt megcsináltam a muffin változatot,olajbogyót is ültettem bele!Finom lett!
Felkeltetted a vágyakozásom a fánk iránt is:DDD
Angyalka!Köszönöm!
Abban a nagy szocreál étteremben ettétek? Nekünk is megvolt! 🙂
A húsról jut eszembe:
Bükkszentkereszten ettünk olyat, hogy tócsni, parasztsonka, besamel, egy hatalmas hússzelet, és újabb tócsni.
Egy napig nem bírtam mozogni, de nagyon finom volt.
Nagyon tetszik ez a recept, olyan igazi téli étel! Meg is csinálom majd, de mivel mi nem vagyunk zsidók, azt hiszem egy kis csirkemell is kerül majd bele.