Kategóriák
Egyéb kategória

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

kacsacomb kettőnek_2.jpg

Vannak olyan napok, amikor minden összejön: a gyerek nem ébred hajnalban, hétágra süt a nap – ha túrázni akarunk, vagy épp esik, amikor valami sorozatot néznénk egész nap az ágyból. Kapok jóízű sárgarépát a húslevesbe, és van a hentesnél marhatérd is. De van, amikor csak hirtelen alakulnak így a napok, mondjuk anyu felhív, hogy vigyük ki a gyereket hétvégére hozzájuk, és csináljunk azt amit akarunk. Szerencsére már nem annyira kicsi a fiúnk, hogy ilyenkor a fényképeit nézegessük abban a pár órában, amikor a gyerektelenek életét élvezhetnénk, de még mindig minden harmadik mondatunk a gyerekről szól. Így lazítunk, sok sétával, mert hétközben arra szokott a legkevesebb idő jutni. A bóklászásra, és a nézelődésre.
De apró dolgoknak is tudunk örülni, most például annak, hogy megérett az alma és a körte, így mégse magában kellett megenni a kacsacombot. Mert köretre nem gondoltunk, csak két combot vettünk, és egy üveg cidert. Lassan sült a comb, még délelőtt betoltam a sütőbe, és kicsire állítottam a lángot. Valamikor koradélután eszembe jutott, hogy jó lenne, ha nem fogyna ki a gáz, mert akkor hiába érünk haza farkaséhesen, csak a féligkész combokat találjuk, aztán ülhetünk be az autóba hogy megnézzük milyen az őszi étlap a közeli Sárgában, de volt gáz bőven. Öt órát sültek a combok, puhák lettek, és ragacsosak, körtétől és az almától illatosak. Tunkolni kellett volna a vaslábosból valamilyen jóféle fehérkenyérrel csak úgy állva enni, nem leülni.

kacsacomb kettőnek.jpg

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

2 db kacsacomb
1 ek kacsazsír
1 alma kicsumázva, négyfelé vágva
1 körte kicsumázva, négyfelé vágva
1 birsalma kicsumázva, négyfelé vágva
1 hagyma felkarikázva
2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
6 ágacska kakukkfű
2 dl cider vagy száraz pezsgő
2 szem szegfűszeg
1 szem szegfűbors
1 pici chili felaprítva

A kacsacombot besóztam, és a zsíron gyorsan lepirítottam mindkét oldalát, majd kivettem a lábosból, és minden mást beletettem. A tetejére raktam a combokat is, felöntöttem a ciderrel, lefedtem és mehetett is a sütőbe nagyon alacsony hőfokra. Pár óra múlva megfordítottam a combot, picit megkevertem az almákat, és visszazártam a fedőt. Az utolsó egy órában fedő nélkül sütöttem, amíg a leve teljesen el nem párolgott.

kacsacomb kettőnek_1.jpg

24 hozzászólás a(z) “Kacsacomb ragacsosan vaslábosból” című bejegyzéshez

Annyira jó olvasni a bejegyzéseidet, mi is gyakran járunk a ,,Sárgába”, valamint túráznia közelben:) Szívet melengetőek a régióról szóló írásaid. Néha eszembe jut, hogy bármikor összefuthatnék veled:)
Sokat tanulok tőled online
Köszönöm!
K.

ezek a lassan keszulo etelek nagyon megtetszettek, ugyhogy be kell szerezzek egy megfelelo edenyt
a kerdesem az volna, hogy mi a kulombseg egy Le Creuset labos es egy mezei vaslabos kozott? ugyanis kb ugyanilyen zomancozott vaslabost fedovel tudok szerezni 6000ft-ert es ha az anyaga mindkettonek ontott vas akkor nem igazan ertem mitol lehet egyik jobb mint a masik

@bungee: a vaslábosok közötti különbséget leginkább a vastagságuk és az adja, hogy mennyi idő alatt hagyják lehűlni miközben készül. Persze a drágákat lassan hűtik. Fontos még a zománc vastagsága és minősége is, hogy valóban ne égjen le benne az étel, de ezért valamennyi pörkölődés képződjön rajta. Ha még csak most gondolkodsz egy vaslábason, akkor először jó választás szerintem a 6000 forintos, aztán ha sokat használod, akkor lehet, hogy vágysz majd egy drágábbra is, aminek természetesen a nevét is meg kell fizetni, de azért a minősége se akármilyen.

@belfegorka: szivesen, bar nem tudom mennyire segit
egyik romaniai Auchanban tavaly felfigyeltem egy helyi gyarto bogracsaira, az anyagvasatagsagot, megmunkalast jonak talaltam, igy megvettem, azota tobbszor hasznaltam es nincs vele gond
par hete ugyanettol a gyartotol megjelentek a vaslabosok, zomancos ez zomanc nelkuli kivitelben is, gondoltam meger egy probat, sulyra olyan 5-6 kilora saccolom, szoval anyag van bene, kerdes amit Eszter emlitett, hogy volt ontve, mert fenn allhat a veszely, hogy az elso sutesnel elreped

Köszönöm, hogy válaszoltál, de nekem ez nagyon távol van, így nem lehetséges. Pedig nagyon szeretnék egy ilyen zománcos, vagy akár natúr sütőt.
Először ha nem teszed be forró sütőbe, biztosan bírja, későbbre pedig már edzett lesz. Mindent lehet vele, csak a forróba hideg vizet önteni, és a sütőből hirtelen vizes hideg helyre tenni.Törékeny, ha leesik. Amúgy örök életű. Elvileg olyan mint az üveg, csak vasból van.
Hát talán egyszer nekem is lesz, ki tudja?

@baliquez: de ennek a fajta sütésnek pont az a lényege, hogy semmiképp se hamarabb, hanem inkább még lassabban, olyan kicsire állitott gázzal, amilyen kicsire lehet (nem is kell feltétlen a sütő, fönt is teljesen jól konfitálódik)
én a stahltól ‘tanultam’: ott nincs benne hagyma, csak fok, meg gyümölcs se, meg pálinka megy bele; de a soknak tűnő eltérés ellenére gyakorlatilag ugyanez a csoda. meg a szuper lábos sem elengedhetetlen (bár egy jó öntöttvas lábosra még gyúrok)

Jaj, Konyhashow ne! Pillekönnyű, hajszálvékony falú és talpú ócskaságok, egyéb TVshop-ba való cuccok! Én is bedőltem a jópofa kirakatnak, de nagy csalódás volt! Deichmann után még hová züllik a Batthyány csarnok emelete?!

Vélemény, hozzászólás?