Kategóriák
Egyéb kategória

Krémes gersli cukkinivel

Hőség van, mégis muszáj házikosztot is enni. És az milyen igazságtalanság, hogy befőzni is ilyenkor kell és nem télen? Nem véletlen találták ki dédanyáink a nyárikonyhát, kár, hogy az új házakhoz már nem épül ilyen, ahol pedig van, inkább kamrának használják, mint hogy befőzzék azt, amit télen nagyon szívesen megennének. Azért nem kell csüggedni akkor sem, ha nincs más lehetőség, mint otthon főzni az ötödiken. Mire való a hosszabbító, a rezsó a kukta és az erkély? Naugye!
A cukkini ilyenkor adottság, a gersli pedig állandó kedvenc. Kombináljuk.
A kuktában tíz perc alatt, – plusz az az idő, amíg ki lehet nyitni a kukta fedelét -, és már kész is a gersli. A cukkininek és a hagymának elég a kuktára várakozási idő. Kész is vagyunk. Ha nem harmincnyolc fok lenne, azt mondanám, hogy egy jó kis fröccs illik mellé, de most inkább a sima citromos vízre szavazok, esetleg a citromos vízre rengeteg mentával.
Hozzávalók:
20 dkg gersli
2 pici, vagy 1 közepes cukkini
1 nagy fej hagyma
5 dkg vaj
2 csokor petrezselyem
5 dkg frissen reszelt parmezán (vagy valamilyen karakteres sajt)
1 doboz Philadelphia sajtkrém
1 ek fenyőmag vagy durvára vágott dió
só, bors
A gerslit sós vízben kuktában megfőzzük. A hagymát apró kockákra vágjuk és megfonnyasztjuk a vajon. Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a cukkinit, majd azonnal belekeverjük a krémsajtot, és beleszórjuk a parmezánt. Hozzáadjuk a gerslit, ha túl száraz lenne, akkor a főzőléből óvatosan adagolunk hozzá egy keveset. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és egyet hagyjuk rottyanni. Kész is, mehet a tetejére a fenyőmag vagy a dió.

Vélemény, hozzászólás?