Kategóriák
Egyéb kategória

Libanoni kenyér

Holnap tizennyolcan jönnek hozzánk vacsorázni. Érdekes lesz, mert leültetni csak hat embert tudok, és mi is hárman vagyunk. Viszont olyanokkal fogadhatom a szombatot, akiket régen láttam, és azt mondták, hogy nekik az állófogadás (álló szombatfogadás 🙂 is jó. Hát majd meglátjuk.
Minden esetre két kívánság már be is futott, az egyik a libanoni kenyér, a másik a rugelach. Libanoni kenyeret legalább öt éve sütöttem utoljára, úgyhogy ma csinálok egy főpróbát, nehogy pénteken derüljön ki, hogy már nem is működik a receptem, és kenyér nélkül maradjunk.
Nem tudom miért, de annyira izgatott vagyok, mintha az esküvőmre készülnék! Görcsben áll a gyomrom, kapkodok, és közben szalad a lakás. Jaj!
Tehát, a libanoni kenyér egy nagyon egyszerű kenyérféle, különlegessége mindössze a rajta lévő “toping” (Ez a toping olyan hülye szó, de a feltéttel sem vagyok kibékülve.) Mindenféle keleties salátát, falatkát, és süteményt kínálok majd mellé, sólet nem is lesz. Készítek hummuszt, falafelt, csicseriborsó salátát, sárgabarackos csirkét, padlizsán krémet, sült paprikasalátát, gránátalma salátát, bárány nyársat, és lesznek sajtok azoknak, akik nem esznek húst. Ez a kis kenyérke egyébként tökéletesen funkcionál kanálként egy salátához, vagy krémhez. Legjobb lenne kemencében, vagy vaslapon sütni szabad tűzön, de ilyenem a XIII. kerületben sajnos nincs.
Szerintem 3-4 darab egy adag.
Hozzávalók 24 darabhoz:
1,2 kg sima liszt
2 ek szárított élesztő
2 ek méz
1 ek só
6-6,5 dl meleg víz
A teejére
1 dl olívaolaj
1 ek kakukkfű
1 ek majoranna
3 ek fekete szezámmag

A tészta hozzávalóit alaposan kidolgozom. Nyúlós, ragadós tésztát kell kapni, olyasmit, mint a lángos tészta. Kb. 2 óra alatt letakarva a duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom, és 24 felé osztom. Kis lapokat formálok belőle kézzel, mintha lángost készítenék, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Hagyom kelni még egy negyed órát, majd megkenem az olívaolajjal elkevert fűszerekkel, és szezámmaggal a közepét. 230 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.

20 hozzászólás a(z) “Libanoni kenyér” című bejegyzéshez

“indenféle keleties salátát, falatkát, és süteményt kínálok majd mellé, sólet nem is lesz. Készítek hummuszt, falafelt, csicseriborsó salátát, sárgabarackos csirkét, padlizsán krémet, sült paprikasalátát, gránátalma salátát, bárány nyársat, és lesznek sajtok”
Én is mehetek…? 🙂

Kedves Eszter,
én olyan libanoni lepénykenyér receptet keresek, amibe csomagolni is lehet mindenfélét (nagyjából mint egy palacsintába). Párizsban ettem ilyen étket egy libanoni kisvendéglőben (az összehajtogatott, megtöltött lepénykenyeret aztán még meg is grillezték) – azóta szeretném reprodukálni 🙂
köszönöm
Mari

igazság szerint amikor nagyon kerestem, megtaláltam az Aladdin nevű szír éttermet a Dózsa György úton, ahol volt baba ganush, meg humusz, meg még egy pár dolog, de nem olyan, amire számítottam, a kiszolgálás meg olyan kis kedvetlen volt (nem arab, hanem egy törékeny kis szőke lány), hogy nem csábított másodszori látogatásra.
Szóval a libanoni tényleg nagyon várat magára! :))

hú, Eszter, ez így csodásan hangzik!
Remélem a többi fogásról is írsz, fotózol majd!
Amikor eredetiben kóstoltam, akkor nagyon rákattantam a libanoni konyhára, de itthon nem találtam semmi libanoni vendéglőt vagy hasonlót, ahol azokat az előételnek kínált finomságokat lehetne enni.

Megpróbálom megcsinálni, de engem jobban érdekelne pillanatnyilag a jeruzsálemi túrótorta, lévén kettes cukros, és ződséget, túrót kell/ene/ ennem, s ha már túró, legalább legyen torta. Megtalálható valahola receptje….?

Ilyen esetekre van az “ülő-álló” (létező vendéglátós szakzsargon) fogadás kitalálva. Nagyjából mint az állófogadás, svédasztallal, de van egy asztal székekkel is, ami mellé le lehet ülni, ha valakinek arra van igénye.

Remélem minden jól fog sikerülni, ha ennyit készülsz.

Ma láttam, hogy a Nők Lapja adventi mellékletében is ajánlották a szakácskönyvedet, mint ajándék ötletet. Mondjuk nekem elég mókás, hogy pont egy zsidó szakácskönyvet ajánlanak karácsonyra, de annak nagyon örültem, hogy felfigyeltek rád.

Vélemény, hozzászólás?