Kategóriák
Egyéb kategória

Olvas, nem olvas, ki az?

sohanincs.pngNagy baj ha nem olvas a gyerek? Nekem igen, mert én sokat olvasok, és fantasztikus olvasói élményeim vannak gyerekkoromból, az átolvasott napokról nyáron, vagy amikor kamaszkoromban azzal borítottam ki a szüleimet, hogy az étteremben se voltam képes letenni egy nagyon izgalmas regényt, és két fogás között olvastam. Persze nem az olvasás volt a baj, hanem hogy átlagos kamaszhoz méltóan, nem igazán vettem részt a beszélgetésben. És nem csak egy regény erejéig, hanem pár évig…
www.globonet.jpgViszont olvastam, méghozzá mindent, ami kezembe került. Az elképesztő gagyi, egy nap alatt kiolvasható ponyváktól kezdve a szépirodalomig. Sőt, egyszer titokban elolvastam egy Júliát is, és be kell vallanom, hogy tetszett. Nem tudom ki emlékszik ezekre a romantikus “regényekre”? Száz oldal lehetett kb, és havonta jelent meg valamikor a rendszerváltás után. Hatalmas sikere volt. Én csak azért nem olvastam belőle többet, mert azt nagyon cikinek tartottam volna, ha valaki ezzel a kezemben lát, úgyhogy kimaradt az életemből, pedig…pedig az egyik barátnőm ezekkel a szuper történetekkel csiszolta német nyelvtudását, és hetente fordította németről magyarra a szerelmes regényeket. Az ötvenedik után úgy érezte utálja az emberiséget.
Három könyv fogott ki rajtam igazán, az egyik a Légy jó mindhalálig, a másik a Kőszívű ember fiai, a harmadik pedig egy volt pasim által ajánlott személyiségfejlesztő regény volt. Mondanom se kell, nem volt egy hosszú kapcsolat, nem fejlődött eléggé a személyiségem, pedig a főszereplőt Joynak hívták. Hahaha. Viszont cserébe bevallom, hogy hetedikben imádtam az Aranyembert.
Dáviddal nehezebb dolgom volt, mert a férjem egyáltalán nem emlékszik, hogy mit olvasott 14 éves kora előtt, én pedig hiába jönnék egy 8-9 éves kisfiúnak a Két Lottival, vagy Lakner Artúr Édes mostohájával, körberöhögne. Így magamnak kellett kitalálni, hogy mi lehet számára a kellően izgalmas, amit már maga is hajlandó elolvasni, vagy lehet közösen, felváltva olvasni belőle. Egy éve Erdőbényén egyik esős napon még a szekrény tetején talált, Szent Péter esernyőjét is megpróbáltam felolvasni Dávidnak, de a huszadik oldalon feladtam, a százhuszadik megmagyarázandó fogalom után. Egyszerűen élvezhetetlen volt. Most azt gondolom, hogy 10-12 éves korig, egyszerűen kortárs irodalmat kell a gyerek kezébe adni. Rengeteg fantasztikus kortárs író van, aki ennek a kiskamasz korosztálynak ír, magyar is, de szerencsére a külföldi sikerekből is elég sokat lefordítanak magyarra.
Tényleg öröm látni, amikor egy negyedikest egyszerűen beszippant egy regény, de azt gondolom, hogy a mai gyerekek -tisztelet a kivételnek- maguktól nem lesznek olvasó emberek. Kell a szülői presszió, az első 20 oldalnál. Mert utána, ha jó a könyv, akkor nem ereszti a gyereket. És én megértem, hogy gyorsabb, könnyebb szórakozás az Xbox, meg hogy jó néha a tévé előtt bambulni. Olyannyira, hogy mi támogatjuk Dávidot a számítógéphasználatban.
Na és persze néha megvesszük őt, hogy olvasson. Szó szerint is, képletesen is.
És akkor pár konkrétum 8-10 éves fiúknak, ami nekünk nagyon bejött (volt pár nem túl sikeres próbálkozás, erről nem írok):

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (sorozat, naponta 1 könyv)
Francesca Simon: Rosszcsont Peti (sorozat, hétvégente 1 könyv)
Berg Judit: Rumini (Nálunk kötelező olvasmány volt)
Csukás István: Nyár a szigeten (kötelező volt)
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Goscinny, Sempé, Kategória: A kis Nicolas
És most nyáron már komolyabb regények:
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Patrick Ness: Sohasincs vége

Mivel én imádok ajánlásra olvasni, szeretném, ha megosztanátok, mit olvastak örömmel a 8-12 éves gyerekeitek. Lesz, aki nem örül ennek, de szerintem vannak fiús és lányos könyvek is, szóval az se baj, ha megírjátok, hogy kinek ajánljátok! 

Köszönöm!

 

10 hozzászólás a(z) “Olvas, nem olvas, ki az?” című bejegyzéshez

Igaz, nem egyedül olvasta a fiam, hanem együtt olvasta az egész család (a kisebbikem hatévesen hallgatta),de jó szívvel ajánlom, szerintem ebben az életkorban már remek olvasmány: Richard Adams: Gesztenye, a honalapító.

Az egész családot elvarázsolta, kalandos, izgalmas, tanulságos. Meg kell vallanom, hogy nem bírtam kivárni, míg az esti olvasásokkal eljutunk a végéig, ki kellett olvasnom titokban a fiaim előtt 🙂
Olvassátok el ti is, ha még nem ismeritek!

Eszter

Mi most a fiammal (9) az Időfutárt olvassuk, kicsit fanyalog hogy lány a főszereplő, de közben azt is látom rajta, hogy tetszik neki, hogy betekintést nyer a csajok titkos világába:) (be nem vallaná:)
Szerettük még a Nesbo gyerekregényét a Doktor Proktor pukiporát., eddig ez a két regény volt amit hajlandó egyedül is kézbe venni néha…
Lefizetés: erre nekünk két technikánk van, bár sajnos nem tartom be midig következetesen, egyik, hogy ahány percet olvasott 2xannyit minecraftozhat aznap, a másik ez működik inkább: este fél 9kor minden elektromos eszköz begyűjtése, az egyetlen legális tevékenység az ébrenmaradhatás érdekében az olvasás:)

Én ennyi idős koromban Erik Kastner rajongó voltam – Repülő osztály, Május 35 volt a két abszolút kedvenc, még felnőttként is néha újraolvasom. Imádtam Adrian Mole naplóját, a Végtelen történetet, Narnia krónikái, Rolad Dahl könyvek pl a Csárli és a csokigyár, és persze a Gerard Durell féle Családom és egyéb állatfajták.

Szia, nagy kedvenc volt mostanában az “Időtedetektívek” sorozat (Scolar kiadó) – kvázi időutazás, különböző történelmi korokba. Cigány Zoltán: Csoda és Kósza / Berg Judit: Két kis dínó (nem annyira óvodás, minat amennyire annak néz ki – de a humora fergeteges.
Szerintem lassan a Verne könyvek is érdekesek lehetnek: Kétévi vakáció

Vélemény, hozzászólás?