Kategóriák
Egyéb kategória

Mézes padlizsán

Tizenöt éve, hosszabb időt töltöttem Svédországban. Mondhatom, hogy annak ellenére, hogy a svéd konyha nem tartozik a világ legremekebb konyhái közé, én ott lettem igazi gasztromán. Mai szemmel visszanézve szinte már hihetetlen, de akkoriban még csak elképzelési voltak az embernek a nemzetközi konyháról. Mai napig van olyan Magyarországon, aki azt hiszi, hogy a Milánói makaróni olasz étel, de ott minden pizzériában olaszok dolgoztak, csodálkoztam is, mennyire finom az igazi pizza, pedig van egy olasz nagynéném, de ő pizzát nem süt soha. Sok olyan étteremet találtam, ami azóta sincs itt, pl. ilyen a libanoni (a kedvencem). Ezt a padlizsánt is egy libanoni étteremben ismertem meg, de sajnos nem Libanonban, hanem a göteborgi télben. Azóta persze találkoztam ugyanezzel Izraelben is, csak ott korianderrel készítették. Azon a télen örökre elvesztem a közelkeleti és a magyar konyha közötti harcban. Főleg ha padlizsánról van szó!
Én megeszem csak úgy magában is, a férjem jobban díjazza egy jó nagy szelet marhahús köreteként.
Hozzávalók:
2 db padlizsán hosszában négyfelé vágva
A mázhoz:
4 ek méz
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
Reszelt citromhéj, vagy gyömbér
Chili pehely
Egy citrom leve
Só, bors
1 csokor petrezselyem apróra vágva
A hozzávalókat összekeverem, és a felével bekenem a padlizsánokat. 20 percig 200 C fokon sütöm, majd rákenem a maradék mézes masszát. Még sütöm 10 percet, úgy, hogy az utolsó 5 perc grill fokozat.

8 hozzászólás a(z) “Mézes padlizsán” című bejegyzéshez

Kedves Eszter! Szolgközl:
A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA ÉS A ZSIDÓ MÚZEUM KINCSEI címú kötet az Alexandra kiadónál magyar, angol és német nyelven csütörtökön nulla órátől éjfélig 5999 Ft helyett 1999 Ft-ért rendelhető. Gondolon szép ajándék lehet külföldi látogatásaidhoz…

Ma megírom, én mit csinálok ebben a melegben. A sütőt nem kapcsolom be!
Tegnap volt vacsorára, de most egy ideig trükkökhöz kell folyamodnom.

Zsuzska: köszönöm, a gondoskodást!
🙂

Vélemény, hozzászólás?