Kategóriák
Egyéb kategória

Karfiolkrémleves hagymás kenyérrel

A karfiolleves annyira krémes, sima étel, hogy kell mellé valami markánsabb kiegészítő. Először pirított szezámmaggal próbálkoztam, kicsit javult a helyzet, de még mindig nem volt tökéletes. Maga leves kicsit édeskés, ezért olyan valamit próbáltam kitalálni, amiben visszaköszön a sós mellett az édeskés íz is.
Úgyhogy sütöttem mellé egy karamellizált hagymával töltött kenyeret, és így elmondhatom, hogy tökéletes párosítást sikerült kitalálnom.
Hozzávalók a leveshez:
30 dkg karfiol sima sós vízben megfőzve
2 ek liszt
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
szerecsendió
bors
1 kk kömény
1 kk koriander
A karfiolt megfőztem annyi vízben amennyi ellepi, majd az olívaolajon megfutattam az összetört fokhagymát, megszórtam a liszttel, és berántottam vele a levest. Kicsit forraltam, beleöntöttem a tejszínt, és összeturmixoltam. Szerecsendióval, és borssal ízesítettem, majd belekevertem 3 ek száraz serpenyőben pirított szezámmagot. A tálalásnál reszelt cheddar sajtot szórtam a tetejére.

Hozzávalók a hagymás kenyérhez:
80 dkg liszt
25 dkg túró
4,5 dl langyos víz
1 csomag szárított élesztő

A hozzávalókat 20 percig dagasztottam, amíg teljesen elvállt az edény falától, és a kezemtől is. Duplájára kelesztettem, majd kis zsömléket formáztam belőle, és minden zsömlébe tettem egy kanálnyi olajon karamellizált hagymakarikát. A gombócokat tortaformába raktam egymás mellé, és a kenyeret 200 fokon 40 perc alatt megsütöttem.

6 hozzászólás a(z) “Karfiolkrémleves hagymás kenyérrel” című bejegyzéshez

Kati, köszönöm szépen! 🙂
Mamma, kíváncsian várom! Szeretem a krémleveseket, mert nagyon hamar kész vannak, de valami kell melléjük mindenképp, a pirított kenyérkocka meg kicsit unalmas…

Én is épp a múlt héten főztem karfiolkrémlevest, de mindig ugyanezzel a problémával állok szemben: az egyhangú leves túl unalmas, a levesbetéttel lehet csak feldobni.
Ez a hagymás kenyér önállóan is remek! Én mást találtam ki, hamarosan fel is teszem:-)

Kedves Füszer és lélek, nagy érdeklödéssel olvasom a blogodat:)
A hagymas kenyér nalunk is létezik (én vagyok a rendszeres neuchâteli latogatod…), annyi különbséggel, hogy a kenyértésztat kinyujtjak és belehajtogatjak a hagymat – ettöl szép réteges lesz.
A Pészahrol szolo beszamolod is nagyon tetszett (én teljesen goj vagyok…), csak igy tovabb:)

Vélemény, hozzászólás?