Kategóriák
Egyéb kategória

Segítsüti, licitálj és támogasd a Down egyesületet!

Idén is segítsüti, idén is arra kérünk benneteket, hogy nyúljatok a pénztárcátokban, és licitáljatok a süteményekre. Egy régi, családi máktortát sütöttem, a neve Róthchild szelet (igen, így hosszú ó-val). Tele mákkal, kevés borral és konyakkal. Imádni való! Azt tudom elképzelni, hogy csak a drágasága miatt kapta a nevét, mert sajnos nem állunk rokonságban a Rothchild családdal 🙂
Az idei Segítsüti licittel a Down szindrómás gyerekeket támogatjuk, az adományokat a Down Egyesület számára gyűjtjük. Licitáljatok a Segítsüti oldalán!
A 27 gasztroblogger által felajánlott süteményekre 2011. március 30.- április 2. 23:59-ig lehet. Idei újdonságunk, hogy céges támogatók részére három külön süteménycsomagot bocsátunk licitre. Az árverést követően megint lesz receptfüzet és egyéb tárgyi ajándékok is, amelyek kisebb összegért megvásárolhatók.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 ek víz
Késes robotgéppel tésztát készítek, amit fóliába csomagolok, és egy órára a hűtőbe teszem, majd kinyújtom, és kibélelem vele a kapcsos tortaformát.
Hozzávalók a mákhoz:
50 dkg darált mák
4 ek cukor
2 dl fehérbor
1 késhegynyi őrölt  szegfűszeg
1 kk őrölt fehéj
5 ek házi baracklekvár
3 dl tejszín
1 ek cukor
5 ek konyak
2 tojás sárgája
A mákot felfőzőm a borral és a fűszerekkel, hagyom kihűlni, majd a lekvárral megkent tésztára borítom. Negyven perc alatt megsütöm. 
1,5 dl tejszínt elkeverek két tojás sárgájával és a cukorral, majd lassan, alacsony lángon addig kevergetem, amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverem a konyakot. Teljesen lehűtöm.
A maradék tejszínt felverem, és elkeverem a konyakos krémmel. Ezzel a krémmel tálalom a tortát.

7 hozzászólás a(z) “Segítsüti, licitálj és támogasd a Down egyesületet!” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,
Hegedűs S. Judithoz hasonlóan, az én süteményem sem lett teljesen jó. Az 50 dkg mákhoz biztos elég a 2 dl bor? Nem lett valami elírva? Vagy nem hiányzik még valami esetleg a receptből? Tényleg "szétporlad" az egész, és a cukor is elég kevésnek bizonyult: keserű lett, nem lett finom 🙁

Eszter,
az mit jelent pontosan, h felfőzöd a mákot? Mert fél kiló mákhoz 2 dl bor nagyon kevés folyadéknak tűnik nekem… Hogy lesz akkor ilyen jó mancsos a töltelék ? Mert gondolom, az a cél, nem hogy porladjon.

Kedves Eszter!
Segíts kérlek, hol rontottam el? A konyakos krém fantasztikus lett, de maga a mák töltelék nem sikerült. Összességében finom volt a süti, de a mák teljesen kiszáradt, gyakorlatilag szétporlik, pedig a fotó alapján gondolom nem ilyennek kell lennie.

Kb olyan mintha darált mákot szórtam volna a kapcsos tortaformába.

Lehet, az a baj, hogy nem frissen darált mákkal csináltam és így nem volt elég olajos? Már eleve egy kicsit több borral dolgoztam mert a 2 dl-t hamar felszívta a mák egy része, a maradék teljesen száraz volt, de sokkal többet nem mertem hozzátenni, mert a szövegben is írtad, hogy kevés borral készül a sütemény, féltem, hogy eláztatom a tésztát. Vagy a felfőzés azt jelenti, hogy vizet is kellett volna tenni hozzá? a 4ek cukor az kristálycukor, én azt használtam, mert a tésztánál külön írtad a porcukrot, így kristálynak gondoltam.

Szóval tanácstalan vagyok.

köszönöm, Judit

Szia Eszter,

megvettem a hozzávalókat a sütihez, de mielőtt hozzákezdenék…van két kérdésem:

-azt írod, hogy a mákot a fűszerekkel kell felfőzni, de a hozzávalók között nincsenek külön fűszerek a mákos résznél. Mit használjak?

– a tortaforma oldalát is kibéleljem? a fotón mintha nem lenne…nem szárad így ki?

Köszönöm Nelli

Vélemény, hozzászólás?