
Egy étlapon olvastam először, és bevallom, felvisítottam, amikor megláttam.
Péntek este mégis azt mondtam a férjemnek, hogy kapris-vodkás húsragu a vacsora sok tárkonnyal és…
Na jó, leírom, de nem ér kommentekben kiröhögni! KARFIOL STEAK.
De most komolyan, kinek jutott ez először eszébe?
Nekem már a pulykamell steak is sok volt, mert az csak egyszerűen szelet. Aztán mégsem bírtam magammal, és beírtam a google-ba, és mit látok? Zsófi is evett már ilyet, de neki is furcsa volt, mert idézőjelbe tette a különös szópárt, sőt a felszolgáló is figyelmeztette, hogy ebben az ételben hús nincs.
A grillezett karfiolszelet egyébként valóban nagyon finom, főleg valami édes dologgal kiegészítve, úgyhogy ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!
Hozzávalók a húsraguhoz:
50 dkg darált marhahús
4 ek kacsazsír
1 közepes cékla
1 sárgarépa
1/2 fej zellergumó
1 nagy fej hagyma
2 ek paradicsompüré
0,5 dl vodka
4 gerezd fokhagyma
1 kis üveg kapribogyó
1 nagy szál tárkony
só, bors,
1 kk római kömény
1 kk fahéj
2 ek barnacukor
A hagymát megdinszteltem a kacsazsíron. Megszórtam a barnacukorral, majd belereszeltem a zöldségeket. Kicsit dinszteltem, és rászórtam a húst. Sóztam, borsoztam, beletettem a római köményt és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
Kislángon, néha kevergetve puhára pároltam.
Beletettem a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, a fahéjat és a kapribogyót. Felöntöttem vodkával, hagytam még egyet rottyanni, és elzártam alatta a lángot. A tárkonyt csak ekkor kevertem bele.
Hozzávalók a karfiolhoz:
2 fej karfiol
3 ek olívaolaj
nagy szemű tengeri só
bors
barnacukor
A karfiolt vastag szeletekre vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, és megszórtam egy kevés cukorral.
200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.
15 hozzászólás a(z) “Kapris-vodkás húsragu karfiollal” című bejegyzéshez
És ha csak úgy simán megsütöd megpuhul? Nem kell előfőzni kicsit?
Marcsi
Ha úgy teszed a karfiolfejet a deszkára, hogy a szára van alul, akkor merőlegesen a deszrára kell szeleteket vágni belőle. Egyben maradnak a szeletek, csak a két szélén potyog le egy kevés karfiol.
Eszter, hogy kell karfiolból szeleteket vágni?
Beni
Nem szeretem a karfiolvért, amikor csordogál a tányéromon 🙂
Legközelebb steak burgonyát is kínálj mellé!
Én angolosra sütöm, úgy "marha" jó! És nem nevetek!
Nagyon finom kajcsinak néz ki, érdemes kipróbálni 🙂 Különösen, hogy a tárkony az valóban megdobja az ételt!
Lili: teljesen jogos az előtted szóló megjegyzése. Amikor a Google Reader-ben megláttam Eszter új bejegyzését, nekem sem a recept nagyszerű leírása, hanem a ragú szó tünt fel először.
Bocsi, de ez van…, viszont nem változtat a recept *5-ös lényegén 🙂
További szép napot mindenkinek!
Lili, nyugi! 🙂
Igaza volt.
Hát, szerintem meg nem jogos. Magyarba átvett francia szó, és magyarul ragú. Különben is az ilyen nyelvtan náciktól a falra mászok!
Egy csomó blogba belemagyarázzák a sok hülyeséget. Még jó, hogy nincs piros tolluk, mert akkor javítgatnának is.
Jogos, javítom, köszönöm!
Ne haragudj, de miért írod – következetesen – a ragut ragúnak?
Nem bántani akarlak csak bántja a szemem.
Tudom most százan förmednek majd rám…
Üdv Judit
Bea, köszi, tényleg nagyon finom volt, főleg a sok tárkony dobta fel.
Ez a húsragú mennyire jól hangzik, ti meg karfiolokat beszéltek itt össze-vissza! 😉
Bea
A karfiol steak névből ki lehetett találni, hogy mi lesz maga az étel, de sok fantázianév nem mond semmit. Azt nem szeretem. Főleg ha a felszolgáló se biztos a dolgában.
A szakácsok már nem nagyon tudnak új ételeket kitalálni, így új nevekkel próbálkoznak. Szerintem is vicces, de nem rossz! 😀