Kategóriák
Egyéb kategória

Kenwood Chef

Elérkezett az idő, hogy írjak az új robotgépemről.
Azzal kezdem, hogy köszönöm Okostojásnak, hogy megírta az egyetlen normális magyar robotgép kritikát. Ki is nyomtattam, és legalább tízszer elolvastam, mire bevallottam magamnak, hogy nekem nem erre van szükségem. (Bosch MUM 4625, ha valakinek mégis, akkor a ma megnyitott Saturnban a Duna Plázában 25000-ért megveheti) Nem, mert van egy „mindentudó” AEG gépem, ami aprít, reszel, turmixol, és hasonló nyalánkságokat végez, de dagasztani azt nem tud. Úgyhogy ha valaki akár csak egyszer is szeretne kalácsot dagasztani egy ilyennel, felejtse el. Pedig állítólag 800 W-os a motorja.
Márpedig, ha volna olyan, aki sütött már kalácsot 20 embernek, vagy kenyeret napi szinten a családnak, az tudja, hogy a dagasztás az egyik titka a dolognak. (A másik a sütő, de abból szerencsére jól választottunk.) Vannak olyan napok, amikor kifejezetten jól esik kézzel dagasztani a tésztát, jól leizzadni, és remegő kezekkel várni, amíg megkel, de van olyan is, hogy ezalatt az idő alatt inkább mást csinálnék, ha lehetne. Úgyhogy én is jól feltérképeztem a piacot. Kezdtem az Amazon vásárlói kritikáival, mert azok elég korrektnek tűntek. Két márka között hezitáltam: KitchenAid, és Kenwood. Nekem nagyon tetszik a KitchenAid, viszont a Kenwoodnál rondább gépet keresve se találtam volna. De elolvasva legalább 100 véleményt, arra jutottam, hogy kenyérdagasztáshoz jobb lesz a Kenwood. Azért tettem egy sétát a Kátay-ba, és a Metróba is, ahol megtudtam, hogy az a nagyságú KitchenAid, amit gondoltam, nincs is forgalomban Magyarországon. Itt még egy kicsit elgondolkoztam a kétszeres, háromszoros árakon, az amerikaival szemben, aztán hazamentem, hogy barátkozzak a Kenwood dizájnjával 🙂 Mikor rájöttem, hogy nem is annyira csúnya, csak egy varrógéphez hasonlít, akkor már szerettem… Külön élvezet volt olyan véleményeket olvasni, hogy valaki 29 éve használ egy Kenwood Chef-et, de most nekiadta a lányának, és vett magának egy újat. Meg is néztem az e-bayen egy ilyen öreg csodát, és rá kellett jönnöm, hogy mégiscsak alakult ez a dizájn az évek alatt! Bár az is igaz, hogy mindössze 18 fontért szeretne megválni tőle a tulajdonosa.
Persze, a „csak” dagasztógép minden mással felszerelhető, és egy pár dolgot én is veszek majd hozzá apródonként: húsdarálót, fagyigépet (15.000Ft+), tésztakészítőt (37.000+ ezt lehet, hogy inkább mégse), és egy fűszermalmot is. Hehe! Mert nekem csak egy alapgépre van szükségem. Mondanom se kell, ehhez a géphez is adtak egy turmixot, amiből ezzel együtt már három van itthon, és soha, de soha nem használom, Ilyen célokra itt van a remek botmixer.
És egy kicsit a gép működéséről:
Szó, nyikkanás, morgás, és hasonlók nélkül dagaszt be egy kiló lisztből kenyeret, 1-es fokozaton! (Csak összehasonlításképpen, az AEG meg se mozdult 8-as alatt, 50 dkg liszttel) Annyira jól kidolgozza a tésztát, hogy 2/3-ad idő alatt megkel, és szintén ennyivel kevesebb idő alatt megsül. Maximum 1,4 kg lisztből, 2,2 kg kenyértészta készíthető vele egyszerre, kalácshoz 1,3 kg lisztből 2,5 tészta (ami 8 kalácsot jelent).
A vevőszolgálatnál nagyon kedvesek, és kicsit döbbenten veszik tudomásul, hogy az áruházak semmiben nem tudnak segíteni alkatrész ügyben. (Tel:(+36-1) 2-506-355 (+36-1) 4-530-816 (+36-1) 4-541-240)
Úgyhogy mostanában kicsit több kenyér és kalácsféle lesz a blogomban, mert tesztüzem van.

28 hozzászólás a(z) “Kenwood Chef” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,

Megkerdezhetem, hogy hany wattos a Kenwoodod motorja (en is dagasztashoz szeretnem leginkabb hasznalni? A megadott tipusszammal itt nem talalom, viszont millio fele valtozat van belole.

Elore is koszonom a valasz
Brigitta

Ha ilyen kevés benne a tészta, akkor az elején előfordul, ilyenkor néha felgyorsítom a gépet, akkor csapkodja a tésztát, az egyébként jót tesz neki. De neb baj ám ha a karon van, azért mozgatja azt rendesen, öt perc múlva szedd le, és dobd újra a kar alá.
Sok örömöt kívánok a gépedhez!

Kedves Mindenki!
Hát én jól vettem egy ilyen gépet! Az Amazonról, szállítással 50 eFt-ért (itthon 70), négy nap alatt ideért.
Kedves Eszter!
Direkt azt a ropogós bagettet próbáltam (éppen kel) ki vele, amihez belinkelted ezt a hozzászólást is. A kérdésem az, hogy nálad is előfordul, hogy felragad az egész tészta a dagasztókarra és csak forgatja az egészet? Mindenből a leírt mennyiséget tettem a tálba. Aztán a gyors keverésnél már inkább szétkeni, meg a végén jó lágy is lett a tészta, de az elején – látszólag – nem sok minden történt.
Köszi

:-)))
http://kitchenat19.blogspot.com/2007/10/red-velvet-cake.html
Ez én sütim kb ilyen véknya lett és a teteje betöredetett, tudod mint a kenyér így vágásnál kettétört, lesz nagy öröm melóban:)
Robotgéphez: mi anyunak vettünk anno egy Bosch-t (ha jól írom) míg otthon laktam azzal dagasztottam, vitte az anyagot. Nem tudom pontosan melyik volt, de jó drága arra emlékszem:) Van egy saját ötletem cserébe megosztom veled: ha van gyümölcscentrifugád a visszamaradt rostokkal kevert bögrés süti (akár a red velvet cake receptje alapján) isteni tud lenni, pl. főként ha répa és alma is van benne, na meg mondjuk némi dió:-)
Kenyér: jöhet a hagymás, diós, mogyorós, müzlis, olaszos szárított paradicsomos bazsalikomos, bármilyen:-)))
Macaroon

Szia Eszter,
Köszi a választ. Este megpróbálom kevesebb sütőporral, de ahogy láttam a többi receptet pl az egyik több lisztet és cukrot de kevesebb zsiradékot ír. Lehet megmaradtok a tiédnél, jaj nem tom nem tom. Annyi még h az egy bögre cukor az por volt, az állaga miatt nem lehet, hogy az akár kétszeres is?

Mindegy este nekiállok megint. Csak azt nem tudom, hogy a padlizsánkrémhez a milliónyi padlizsánt közben hányadik:) sütőmben fogom megsütni:-)

Macaroon

Szia Macaroon!
Annyira sajnálom! Fogalmam sincs mi a fene történhetett. Olyan velem is szokott lenni, hogy egy torta teteje felpúposodik, az nem probléma, levágom. A krém alatt úgy sem látszik. De hogy szétesett, azt nem értem. TAlán egy picit kevesebb sütőpor mehetne bele, a vajjal biztosan nincs gond. Itt valaki már megsütötte, és sikerült neki, úgyhogy tényleg nem értem mi a fene lehet:

http://kitchenat19.blogspot.com/2007/10/red-velvet-cake.html

És ő még ezt ajánlja továbbiakban:

http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html

Sok sikert, remélem összejön!

Bocs, hogy ide írok a Red Velvet Cake-el kapcsolatban. Szóval útmutatód alapján elkészítettem, egy zacskó sütőporra a szódabikát és egy bögre vajra változtatva a fél-fél bögre zsiradékot. Nagyon finom a tészta, nem ragad meg semmi, de széttörededett a púpos teteje, nem tudtam három részre vágni, széthullott az egész (beviszem melóba ez egy dolog, de holnap elő kellene állítanom az igazit) szóval holnap kezdhetem előről mert szombatra szülinapi tortát kell gyártanom, működőképest, ehetőt (a krém vmi isteni, mind a régi túrókrémünk, nem?). Sütőm egy ezer éves van, előmelegítettem, aztán közepesre állítva sütöttem, az állaga mondom nem is volt rossz, de a végeredmény!
Amikor még nyers volt elég sűrű tésztám volt mint a muffiné, nem ez volt esetleg a gond? Van tipped? Nagy segítség lenne.
Köszi,
Macaroon

Fáni: van egy fokhagymás kalácsom, jövőhéten megsütöm.
Lilafüge: én is szemeztem a krumplipucolóval, de csak a 99. helyre került, mikor megtudtam az árát 🙂

Gratulálok az új gépedhez, sok örömöt benne!
Más: Pár éve Amerikában jártam egy zsidó nyári gyerektáborban és ők rendszeresen ettek fokhagymás kalácsszerű kenyeret. (bocs a hülye fogalmazásért) Tudsz valami hasonló vagy épp olyan receptet?

Gratulálok az új csodához! Használd gyakran és számolj be róla mindig 🙂
Nálunk a családban 3 Kenwood is szuperál (furcsa szemmel is néztek rám a KitchenAid megérkezésekor), mindenki legnagyobb megelégedésére. A legrégebbi már legalább 20 éves. Kedvenc funkcióm rajta az (új)krumplipucoló.

Erre szokta az én jó férjem azt mondani, hogy játszom 🙂 Hát, ha nekem is lenne egy ilyen remek játékszerem. 🙂
Igaz én sem kézzel dagasztok, hanem van egy hatalmas, 2 lapátos Moulinex kenyérsütőm…na az is csodákra képes dagasztás címén.

Vélemény, hozzászólás?