Kategóriák
Egyéb kategória

Mouna a szefárd kalács

Egy kis nyári emlék, ebben a ronda szürkeségben!
Szombat reggelre kiváló ez az Algériából származó kalács, ami egy jó nagy kanál szamócalekvárral van töltve. Büszkék is rá az ottani zsidók, hogy az ő kalácsuk finomabb, mint az askenázok hagyományos challah-ja.
Nem tudom, ki hogy van vele, de engem nem igazán dob fel a szombat délig csak sütit eszegetünk módi, úgyhogy ez inkább csak a része lehet egy jó kis szombati villásreggelinek. Mivel tej nincs benne, nyugodtan jöhet utána, vagy közben is egy jó kis rántotta kolbásszal. Persze szigorúan kóser ám!
Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg cukor
1 dl meleg víz
¼ kocka élesztő
1 tojás
1 ek étolaj
1 narancs héja
½ narancs leve
2 ek jófajta, sűrű eperlekvár
Az élesztőt megfuttattam a vízben a cukorral, majd a többi hozzávalóval alaposan kidolgoztam. Meleg helyen duplájára dagasztottam, utána két részre osztottam. Az egyik adag közepére rátettem a lekvárt, és rányomkodtam a másik adag tésztát a tetejére. Újabb 20 perc pihentetés után ollóval bevagdostam körben a szélét a kalácsnak, majd 190 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Nem szabad nagyon elnyújtani a tésztát, hogy a lekvár benne maradjon. Szerintem sikerült megsütnöm a lekváros bukta szefárdi változatát furcsa alakban.
Eredetileg a Judapesten.

4 hozzászólás a(z) “Mouna a szefárd kalács” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?