Kategóriák
Egyéb kategória

Mire költünk?

 Kép innen.
Tudtátok, hogy az előre megtervezett háztartás, és a kéthetenkénti szigorúan listáról vásárlással akár 30% konyhapénzt is lehet spórolni? Igen, mi próbáltuk, amikor nagyon meg kellett szorítani a kiadásainkat. Furcsa, de egészen addig, amíg valóban ki nem próbálja az ember, el sem hiszi, hogy mi mindenre költ “fölöslegesen”. Persze, nem fölösleges az a kakaós csiga, amit a gyerek kér bevásárlás közben, de egészen biztosan nem hal éhen, ha nem kapja meg.
Havonta egyszer összeültünk, és megterveztük a menüt. Nem volt kibúvó, hiába kívántunk meg valami egészen mást, azt kellett enni ami a listán volt, amihez be volt vásárolva és kész. Legfeljebb annyiban tértünk le az útról, hogy hétvégén nem voltunk otthon, vagy anyu csomagolt valamit, amivel napokig kiváltottuk a listát.
Mihelyt megtehettük, abbahagytuk, pedig nagyon hasznos volt. Azért kb. lehet tudni, hogy a következő héten mi lesz a piacon, mire jut majd időnk, és mire, nem, mikor jönnek vendégek, és mikor eszünk csak ketten. 
De hiányzott az életünkből a spontaneitás. Nem volt olyan, hogy úgy megennénk egy steaket, és rohanjuk a henteshez. Pedig sokkal élvezetesebb így élni, és pont ilyenkor nehéz ellentmondani a csábításnak. 
Most valami hasonlón gondolkodom, ha nem is havi, de kétheti listával, szigorúan kétheti bevásárlással, kiéve a zöldség-gyümölcs, de abból is csak az amit muszáj frissen venni.
Tudnom kell, mit eszünk reggelire, mit csomagolok a férjemnek, mit ebédelek, mit viszek az iskolába az éhen halni akaró fiamnak, és mit vacsorázunk. Ehhez hány kiló lisztből kell kenyeret és kalácsot sütnöm, jön-e valaki szombaton, vagy mi megyünk-e valahova? Sikerül-e annyit főznöm, amennyi egyszerre vagy kétszerre pont elfogy? Mire költsem azt a rengeteg pénzt amit megspórolok? 😉 Na jó, ez csak vicc volt.
Szerintetek van értelme az ilyen alapos tervezésnek?

26 hozzászólás a(z) “Mire költünk?” című bejegyzéshez

Kell-e bonyolítani? Hát ha valakinek mindegy mennyit költ egy hónapban akkor tuti nem. Nálunk heti bevásárlás van, és legfeljebb kenyeret veszek frisset ha elfogy hétközben. Igen, összeírom mit fogok főzni, mi kell hozzá, mit kell pakolni a gyereknek a suliba, megjegyzem meleget is kell, mert itt így szokás, nincsen iskolai étkeztetés, csak mikróban melegítik meg az otthonról hozottat.Ha már egy jó ideje csinálja az ember, szinte leírni sem kell, csak megnézni mi van itthon, és már sorolom is miből mennyi fog kelleni a hétre!

Nálunk nem listás bevásárlás megy, hanem elhatározzuk, hogy mit fogunk főzni, aztán ez módosulgat. Szerencsés helyzetben vagyok, nem igazán kell az élelmiszeren spórolnom, de valamiféle tervezés mindenképpen szükséges. Amit sikerült kiirtanunk az a kakaóscsiga fornetti, virsli, kész pizza, mirelit készételek és ilyesmik. Szerintem ezeknél többet ér egy kis szelet minőségi csoki is. Az azonban bizonyos, hogy szigorú listázással sok pénzt meg lehet takarítani. Ettől viszont nem érzi jól magát az ember-legalábbis nekem ez a tapasztalatom. A pénzben szigorúan beosztott étkezés általában fehérje szegény és szénhidrát dús, úgyhogy ezzel vigyázni kell, már ha van miből.
Üdv: medvedr

Eszterke, megint fején találtad a szöget.
Még van néhány tipp, amivel időt is lehet spórolni. Pl. nekem van egy két étel, amiből egyszerűen képtelen vagyok keveset főzni, így egy része rögtön frissen a mélyhűtőben landol, amit egy idő után elő lehet venni aranytartalékként. Pl. töltött paprika.
Ha káposztás tésztát főzök, egy fej káp. sok, dinsztelés után dobozolom a felét és megy a mélyhűtőbe az aranytartalékok közé.
Én is listával vásárolok, de ha szép húst találok a hentesnél, megveszem a szükségesnél többet és lefagyasztom olyan alkalmakra, mikor nincs lehetőségem vásárolni.
Hol ezért, hol azért :-))))

Nekem viszonylag új a saját háztartásom, tanulófázisban vagyok. 🙂

Ami eddig a legnagyobb gondot okozta: hiába határozom el, hogy én szerdán este meg fogom főzni azt a levest, amit majd csütörtökön eszem, ha szerda este jullafáradtan érek haza vagy csak ne főzöm meg, akkor legközelebb már csak hét végén lesz időm, addigra meg tönkremegy az előző hétvégén megvett alapanyag.

rettentően bánt, amikor ki kell dobnom egy csomó jó alapanyagot/kaját.

Egyfelől a terv be nem tartása akadályoz, másfelől a nem teljesíthető terv, vagy az ötlettelenség – idáig ráérősen és spontán főztem.

Klassz lenne, ha lenne egy év, amikor mondjuk leírnád, mi készült nálatok. Azt lehet használni mintaként bármikor. 🙂

Ez igen jó téma! Minden héten tervezek, az egyik pillér, hogy változatosan együnk (így két egymást követő napon nem eszünk pl tésztás kaját), a másik hogy egészséges legyen, jó párosításokkal s mindig legyen benne valami új. Sokszor töröm a fejem, hála párom mindent megeszik, ma már úgy fél órára redukálódott mindennel együtt, hogy kitaláljam. úgy gondolom, hogy az könnyebben rááll erre, aki amúgy is ilyen tervezős, rengeteg előnye van, s igen, van hogy a spontaneitása elmarad, de ez természetes, egyszer így, egyszer úgy. nekem nagy segítség, hogy az üzletek lehozzák hét vége felé a következő heti akciós árut, s ha leárazás van pl valami szezonálisból, akkor biztos, hogy csinálok valami olyasmit, s általában minden héten más dolgok vannak leárazva. Párom arra bíztat, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy táblázatot a számítógépen, ott vezetnénk (meg még a hozzávalókat is, bevásárlólistát is), aztán gyorsabban megy a válogatás is. Ötletnek jóóó, talán egyszer megvalósul… 🙂 Zsuzsa

Én pontos előre tervezés és napi keret nélkül is tudok szigorú lenni magunkhoz. Persze kb a fejemben van, hogy miket szeretnék főzni az elkövetkezendő napokban és ahhoz vásárolok. Péksüti, csoki, nyalánkság, rágcsa, gyümölcslé nem… De őszintén? Nagyon jó lenne a piacról hazafelé elmajszolni egy kakaóscsigát. És emiatt néha olyan elkeseredett dühöt tudok érezni. Mert attól még vágyok rá, csak fegyelmezem magamat.

Amikor bejött a válság, minden magazin tele volt "hasznos" tippekkel a spórolást illetően, de basszus, nálunk ez az alap. De akkor mi marad?

Amerikában már egy ideje "trendi" spórolni,érdekes jelenség a nagy pazarlás országában,de hát a válság sok mindenre megtanít…
Én már évek óta napi keretet osztok be,egy hétre előre nekem nem megy a bevásárlás,több okból sem:nincs autónk,ha előre bevásárolnék,tuti 2 nap alatt elfogyna a heti cucc.:)
Így viszont megmarad a spontaneitás,délelőtt dől el aznap mi a kaja.Kenyeret magam sütöm,kerüljük a feldolgozott dolgokat,egyszerű,de finom ételeket eszünk,változatosan.De azt is hozzá kell tennem,hogy marha nagy előnyöm,hogy itthon dolgozunk,így megtehetem,hogy délelőtt piacra menjek,főzzek,és még a napos padon egy almát is elropogtassak hazafelé jövet…:)

Két hónapig írtam össze minden vasárnap este, hogy mi lesz a heti menü. UUUUUTáltam! Mint egy rossz házi feladat, ültem rajta órákig. Az én konyhám úgy van kitalálva, hogy 12 elött 10 perccel elkezdem kitalálni, mi lesz az ebéd és legkésöbb egyre kész is van. Ès a férjem is mindennap itthon ebédel, így ne tejbegrízt képzeljetek el minden másnap. :O) Tudom, hogy a másik módszerrel rengeteget lehetne megtakarítani, de inkább a ruhán és a fodrászon spórolom meg…

Szerintem van ertelme a menu megtervezesenek es bevasarlolista irasanak. Nalam pl azert is mert a kornyekemen nincsennek uzletek. Meg kis boltot is csak jo kis gyaloglas utan erek el. No meg, idom sincs vasarolni hetkoznap. Igy en hetvegen megirom a listat, bevasarolok es fozok.:) Hetkoznap estenkent pedig ihletet meritek a fozos blogokbol a kovetkezo hetre.:) Megjegyzem nekem egyszeru mert egyedul vagyok es tobb napig is megeszem ugyanazt az etelt.

Értelme van, de nem mindenki alkalmas rá.
Most hogy ennyire komolyan veszem a sportot, rájöttem hogy muszáj lenne nálunk is ilyen tervezősdi-mert a hiábavalóságra költött pénznek helye van, az időm meg sosincs elég, a cukor mentes élet is szervezéssel jár….
Ha sikerül összehoznom valamit, megírom, bár én mindig listával járok a boltba,nem mondom,hogy szigorúan követem,de elértem azt, hogy nem veszek fölösleges ételt, és a kukát sem etetem vele, mert legfeljebb a kutyuskáim megeszik.
…most már csak excell táblát kéne eszkábálni… :o)

Nálunk most nagy szükség van a spórolásra, ennek evidens módja a villany leoltása és a fűtés szabályozása mellett a étkezéssel kapcsolatos kiadások mérsékelése. Ezt csak tervezéssel lehet megoldani. A heti játék az volt, mit ehetünk egy hétig! úgy, hogy nem vásárolok, csak használom a készleteket, max. olcsó kiegészítőket veszek.
Eredmény:
Vasárnap húsleves, tárkonyos pulykaragu rizzsel, csokikészletek kivégzése, melegszendvics, salára a maradék zöldségekből, ebből maradt hétfőre is.
Kedd: paprikáskrumpli, savanyúság
Szerda: Carbonara spagetti
Csütörtök: sajtos-sonkás pizza (saját sütés)
Péntek: gombaleves, mákos guba ala Mautner Zsófi.
Szombat: rakott cukkini

Ehhez a gombát, a darált húst és a leveszöldségeket kellett frissen venni! Heti kiadás minimális, ellátás a szerény, de normális kategória.

Szia! Ez a dolog nem csak spórolás miatt fontos, hanem ha az anyuka 8 órát dolgozik, mondjuk reggel 8-tól 4-ig, akkor miután este hazaesett, összeszedte a kölyköt,már mondjuk akár fél 6 is lehet. Ilyenkor nehéz kreatívkodni, mit is együnk vacsira? Ilyenkor jön sok helyen a gyors kaja. Arról meg már nem is beszélek, hogy másnap jobb lenne nem a munkahelyi menzán ebédelni, arra is főzni kellene…. szóval, én úgy érzem egészségesen táplálkozni 8 óra munka mellett csak akkor lehet, ha előre tervezi anyuka a menüt, heti egyszer bevásárol és szigorúan betartja a teendőket. Tudom ez durva… hisz egész nap naptár szerint élünk, még ebben sincs spontenaitás, de legalább nem fornettit eszik az ember, nem virslit eszik a gyerek és nem a zsíros menzai ebéddel tömjük magunkat. Ha meg még spórolunk is egészen megéri! Csak nehéz….mert ki nem kíván meg néha mást, mint ami le van írva…persze ha van hozzávaló lehet rugalmasan kezelni 🙂

én úgy vagyok vele, ahogy te: értelme éppen volna, csak a spontaneitás szórakoztatóbb. A listáról mindig a spórolás jut az eszembe, a spórolásról a pénz, a pénzről meg a munka és kész, el is ment a kedvem az élettől:) persze nem ilyen durva a helyzet, de én akkor se csinálom. éljen a spontaneitás és a tudatos vásárlás, azaz azt veszem meg spontán, amire tényleg szükségem van és a kölkök is csak 1-1 valamit választhatnak alkalmanként. de például én soha nem találtam ki előre 1-2 heti menüt, hanem vettem, ami szép volt és abból hoztam ki, amit tudtam. ahhoz is kell kreativitás viszont nem kell tervezni (amit nem szeretek)

Szia!
Nagyon is van értelme, bár én még csak gondolatban foglalkozom a dologgal, de érzem, hogy előbb utóbb ez lesz a megoldás.
Annyi mindent megsiratok amikor kidobálom a kukába, mert ugyan megvettem nagy lelkesen, de valahogy sosem kerül rá a sor….
Olyan lelkiismeret furdalásom van ilyenkor, hogy netovább.
Szükséges a tervezés, mint az élet egyéb területein, a konyhában is.

Szerintem van értelme, de ugyanakkor alkati kérdés is. Vannak olyan személyiségek, akik képesek a szigorra, a spontaneitás nélküliségre, sőt nekik inkább a spontaneitás az idegesítő. És vannak olyanok, akik szarul érzik magukat, ha keretbe vannak szorítva – és persze e kettőnek a valamilyen arányú elegye a leggyakoribb :-).

Anyukám 20 éven keresztül tervezett minden napra menüt, apukám ahhoz vásárolt be és 20 évig minden napra megvolt, hogy mi az ebéd és mi a vacsi :-).

Volt neki szigorú könyvelése, kiadás és bevétel oldallal, mindkettőben kategóriákkal, hogy mire költött és mennyit.

Na, nekem ez nem megy. Hiába tudom, hogy hasznos lenne, akkor sem vagyok olyan alkat. (Érdekes, mert az ékszerbizniszben olyan könyvelést viszek, mint az anyukám, a személyes kiadásaimban viszont utálom a könyvelést és idegesít.)

én mindig szigorúan listával megyek vásárolni, de többnyire félig tele a bevásárlókocsi mire az első tételt lehúzhatom róla:))
mindennek ellent tudok állni, csak a kísértésnek nem…:)

Én már évek óta hasonlóképp teszek.Elgondoljuk egy hétre előre,hogy miket szeretnénk enni,s hetente egyszer a hét közepén vásárolok be.Olyankor már van friss húsáru a hentesnél is.A piac kivétel,az hétvégén van nálunk,s ki nem hagynám.
Korábban már írtam is erről,nemcsak a "megláttam és megvettem"áruk száma csökkent jelentősen,de rengeteg időt,fáradságot is megspórolok.Persze a bevásárlólistámhoz nem kötöm magam szigorúan,mert ha valami,főleg tartós élelmiszer akciós(olaj,liszt,tésztafélék,tea,kávé stb…)abból akkor is veszek ha még nem lenne szükséges.De a fagyasztóban is van házi csirke darabolva,kacsa,fagyasztott zöldségek,így én annyira nem veszem szigorúan a tervezett ételeket.
Az itthon sütött kenyér ötlete is ezért jött:hogy ne kelljen szaladgálni kenyér után.
Szerintem kifejezetten praktikus,idő-és pénztakarékos előrelátónak lenni és tervezni.

Épp tegnap morfondíroztam én is ezen… Nagy ritkán megyek multiba vásárolni, tegnap valamiért el kellett mennem. Egy valamit akartam venni, ehhez képest 7000 !!!! forintot hagytam ott. Persze csupa olyan dolgot vettem, ami a spájzban eláll, bármikor felhasználható. De akkor is. Szíven ütött, és kiakadtam rendesen.
És újfent megfogadtam, még egyszer ilyet nem.
Régebben én is csináltam ezt, sokat spóroltunk.
Nálam csak annyiban volt eltérés, hogy elkértem előre az egy havi kosztpénzt. A minimálisat. És úgy kellett vásárolnom, hogy hó végéig kijöjjünk belőle. És mindig kijöttünk.
Mostanában nincs fix keret, többet is költök.
Szóval épp tegnap döntöttem én is el, hogy visszatérek a ehhez a módszeremhez.

Kedves Eszter!
Szerintem ez nagyon fontos, van értelme! (Nem tudom, hogy a múltkori szárított élesztős hozzászólásom elszállt az éterben vagy csak nem tetted fel, de abban éppen ilyesmit pedzegettem).
Nemcsak a spórolás miatt van értelme, hanem az előrelátás, gondolkodás, önkontroll miatt és ami abban a bizonyos hozzászólásban is volt, hogy a bolti eladóknak is legyen vasárnapjuk, ne menjünk boltba vasárnap!
FR

Szerintem van értelme az ilyen "odafigyelésnek", néha érdemes csinálni, néha muszáj, és persze vannak időszakok, amikor lehet lazítani.
Addig szerintem senki nem tudja, hogy mennyi mindent feleslegesen vásárol meg, amíg egy nagyobb bevásárlás után nem ül le, és írja össze (papír+ számológép), hogy mik azok a tételek, amelyekre valójában nem is volt szüksége.

Vélemény, hozzászólás?