Kategóriák
Egyéb kategória

New York Egg Cream

Tudom, hogy mindenki flódnit vár, vasárnap meg is sütöm, és jövő héten felteszem, de most annyi helyre kell mennünk az ünnepből kifolyólag, hogy csak egy „koktél” futotta.
El kell mondanom, hogy Egg Cream-et nyolc évesen ittam először, és annyira amerikainak éreztük a barátnőmmel, hogy utána évekig nagyképűsködtünk azzal, hogy ez a kedvenc italunk, és Amerikából (!) származik 🙂
Ha valaki nem ismerné a zsidó gasztronómia e ’remekét’, annak elárulom, hogy se tojás, se krém (legyen az akár tejszín, akár más) nincs benne, ugyanis egészen egyszerűen csokoládészirup, tej, és szóda keveréke. Eredetileg mindkét nevezett hozzávalót tartalmazta, de a háború utáni szegénységben megszületett ez az olcsó változata, és azóta is ezt isszuk. Persze van felnőtt változata is, de arról később.
Van ám ennek az italnak több száz évre visszanyúló története is:
Boris Thomashevsky aki egy jiddis színház színésze volt, ivott egy csokoládés krémet Párizsban, és nagyon szeretett volna ilyenhez jutni Brooklynban is. És lőn Egg Cream.
1890-ben Louis Auster, cukorka bolt tulajdonos készítette először szintén Brooklynban. Naponta több, mint 3000 üveggel adott el belőle, nyugdíjba vonulásáig. Ekkor a ’national ice cream chain’ (hogy mik vannak?!), meg akarta vásárolni a receptet tőle. A tárgyalások során azonban negatív megjegyzéseket tettek Louis Auster zsidó voltára, úgyhogy a recept nem került a fagylaltosok tulajdonába.
1900-ben gyártották az első flakon Fox’s U-Bet Chocolate Syrup-ot, amiből New Yorkban azóta is készítik az Egg Cream-et, és állítják, hogy másból nem is az igazi. Mi azért sima Shop Rite-os csokiszirupot használunk hozzá, ez ugyanis itthon is kapható, finom, és kóser.
1920-ban Moisha Zambrowsky, a Moisha falatozó tulajdonosa a Lower East Side-on Manhattanben elkészítette a szerinte eredeti Egg Cream-et, amit ötven évig árult a kis tologatható büfékocsijáról, ezzel megkedveltetve az italt egész New Yorkban.
Hozzávalók:
1 dl csokoládészirup
2 dl tej
2 dl szóda.
És a felnőtt változat:
1 dl csokoládészirup
1 dl tej
1 dl szóda
0,5 dl rum
0,5 dl tejszín
Egy csipet chili.
Eredetileg a kólás pohárhoz hasonló üvegpohárban kéne szervírozni, de ilyenem sajnos nincs.
Eredetileg a Judapesten.

12 hozzászólás a(z) “New York Egg Cream” című bejegyzéshez

Nálam csak azért is tejszínnel készül 😉 Ha már egyszer bűnbe esünk, akkor adjuk meg a módját!! 😉 Csokiszirup helyett (amiben nem tudom mi mindenféle sűrítő, színező és egyéb adalékanyag van) pedig egyszerűen egy fél tábla csokit olvasztok fel a tejszínben. Hozzá persze jár a rum és a chili, a szódát “kispórolom” 😉

Vélemény, hozzászólás?