
Mire kikanyarodtunk a főútra meg is született az elhatározás, hogy beülünk egy tányér forró levesre és valami desszertre a közeli étterembe, de zárt ajtókat találtunk.
Mire összeszedtük a gyereket a nagymamánál, és felhoztuk a cuccokat az autóból, már kilenc óra volt, nem főztem semmit, de ma reggel a korhelylevessel kezdtem a napot.
Az a különleges benne, hogy borral készül. Eddig úgy tudtam, hogy a korhelyleves a másnapos gyomornak szolgál gyógyírként, és az bizony nem veszi jónéven a bort.
Ehhez képest ez a leves úgy korhely, hogy a korhely örömére készül, borral fő.
Hozzávalók:
1 kg házi savanyú káposzta annyi lével, mint amennyi ellepi
0.5 l száraz fehérbor
1 nagy fej hagyma
4 babérlevél
1 tk kömény
3 ek zsír
1 csokor friss kapor, vagy 2 ek szárított
6 szem borókabogyó
2 tk majoránna
só, bors
1 kg házi savanyú káposzta annyi lével, mint amennyi ellepi
0.5 l száraz fehérbor
1 nagy fej hagyma
4 babérlevél
1 tk kömény
3 ek zsír
1 csokor friss kapor, vagy 2 ek szárított
6 szem borókabogyó
2 tk majoránna
só, bors
1 szál füstölt kolbász
40 dkg darált hús
10 dk valamilyen füstölt hús
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 zsemle
1 tojás
só, bors
tejföl a tálaláshoz
citrom, ha nem lenne elég savanykás
A hagymát apróra vágom, és a zsíron megdinsztelem, majd rádobom a káposztát is a babérlevéllel, majorannával, sóval borssal, és megdinsztelem. Felöntöm borral és vízzel, és amikor újra forrni kezd beteszem a diónyi húsgombócokat.
Ehhez a húsokat összekeverem a beázatott és kinyomkodott zsemlével, apróra vágott hagymával és fokhagymával, beleütöm a tojást, és jól megfűszerezem.
Mikor a gombócok megfőttek (kb. 10 perc), belekeverem a kolbászkarikákat is, és újabb tíz percig főzőm.
15 hozzászólás a(z) “Korhelyleves korhelyeknek” című bejegyzéshez
Ez bk. 8 tányér leves lesz.
Hello!Mint kezdő "fakanálforgató" kérdezem, hogy körülbelül hány személyre szól a recept?
Volt itthon fehérborban érlelt savanyú káposzta, gondoltam érdemes vele kipróbálni 🙂 Én is füstölt csülökkel ismertem, de azt itt úgyse lehet kapni, viszont ez a recept egész jól megoldható volt. Fél óra múlva pedig az is kiderül, hogy Nagydarabom mit szól hozzá. Nekem már most ízlik 🙂
Amiben ennyi alkohol van, az rossz nem lehet:), amúgy meg teljesen alpárolog belőle és fűszerként marad jelen. Nagyon tetszik.
A kutyás hasonlat annyira jó, hogy ha kicsit rosszul vagyok, nekem például segít a sör. Ez nem vicc. (Nem másnaposságra gondolok!:))
Hujujujujjj…. Eszter főzzünk együtt vmit neoskára, azaz én inkább csak ennék, pláne, ha ilyenek kerülnek az asztalra.
A címháttér csöröge egyenesen vizuális agresszió!
🙂
Zp
Lila Füge lőtte nekem hanukarácsonyra a Buttlersben.
Nem csak, hogy jól hangzik, de finom is 🙂
Eszter! Honnan szerzed ezeket a klassz edényeket? 🙂
Aszaltszilva? Nagyon jól hangzik!!!
Felénk is gombával főzik, a szlávoknak talán szentségtörés lenne, ha nem kerülne bele friss, vagy szárított vargánya, na meg aszalt szilva, füstölt csülök, kolbász és hús. Szent estére meg szilveszterre csinálunk ilyet 🙂
Én mindig abban a hiszemben éltem,hogy ez tipikus szilveszter utáni(újévi)leves, ami az éjszakai mulatozás ellenszere.De azt hiszem, én inkább tipikus téli levesnek nevezném.Köszönöm, Eszter, hogy éppen most és itt újra eszünkbe juttattad!
Ez is jól hangzik, de mi az Esztertől tanult petrezselyemmel és fokhagymával feljavított vajat használjuk hasonló célra. Pikk és pakk készen van, és kinek van kedve korhelyként főzni? Amikor az izraeli műlesiklók is azt mondják: slalom
Azt szokták mondani: kutyaharapást szőrivel, vagyis a másnaposság legjobb űzője az alkohol.:) Csak is ilyen megfontolásból születhetett ez a fajta korhely.
Igen, mi is szárított vargányával ismertük eredetileg. Nagyapám kedvenc levese volt, ő gombalevesnek hívta, olyan sok gomba került bele. Könnyű volt nekik, akkor még nem vitték a vargányát repülővel sehova.
Érdekes! Én is úgy tudtam, ahogy te, hogy ez a másnapos emberek levese, tehát nincs benne bor. Jópofa ötlet a gombóc is, mi gombával főzzük.