Kategóriák
Egyéb kategória

Jéghideg szilvaleves

A nemtudom szilvának legalább tudom a nevét: nemtudom. De annak az apró fajtának, ami magvaváló, de pici és csodálatos az íze, annak nem. Na, ez nő a kertünkben.
Vigyázat, megtévesztés! A képen nem ez a szilvaleves van, hanem egy panyolai, amit aszalt szilvából készített a szakács, és meggyszörppel tett savanykásabbá. Ez mondjuk egy igai téli leves lehetne, na nem hidegen, inkább langyosan. Az én levesemről viszont nem készült kép, úgyhogy feltettem hozzá ezt. 
A lényeg, hogy most van a szilvaszezon, és bár a szilva nyersen kevesek kedvence (nekem igen!) de sütibe vagy gombócba töltve már mindenki szereti. Ha van rá lehetőségetek, ne a nagyszemű, bolti szilvát vegyétek, inkább az apró ízeset válasszátok, azoknak össze se lehet hasonlítani a zamatosságát a méretre gyúró nemesített fajtákkal. 
Hozzávalók a leveshez:
1 kg szilva kimagozva
1 ek vaj
2 dl vörösbor
1 kk fahéj
1 vaníliarúd kikapart közepe
cukor ízlés szerint
2 dl tejszín
1 ek keményítő
5 dl joghurt
5 dl víz
A szilvát a vajjal, fahéjjal, vaníliával, borral és cukorral felteszem főni, és addig hagyom rotyogni, amíg megpuhul. Felöntöm a vízzel, majd belekeverem a keményítővel elkevert tejszínt is. Egy percig forralom, elzárom alatta a lángot és leturmixolom. Hagyom langyosra hűlni, ekkor teszem bele joghurtot, amit alaposan elkeverek benne. Tálalás előtt átszűröm a levest. Ebbe is lehet aszalt szilvát főzni, vagy tejszínhabot tenni a tetejére. Jéghidegen, esetleg házi vaníliafagyival tálalom.

4 hozzászólás a(z) “Jéghideg szilvaleves” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?