
Kiderült, hogy a salátákat sajtok egészítik majd ki, úgyhogy bátran estem neki a sima kalácsrecept felturbózásának.
A sajt kiesett, mert sajthoz minek sajtot enni, ugye?
A fokhagymás kalácsot se akartam még egyszer elsütni, már szinte minden barátunk ismeri.
Maradt a pesztós kalács ötletem. Érdemes volt fáradni vele, nagyon hálás volt a közönség 🙂
Kicsit munkás így elkészíteni a kalácsot, de megéri fáradozni vele, nem csak a sok dícséret, hanem a gyönyörű látvány miatt is.
Miután a kalácstészta megkelt, hat részre osztottam, és a hat részt nyújtófával hosszú, keskeny csíkká lapítottam. Minden csík közepébe tettem a tesztóból, és óvatosan feltekertem, majd kézzel sodorgattam, hogy rendesen összetapadjon. Ezt mind a hat csík tésztával megcsináltam.
Megfontam a kalácsot, hagytam fél órát kelni, majd megkentem tojással és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre. Persze néhol elmászott a pesztó, de összességében 🙂
Hozzávalók a kalácshoz:
50 dkg simaliszt
1+1 nagy tojás
2 dl langyos víz
7 g szárított élesztő
1 ek olívaolaj
3 ek cukor
só
Hozzávalók a pesztóhoz:
1 csokor bazsalikom
2 marék dió
olívaolaj
só, bors
+ rozmaring
A rozmaring kivételével minden pesztó hozzávalót a turmixba tettem, és krémesre turmixoltam. Csak apródonként öntöttem hozzá az olívaolajat, nehogy túl híg legyen. A parmezánt kihagytam, ne nyomja el a többi sajt ízét a vacsorán. Amikor kész lett a pesztó, beleszórtam a nagyon apróra vágott rozmaringot is, de ezt már nem turmixoltam le.
11 hozzászólás a(z) “Pesztós kalács” című bejegyzéshez
De mókás, pont múlt héten készítettem én is hasonlót, paradicsomszósz-szerűséggel, két szálban a tészta közepére téve, a harmadikat meg rózsaszínes-márványosra megszínezve. A látvány mindenképpen megéri 🙂
R
Biztos nagyon finom!
Én ilyen módszerrel diós-kakaós változatot sütöttem pár hete, mert a lányaim édesre vágytak.
nekem is nagyon tetszik!
Ha saját készítésű a pesztó, az csak jó lehet.
Egyszerűen csodaszép. Most nagyon meg tudnám enni.
Nagyon jól néz ki. El is mentem a receptet és amikor a sütőnk meggyógyul el is készítem ezt a fincsi kalácsot.
Akkor szerintem mehet nyugodtan, el nem rontja, az biztos!
Gyönyörű, meg is sütöm. Ha nem sajthoz esszük, akkor menjen a parmezán a pesto-ba szerinted?
Hát, a sajtok nem voltak kóserek, de legalább a borok igen 🙂
A kóser olasz konyha gyöngyszeme:)
Nagyon szép!