Kategóriák
Egyéb kategória

Újkrumpli szezon

Azt még soha nem hallottam, hogy valaki csak úgy imádná a krumplit. Persze vannak olyanok (pl. az édesapám), akik ha tehetnék, soha nem ennének rizst, és mindig burgonya után reklamálnak, de ők sem a krumplit neveznék meg kedvencüknek, ebben biztos vagyok.
De az újkrumpli az más! Talán azért, mert csak pár hétig az igazi, vagy azért, mert amikor megjelenik a piacon már visszavonhatatlanul itt a nyár, és erről mindenkinek a gondtalan gyermekévek jutnak eszébe?
Nekem az utóbbi. Szerencsére nem voltunk az a minden vasárnap rántott húst evő család, de az újkrumpli szezont mindig petrezselymes krumplival, rántott szelettel, és tejfeles uborkasalátával köszöntöttük. Ezt a hármast azóta is szeretem!
Emlékszem minden évben segítenem kellett a krumpli kapargatásában, ami nem nagy munka, de én nem szerettem, főleg azok után, hogy mindenhol láttam a piacon, hogy előre megtisztított újkrumplit is árulnak. Reklamáltam is anyunál rendszeresen, és mindig azt mondta, hogy az a gazdagoknak van! 🙂 El is határoztam, hogy ha felnőtt leszek, én bizony csakis előre megpucolt újkrumplit fogok vásárolni.
Szerintetek vettem olyat valaha is? Nem, soha! Ugyanis a krumpli pucolása hozzátartozik a dologhoz, része az ételnek. Egy kiló megpucolása is 15 perc alatt kész van, még akkor is, ha a kisfiam segít. Hús nélkül is szeretem, vagy egy szelet csirkemellel, de ha semmi nincs mellé, akkor is bekeverek fokhagymával egy kevés tejfölt, csak úgy mártogatni.
Elárulok egy titkot: mostanában divatos az újkrumplit olívaolajjal készíteni. Biztosan egészséges, de nyomába se léphet a libazsíros változatnak!
Hozzávalók:
1 kg apró újkrumpli
4 ek libazsír
só, bors
2 ág friss rozmaring
1 csokor petrezselyem
2 ágacska kakukkfű
1/2-1 citrom leve
Miután az újkrumplit megtisztítottam, egy kis tepsiben megforrósítom a libazsírt. Beleszórom a krumplit, sózom, borsozom, letakarom alufóliával, és 20 percre forró ütőbe tolom. Miután megpuhult leveszem a fóliát róla, rászórom a petrezselymet, rozmaringot, és kakukkfüvet, az összezúzott fokhagymát és megkeverem. El is készült, tálaláskor rányomok egy kevés citromlevet. Isteni szalonnával is! 🙂

14 hozzászólás a(z) “Újkrumpli szezon” című bejegyzéshez

szívesen! amikor megfőtt a krumpli, önsd le róla a vizet, és tegyél egy csokor mentát a fazékba a krumpli tetejére. tedd rá a fedőt és hagyd pihenni pár percig őket. a gőzben a krumpli átveszi a menta aromáját! ha már elég illatos, a mentát ki kell dobni, a krumplira meg forgácsolni egy kis vajat és kész!

na én meg beáztatom ugyan, de utána nem hámozom, hanem egy lyukacsos tálban dobálgatom őket egy picit és leöblítem, ami le akart jönni. Ami marad, az marad.

Vajjal is meg olíva olajjal is szeretjük, a párom ilyenkor azt szokta mondani, mindegy mit főzök, de újkrumpli legyen benne 🙂

Hmm. Kakukkfűvel még nem is próbáltam de majd most.
Kapros vajas változatban is nagyon finom, így egészben hagyva, megdörzsölve picit a külsejét, hogy durvább legyen, és magába szívja az ízanyagokat, friss, zsenge zöld,rusztikusra vágott kaporral…

az újkrumpli tisztítása nálam a következőképpen néz ki. egy nagyobb fazékba vizet teszek, és kb 10 percig hagyom ázni a krumplit. utána előveszek egy vadiúj, dörzsis hátú szivacsot, és a dörzsis oldalával szépen, kefélgető mozdulatokkal lehántom a lekívánkozó héjat. Nem kell erőlködni, ami nem jön le, annak nem kell lejönnie. vannak ételek, amikhez pedig kimondottan héjastól sütöm fedő alatt, ezt csak egy alapos mosás előzi meg.

Vélemény, hozzászólás?