Kategóriák
Egyéb kategória

Hremzli kicsit másképp, avagy lassan itt a hanuka

Hanuka 8 napos zsidó ünnep , ami nyolc nap vendégeskedést jelent, vagy hozzánk jönnek, vagy mi megyünk. Ráadásul nekem évek óta mindig hamarabb kezdődik az ünnepre való készülődés, mert mindig van valaki, akinek fánkot, vagy hremzlit kell sütni előre.
Az első adag fánkot tegnap délután sütöttem, amivel én el is lennék egy évig, de még jó párszor meg kell majd sütnöm december végéig, abban biztos vagyok.
Ezért aztán mindig próbálok valamit egy kicsit másképp csinálni, nehogy belefulladjunk az olajba. Ilyenkor ugyanis olajban sült ételeket készítünk, emlékezve az olaj csodájára, és sok tejterméket is fogyasztunk Juditra gondolva. A fánkot nem tudom megúszni, azt olajban kell sütni, nincs mese! A hremzlinél már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen megoldható bő olaj nélkül is. Így született a muffin formába töltött, a lepényformában egyben sütött, a gofrisütőben lepényként megsütött változat is. Vagy itt van ez a recept, ami egy komplett főétkezés, az alján forró tejszínes ragu, a tetején ropogós “köret”.
Hozzávalók a raguhoz:
olívaolaj
2 nagy fej hagyma
50 dkg gomba
3 dl tejszín
1 kis üveg fekete olajbogyó
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
Hozzávalók a hremzil takaróhoz:
5 szál sárgarépa
4 szem közepes krumpli
1 fej hagyma
1 nagy tojás
4 ek liszt
2 kk sütőpor
só, bors
olívaolaj
Először a ragut készítem el: az olajon megdinsztelem a felkockázott hagymát. Sózom, majd rászórom a negyedekre vágott gombát. Borsozom, és hagyom, hogy elfője a levét. Felöntöm a liszttel elkevert tejszínnel, beleöntöm az olajbogyót, és az apróra vágott petrezselymet is. Szerecsendiót reszelek bele, és elzárom a lángot. Egy tűzálló tálba szedem.
A hremzlihez nagylyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát, krumplit, és hagymát. Elkeverem a tojással, sóval, liszttel, és sütőporral is. A gombás ragu tetejére halmozom, egy kicsit meglocsolva olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.

19 hozzászólás a(z) “Hremzli kicsit másképp, avagy lassan itt a hanuka” című bejegyzéshez

Szia Eszter,

Biztosan “szentség törés” lenne, – nem tudom helyes-e a kifejezés zsidó ételekről lévén szó- de én tudok kemencés fánkról, ami nagyon hasonlít az olajban sült testvéréhez.

Üdvözlettel,

Szia Eszter! OFF, de el kell mesélnem 🙂 Miután kommenteztél a blogomon a csokitortádhoz, anyukám döbbenten felhívott, hogy “A Fűszeres Eszter olvas téged???”
:-))) De ez a kérdés kábé olyan hangsúllyal hangzott el, mintha azt kérdezte volna, hogy a dalai láma olvas engem :-DDD
Szóval sztár lettél, na! 🙂
(És természetesen anyukámat is megnyugtattam, hogy biztosan nem olvasol, csak láttad, hogy kilinkeltelek :-))))

Vélemény, hozzászólás?