Kategóriák
Egyéb kategória

Kapris-vodkás húsragu karfiollal

Nem tudok menekülni egy rettenetesen sznob szótól, egyszerűen beleégett az agyamba. Éjjel nem hagy aludni, mindenhol eszembe jut, pedig annyira röhejesnek tartom, hogy leírni is szégyellem!
Egy étlapon olvastam először, és bevallom, felvisítottam, amikor megláttam.
Péntek este mégis azt mondtam a férjemnek, hogy kapris-vodkás húsragu a vacsora sok tárkonnyal és…
Na jó, leírom, de nem ér kommentekben kiröhögni! KARFIOL STEAK.
De most komolyan, kinek jutott ez először eszébe?
Nekem már a pulykamell steak is sok volt, mert az csak egyszerűen szelet. Aztán mégsem bírtam magammal, és beírtam a google-ba, és mit látok? Zsófi is evett már ilyet, de neki is furcsa volt, mert idézőjelbe tette a különös szópárt, sőt a felszolgáló is figyelmeztette, hogy ebben az ételben hús nincs.
A grillezett karfiolszelet egyébként valóban nagyon finom, főleg valami édes dologgal kiegészítve, úgyhogy ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!
Hozzávalók a húsraguhoz:
50 dkg darált marhahús
4 ek kacsazsír
1 közepes cékla
1 sárgarépa
1/2 fej zellergumó
1 nagy fej hagyma
2 ek paradicsompüré
0,5 dl vodka
4 gerezd fokhagyma
1 kis üveg kapribogyó
1 nagy szál tárkony
só, bors,
1 kk római kömény
1 kk fahéj
2 ek barnacukor

A hagymát megdinszteltem a kacsazsíron. Megszórtam a barnacukorral, majd belereszeltem a zöldségeket. Kicsit dinszteltem, és rászórtam a húst. Sóztam, borsoztam, beletettem a római köményt és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
Kislángon, néha kevergetve puhára pároltam.
Beletettem a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, a fahéjat és a kapribogyót. Felöntöttem vodkával, hagytam még egyet rottyanni, és elzártam alatta a lángot. A tárkonyt csak ekkor kevertem bele.

Hozzávalók a karfiolhoz:
2 fej karfiol
3 ek olívaolaj
nagy szemű tengeri só
bors
barnacukor

A karfiolt vastag szeletekre vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, és megszórtam egy kevés cukorral.
200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.

15 hozzászólás a(z) “Kapris-vodkás húsragu karfiollal” című bejegyzéshez

Nagyon finom kajcsinak néz ki, érdemes kipróbálni 🙂 Különösen, hogy a tárkony az valóban megdobja az ételt!

Lili: teljesen jogos az előtted szóló megjegyzése. Amikor a Google Reader-ben megláttam Eszter új bejegyzését, nekem sem a recept nagyszerű leírása, hanem a ragú szó tünt fel először.
Bocsi, de ez van…, viszont nem változtat a recept *5-ös lényegén 🙂

További szép napot mindenkinek!

Hát, szerintem meg nem jogos. Magyarba átvett francia szó, és magyarul ragú. Különben is az ilyen nyelvtan náciktól a falra mászok!
Egy csomó blogba belemagyarázzák a sok hülyeséget. Még jó, hogy nincs piros tolluk, mert akkor javítgatnának is.

Vélemény, hozzászólás?