Kategóriák
Egyéb kategória

Macesz lasagna

Valamikor ősszel olvastam egy amerikai fórumon a macesz-lasagnát (macannya :-), és annyira abszurdnak tűnt, hogy megjegyeztem. Arra gondoltam, hogy rettenetes lesz az íze, de egy hét tésztamegvonás után még jól jöhet.
Most megcsináltam, és nagyon meglepődtünk mindketten a férjemmel. Ez finom! Nincs pászka íze, és persze badarság lenne egy valódi olasz tésztához hasonlítani, mégis nagyon finom. Nekünk legalábbis a 2008-as pészah meglepetése.
Vannak, akik széder este nem nagyon fűszerezik az ételeiket, de én nem tartozom közéjük. Ezt is csak jó fokhagymásan, sok oregánóval érdemes megsütni.
Kétféle szósz van a maceszlapok között, egy gombás, és egy sajtos.
Hozzávalók a gombás szószhoz:
50 dkg csiperke felszeletelve
2 paradicsomkonzerv
5 gerezd fokhagyma
1 kk majoránna
1 kk oregánó
1 kk bazsalikom
só, bors
olívaolaj
1 dl vörösbor
Az olajon megdinszteltem a gombát, rászórtam a fűszereket, majd beleöntöttem a paradicsomkonzervet. Kicsit összefőztem, majd belenyomtam a fokhagymákat is. Végül belekevertem a bort.
Hozzávalók a sajtos szószhoz:
2 dl tejszín
20 dkg cheddar sajt
10 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió
A tejszínbe belereszeltem a sajtot, majd addig melegítettem, amíg teljesen elolvadt. Fűszereztem, és beleszórtam a parmezánt is. Elvileg sűrű massza kell hogy legyen, de ha mégis híg maradna, akkor a tűzről lehúzva keverjünk bele egy tojás sárgáját.
A maceszlapokat felváltva megkentem a szószokkal, majd a tetejére reszelt sajtot szórtam. Hagytam állni 15 percet, így megpuhult a pászka, majd forró sütőben átsütöttem. Az asztalnál dobtam a tetejére pár szem fenyőmagot.
Használjuk kóser bort, legalább pészahkkor.

10 hozzászólás a(z) “Macesz lasagna” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?