Kategóriák
Egyéb kategória

Pfefferkuchen, vagyis borsos fonat

Kóser libahájhoz szerencsére nem annyira bonyolult dolog hozzájutni Budapesten, így könnyű elkészítenem a zsidó konyha egyik legfinomabb bor mellé való ropogtatni valóját.
Én már alig-alig használok libazsírt, mindössze pár étel van amit azzal készítek, mert jobb lesz vele, mint vajjal vagy olajjal. Ilyen étel a pfefferkuchen is. Akik még nem ettek ilyet, az első falat után rendszeresen megállapítják, hogy olyasmi mint a pogácsa, csak szebb.
Ropogós, fűszeres, nagyon kellemes egy pohár bor mellé egy kellemes beszélgetős este, de télen mi nagyon szeretjük ezt vinni magunkkal a kirándulásokra is, termoszba zárt forralt bor mellé.

Tegnap este barátok jöttek, bort is bontottunk, és nekem napok óta téli hangulatom van esténként, úgyhogy volt időm kitalálni mit is kínálok majd a borhoz. Nagyanyám gyakran sütötte ezt a borsos fonatot, de leginkább vacsora előtt kínálta. Ha mai fejjel belegondolok, akkor egy ilyan kis fonat szinte egy fél vacsora…
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg libazsír
2 dl fehérbor
2 tojás+1 a kenéshez
durvára darált fekete bors
2 kk só
A lisztet gyorsan elkeverem a zsírral a dagasztókaros robotgépben. Beledolgozom a tojásokat, sót, borsot, és a fehérbort is. Fóliába csomagolom, és két órát pihentetem a hűtőben. Lisztezett deszkán kinyújtom, vékony csíkokra vágom, a csíkokat megsodrom, és apró kalácsokat fonok belőlük. Ez a mennyiség 20 kalácskára elegendő. Nem szabad nagy fonatokat készíteni, mert lassan sül át. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és egy óra alatt szép pirosra sütöm, úgy, hogy félidőben megkenem a felvert tojással.

12 hozzászólás a(z) “Pfefferkuchen, vagyis borsos fonat” című bejegyzéshez

jaaaj, nem tartozik szorosan ide, de segits mar, Eszter, mert folyton megszivom, hogy egy sima kalacsnal, ha fel kilo lisztbol van, azt te hany db es mekkora formaba tenned? folyton kikel es ronda lesz.
KA

Sül!!! Délután nálunk már szüreti felvonulás lesz, ez kerül a kosárba. A lányom kapott egy falubeli asszonytól egy gyönyörűen hímzett ruhát, amit még ő viselt 4 évesen. Megpróbálok a hajába is valami hasonló fonatot ügyeskedni:). Kell ennél több egy ilyen borús napon?

Ha már egyszer kóser…
Szóval, azt még nem említettem, hogy Disznókőn 1998-2000 között készültek kóser borok, csak viszonylag kevesen tudnak róla. Mondjuk száraz szamorodni pont nem, de késői szüret, stb. Ha érdekel, a hosszú hétvégén térjetek be…Üdv.

Igen , ez hatvan fonat. A téglalaot ketté végtam, aztán a hosszúkás kapott téglalapokat 10-10 felé, majd azokat 3-3 felé.
A kapott “szalagokat” megsodortam, így kg 15-20 csm hosszú, 0,5-1 cm széles zsinór lett belőlük, azt fontam.
Becsomagolva, hűtőben egy hétig is eláll, de nagyon jól fagyasztható, a nyers tészta is, és a kész borsos fonat is.

Ínycsiklandó! Szájbarágósan részletezd, ha kérhetem, mennyire vékony fonatok, milyen hosszúak… Vagyis 20 kalácska, akkor 60 fonat, ugye? Bocsánat, próbálok a képből okosodni, de nem megy :-(( Menyi ideig áll egy egy ilyen kalács?

Vélemény, hozzászólás?