Nem tudok menekülni egy rettenetesen sznob szótól, egyszerűen beleégett az agyamba. Éjjel nem hagy aludni, mindenhol eszembe jut, pedig annyira röhejesnek tartom, hogy leírni is szégyellem!Egy étlapon olvastam először, és bevallom, felvisítottam, amikor megláttam.
Péntek este mégis azt mondtam a férjemnek, hogy kapris-vodkás húsragu a vacsora sok tárkonnyal és…
Na jó, leírom, de nem ér kommentekben kiröhögni! KARFIOL STEAK.
De most komolyan, kinek jutott ez először eszébe?
Nekem már a pulykamell steak is sok volt, mert az csak egyszerűen szelet. Aztán mégsem bírtam magammal, és beírtam a google-ba, és mit látok? Zsófi is evett már ilyet, de neki is furcsa volt, mert idézőjelbe tette a különös szópárt, sőt a felszolgáló is figyelmeztette, hogy ebben az ételben hús nincs.
A grillezett karfiolszelet egyébként valóban nagyon finom, főleg valami édes dologgal kiegészítve, úgyhogy ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!
Hozzávalók a húsraguhoz:
50 dkg darált marhahús
4 ek kacsazsír
1 közepes cékla
1 sárgarépa
1/2 fej zellergumó
1 nagy fej hagyma
2 ek paradicsompüré
0,5 dl vodka
4 gerezd fokhagyma
1 kis üveg kapribogyó
1 nagy szál tárkony
só, bors,
1 kk római kömény
1 kk fahéj
2 ek barnacukor
A hagymát megdinszteltem a kacsazsíron. Megszórtam a barnacukorral, majd belereszeltem a zöldségeket. Kicsit dinszteltem, és rászórtam a húst. Sóztam, borsoztam, beletettem a római köményt és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
Kislángon, néha kevergetve puhára pároltam.
Beletettem a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, a fahéjat és a kapribogyót. Felöntöttem vodkával, hagytam még egyet rottyanni, és elzártam alatta a lángot. A tárkonyt csak ekkor kevertem bele.
Hozzávalók a karfiolhoz:
2 fej karfiol
3 ek olívaolaj
nagy szemű tengeri só
bors
barnacukor
A karfiolt vastag szeletekre vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, és megszórtam egy kevés cukorral.
200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.
15 hozzászólás a(z) “Kapris-vodkás húsragu karfiollal” című bejegyzéshez
És ha csak úgy simán megsütöd megpuhul? Nem kell előfőzni kicsit?
Marcsi
Ha úgy teszed a karfiolfejet a deszkára, hogy a szára van alul, akkor merőlegesen a deszrára kell szeleteket vágni belőle. Egyben maradnak a szeletek, csak a két szélén potyog le egy kevés karfiol.
Eszter, hogy kell karfiolból szeleteket vágni?
Beni
Nem szeretem a karfiolvért, amikor csordogál a tányéromon 🙂
Legközelebb steak burgonyát is kínálj mellé!
Én angolosra sütöm, úgy "marha" jó! És nem nevetek!
Nagyon finom kajcsinak néz ki, érdemes kipróbálni 🙂 Különösen, hogy a tárkony az valóban megdobja az ételt!
Lili: teljesen jogos az előtted szóló megjegyzése. Amikor a Google Reader-ben megláttam Eszter új bejegyzését, nekem sem a recept nagyszerű leírása, hanem a ragú szó tünt fel először.
Bocsi, de ez van…, viszont nem változtat a recept *5-ös lényegén 🙂
További szép napot mindenkinek!
Lili, nyugi! 🙂
Igaza volt.
Hát, szerintem meg nem jogos. Magyarba átvett francia szó, és magyarul ragú. Különben is az ilyen nyelvtan náciktól a falra mászok!
Egy csomó blogba belemagyarázzák a sok hülyeséget. Még jó, hogy nincs piros tolluk, mert akkor javítgatnának is.
Jogos, javítom, köszönöm!
Ne haragudj, de miért írod – következetesen – a ragut ragúnak?
Nem bántani akarlak csak bántja a szemem.
Tudom most százan förmednek majd rám…
Üdv Judit
Bea, köszi, tényleg nagyon finom volt, főleg a sok tárkony dobta fel.
Ez a húsragú mennyire jól hangzik, ti meg karfiolokat beszéltek itt össze-vissza! 😉
Bea
A karfiol steak névből ki lehetett találni, hogy mi lesz maga az étel, de sok fantázianév nem mond semmit. Azt nem szeretem. Főleg ha a felszolgáló se biztos a dolgában.
A szakácsok már nem nagyon tudnak új ételeket kitalálni, így új nevekkel próbálkoznak. Szerintem is vicces, de nem rossz! 😀