
Tizenöt éve, hosszabb időt töltöttem Svédországban. Mondhatom, hogy annak ellenére, hogy a svéd konyha nem tartozik a világ legremekebb konyhái közé, én ott lettem igazi gasztromán. Mai szemmel visszanézve szinte már hihetetlen, de akkoriban még csak elképzelési voltak az embernek a nemzetközi konyháról. Mai napig van olyan Magyarországon, aki azt hiszi, hogy a Milánói makaróni olasz étel, de ott minden pizzériában olaszok dolgoztak, csodálkoztam is, mennyire finom az igazi pizza, pedig van egy olasz nagynéném, de ő pizzát nem süt soha. Sok olyan étteremet találtam, ami azóta sincs itt, pl. ilyen a libanoni (a kedvencem). Ezt a padlizsánt is egy libanoni étteremben ismertem meg, de sajnos nem Libanonban, hanem a göteborgi télben. Azóta persze találkoztam ugyanezzel Izraelben is, csak ott korianderrel készítették. Azon a télen örökre elvesztem a közelkeleti és a magyar konyha közötti harcban. Főleg ha padlizsánról van szó!
Én megeszem csak úgy magában is, a férjem jobban díjazza egy jó nagy szelet marhahús köreteként.
Hozzávalók:
2 db padlizsán hosszában négyfelé vágva
A mázhoz:
4 ek méz
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
Reszelt citromhéj, vagy gyömbér
Chili pehely
Egy citrom leve
Só, bors
1 csokor petrezselyem apróra vágva
A hozzávalókat összekeverem, és a felével bekenem a padlizsánokat. 20 percig 200 C fokon sütöm, majd rákenem a maradék mézes masszát. Még sütöm 10 percet, úgy, hogy az utolsó 5 perc grill fokozat.
8 hozzászólás a(z) “Mézes padlizsán” című bejegyzéshez
Van egy csomó ötletem. Na jó, holnap csinálok valamit! 🙂
Malkát puszilom!!!!
J-bone:ugye, lefőzhetetlen páros
😉 Egyébként: szia itt!
Eszter!
Engem nagyon érdkelnek a spanyol szfardi édességek. Esetleg egy kis ötlet?
Köszi G.Dori /a Malka sogfornője/
Hello,
a padlizsán a gyömbérrel iszonyatosan összeillik, nagymamám folyamatosan kombinálja őket, és nagyon ütős!
De kedves vagy! Köszönöm!
Kedves Eszter! Szolgközl:
A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA ÉS A ZSIDÓ MÚZEUM KINCSEI címú kötet az Alexandra kiadónál magyar, angol és német nyelven csütörtökön nulla órátől éjfélig 5999 Ft helyett 1999 Ft-ért rendelhető. Gondolon szép ajándék lehet külföldi látogatásaidhoz…
Ma megírom, én mit csinálok ebben a melegben. A sütőt nem kapcsolom be!
Tegnap volt vacsorára, de most egy ideig trükkökhöz kell folyamodnom.
Zsuzska: köszönöm, a gondoskodást!
🙂
Hú, de nagyon jó! Ez nagyon nekemvaló recept. De ebben a hőségben kapcsoljam be a sütőt?
ez megint jól néz ki. (pisztáciás csirkét nem elfeledni)
de most off leszek:
Tessék Eszterre szavazni a blogtornán, mert nem kampányol magának!
http://href.hu/x/33ub