Kategóriák
Egyéb kategória

Limonádé

Nagyon divatos lett a limonádé az utóbbi pár évben. Lehet kapni jót, rosszat, olcsót, drágát, citromosat, epreset, almásat, meggyeset, amit csak el tudunk képzelni. Mégis meglepődtem, amikor egyik forró napon azt olvastam az itallapon, hogy a limonádé 1000-1500 forint. De miért? Mi lehet benne, ami ennyibe kerül? Meg is kérdeztem a kedves pincérnőt, aki megosztotta a „titkot”. Az árát azóta sem értem a limonádénak, de pár napja én is előre főzött citromhéjjal kevert cukorszirupot használok, mert a titok állítólag ez.
Tehát az alap:
2 csésze cukor
4 csésze víz
3 citrom reszelt héja (érdemes bio citromot használni erre a célra)
Főzzük sűrű szirupot a hozzávalókból, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben hetekig eltartható, ha maradna, de nem valószínű.
Epres limonádé: 8 ek darált jég, 2 ek cukorszirup, 10dkg eper összeturmixolva.
A jeget leöntöm a sziruppal, majd annak a tetejére öntöm az epret. Csak a pohárba keverjük össze, kb. 3dl lesz belőle.
Citromos limonádé: 15 szem jég, 3 ek szirup, ¼ citrom, ¼ lime, ¼ narancs, ½ citrom leve, 2 dl víz
Réteges rakom a citrusokat a jéggel, felöntöm a sziruppal, és a vízzel. Kb. 4 dl lesz.
Zöldalmás limonádé: 8 ek darált jég, 3 ek cukorszirup, ½ zöldalma lereszelve, majd rögtön ½ citrom levével lelocsolva, hogy meg ne barnuljon. 4 szelet vékony almaszelet.
Sárgadinnyés limonádé: ugyanaz, mint a zöldalmás, csak dinnyével, és egy fél almányi dinnyét kell pépesíteni hozzá. Ha valaki szereti, önthet rá pár ek. tejszínt.
Persze minden gyümölcsből készíthetünk limonádét is, csak el kell dönteni, hogy sima vizet, vagy szénsavasat használunk, jégkockát, vagy zúzott jeget, esetleg mindkettőt. Ha vendégeket várunk, látványos megoldás lehet a jégkockákba fagyasztott cseresznye, citrom, vagy eper.

38 hozzászólás a(z) “Limonádé” című bejegyzéshez

Tudom, kicsit késve reagálok (sok a munka mostanában), de egyik kedvenc kiülős helyemen úgy csinálták tavaly a mannát, hogy nagy félliteres pohárba narancs-, citrom- és limegerezdek bele (ízlés szerint, ahogy kéred), fa mozsártörővel magában a pohárban összetör, cukorszirup (ízlés szerint) bele, jég is, ha kérsz, és vízzel felenged. Az egész félliteres cucc tele gyümölccsel (kb. a feléig) volt úgy négyszáz… borravalóval öt, de akkor már nagyon jók voltunk hozzájuk. Ők meg hozzánk. 🙂

Na most ezt a helyet közben bezárták…

Úgyhogy ha bárki tud olyat, ami kiülős (de zuhé esetére fedett is), nem agyonfüstölt, opcionálisan ping-pongasztallal ellátott, biciklit bevihetős ÉS így csinálják a nedűt, naranccsal együtt, az szóljon léccilécci. Törzshely kerestetik.

Horasz, igazából egy kávé is nagyjából 40 forint körül van átlagosan energiaköltséggel együtt, mégis 250-350 ft egy eszpresszó. (a kawa kávét most kihagyom a szórásból)ez mondjuk tényleg nem olyan szemtelen haszonkulcs, mint az 1000-1500 ft-os limonádé, ami amúgy az abszolút kedvencem nyáron.

Itt a végén szépen eltértetek a tárgytól, de én még a limonádéhoz szeretnék hozzászólni. Egy elég jó helyen a tavasszal visszaküldtem a limonádét “átgondolásra” (csodák csodájára, nem is számolták fel). A víztiszta italban úszott 3 karika citrom, és a pohár alján vastagon állt a barna cukor. A pincér azt mondta, hogy náluk ez ilyen, ez meg egy barnacukor szirup. No, meg tudok tán különböztetni egy rakás kristálycukrot némi sziruptól. Azóta már rendeltem ott limonádét, és nyomatékosan kértem, hogy ne azzal a barna izével csinálják. Sikerült. Egy másik helyen selyemfűmézeset ittam, az isteni volt, és éppen annyiba került, mint azon a helyen a kóla.

A kisöreg igen szépen bánik a bárddal, van még mit tanulnunk 🙂
Az is nagyon tetszett, amikor a Bolygó amerikaiban a szakács bárddal vágta fel a frissen készített hajdinatésztát, valami hihetetlen ügyes volt.

Ok, hétfőn látom majd a jövőhetem, és írok. Nem mondtam, hogy nem szeretném jobban csinálni, sőt!
Vigyek majd a kávézóba hagymát, vágódeszkát, és kést? 😀

Na…. nem bantasbol irtam:) Egyebkent aki annyit es ugy foz ahogy te, az mar profinak szamit:) Ha neked igy kenyelmes, akkor jol mukodik, es hatekony:)

A szamom azt hiszem megvaltozott, de a mailcimem megvan, ha gondolod es raersz fussunk osszevalamikor ismet, akar egy kavera is:)

H.

Nem voltam zavarban (de igen), de ilyen a technikám 😀
Na jó, én csak így tudok szeletelni.
Tudod, nem vagyok szakács, sőt vendéglátó sem.
De megköszönöm ha megtanitasz!

Vegul is csak 5 evet vendeglatoztam valoban nem ertek hozza kedves nevtelen.

Mas. Eszter neztem a videoidat, ha gondolod egyszer megtanitalak profin szeletelni a kessel. A kesed igy ranezesre jo, csak a technika…vagy csak zavarban voltal?:)

H.

barmelyik ital nagykerben beszerezheto cukorszirup, literes kiszereles 2-3000 forint kozott mozog. Mennyit raknak egy ilyen limonadeba, ~0.5cl? akkor 150 Ft egy adag, + jeg + gyumolcs + szoda.bekerules aron az egesz talan meg is van 180-200 Ft. ehhez kepest az 1000-1500 Ft nem kicsit lehuzas kategoria.

Remélem nem haragszol meg, de a cukorszirup az cukorszirup és kész. Mi lehet a boltiban, ami az otthoniban nincs? Tartósítószer, ízfokozó? Sajnálom, hogy már egy limonádé se készülhet ilyen nélkül.

Vélemény, hozzászólás?