Kategóriák
Egyéb kategória

Köfte Kebab


Kedvenc szakácskönyveimet Claudia Roden írta. Minden receptje fantasztikus, és igazi élvezet olvasni a könyveit. Az ember gondolatban hamar ott érzi magát a fűszerekkel teli arab piacokon, miközben lapozgatja valamelyik könyvét. Mivel Kairóban született, nagyon közel áll hozzá a közelkeleti és a mediterrán konyha is. Számomra külön érdekes, ahogy saját élettörténetén keresztül a The book of jewish food című könyvében bemutatja a szfardi zsidók konyháját. Ez nem egy igazi kóser szakácskönyv, hanem egy körkép a világ minden részére szétszóródott zsidó közösségek gasztronómiájáról. Mióta ezt a könyvet megvettem, kicsit úgy vagyok vele, mint a Váncsa könyv óta: nem tudom érdemes-e még másnak szakácskönyv írással foglalkoznia?! Roden nagyon magasra tette a lécet, alatta átsétálni pedig olyan értelmetlen 🙂
Ezt a receptet az Arabesque című könyvében találtam. A könyv három ország: Marokkó, Törökország, és Libanon konyhájába enged betekintést. Mivel a muszlim országokban sem fogyasztanak disznóhúst, a legtöbb recept akár kóser változatban is elkészíthető. Már nálunk is lehet egész jó “műtejtermékeket” kapni. Ahol joghurtot ajánl az étel tetejére, de valaki be szeretné tartani a kóser előírásokat, az nyugodtan használhat ilyesmit.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
75 dkg birka, darálva (vagy ha szerencsés az ember, akkor bárány)
só, bors
közepes hagyma, apróra vágva
két csokor petrezselyem
2 evőkanál fenyőmag, kicsit megpirítva
őrölt szegfűbors
őrölt koriander
chili
Ez utóbbi három fűszer csak az én ötletem, de szerintem nagyon illett bele, kicsit marokkóisabb lett tőle. A hozzávalókból pici gombócokat formáztam, majd olívaolajban megsütöttem. Mivel nem volt itthon pita kenyerem, kuszkuszt adtam hozzá karamellizált hagymával. A paradicsom szósz egyszerűen csak hagyma, fokhagyma, só, bors.

8 hozzászólás a(z) “Köfte Kebab” című bejegyzéshez

Marmalade: nagyon örülök, hogy olvasod a blogomat! A Sárgabarackok a Nilusont is Roden írta? Olvstam, de nem rémlik. Mindjárt megnézem. Mindenesetre abban is van egy nagyon jó kis sárgabarackos kofta recept, amit azóta is csinálok, némi módósítással, mert szerintem jobb ha a szárított sárgabarack mellett van a szószban friss is.
Szerintem érdemes megrendelni a könyveit, szeretni fogjátok!
Na: köszönöm, ha ajánlod a blogomat! 🙂

Most már nem állhatom meg szó nélkül, hogy ne üdvözöljem én is a blogodat. Napok óta,csak nyelek nagyokat a finom falatok és az”ízes” leíás hatására.Rodenhez én is kedvet kaptam, bár csak az emlékezését olvastam(Sárgabarackok a Niluson),de ezek szerint érdemes ezt e két könyvét is beszerezni!

Vélemény, hozzászólás?