Kategóriák
Egyéb kategória

Rákóczi pince: IGEN-NEM

Tokaj-hegyalján imádnak mindent a Rákócziakhoz kötni. Ezer legenda kering, hogy a sok hosszú több kilométeres pincerendszerben menekült Rákóczi az üldözői elől, ami akár igaz is lehet, de Erdőbényén van, aki azt is megkockáztatja, hogy a bényei pincék valamikor egész Sárospatakig értek, és így könnyű volt Rákóczinak megszökni. No igen, egészen Patakig 🙂
Két híres, turisták által gyakran látogatott pince is viseli Rákóczi nevét az egyik Sárospatakon található, a másik Tokajban. Az első kötelező program szerintem, főleg egy kisgyerekes családnak, a másik inkább kötelezően kerülendő. Most nem a borokról írnék, mert mindkét helyen remek borokat lehet kóstolni, az már csak pénztárca kérdése, ki hány fajtát kóstolna egy alaklommal. Most tényleg mint programot, mint családi kirándulás uticélját értékelném a két pincét, hiszen a két borászat remek borokat készít.
Kezdeném a rossz tapasztalattal, maradjon a végére a jó, hiszen minden jó, ha a vége jó!
Tokaj Rákóczi pince:
A “pince” a Tokaj Hétszőlő tulajdonában van, és Tokaj főterén található. Talán a legjobb hely egy borászat számára, ha kostolókat szeretne tartani, hiszen Tokaj városába mindenki elvetődik, aki arra jár, buszokkal hozzák a turistákat, egyszerűen nem lehet kikerülni. Mennyivel rosszabb helyzetben van pl. a Hímesudvar, ami eldugva egy kis utcában várja a látogatókat, de annál kedvesebben, profibban! Mégis, a Rákóczi pince a kiírt időpont után tíz perccel nyitotta ki az ajtókat. Mikor választottunk, hogy hány bort kóstolnánk (5), akkor a kóstolást levezénylő hölgy elmondta a menetet: van itt egy iskolás csoport, akik nem kóstolnak, csak a pincét nézik meg, velük együtt tartja meg nekünk is a bemutatót, aztán őket felkíséri, majd mi kóstolhatunk. Nincs problémám az iskolásokkal, de úgy éreztem, hogy több mint 4000 forintért megérdemeltünk volna 20 percet gyerekzsivaj nélkül, ahogy ezt a többi helyen meg is kaptuk. Mint megtudtuk a “pincében” nem tárolnak valójában bort, mert a rengeteg látogató miatt a hőmérséklet felmelegedett, és különben is a látogatók mindenbe belenyúlkálnak, tisztelet a kivételnek! 🙂 Arról nem is beszélve, hogy az egész pince nem több, mint egy nagy terem és két 50 méteres mellékág.
Ami még nagyon rossz benyomást tett ránk, az a többi borászat kibeszélése volt. Ilyet nem lenne szabad megengedni, még akkor sem, ha őszintén hiszik (ami jó), hogy az ő boruk a legjobb! Csalódottan jöttünk el, ezen még a finom pogácsa se változtatott, amit a kóstoló mellé kaptunk.
Sárospatak Rákóczi Pince:
A pince a pataki vár közvetlen szomszédságában található, és a Pajzos-Megyer tulajdonában áll. Óránként indítanak kóstolóval egybekötött látogatásokat. A kóstolók ára meglepően olcsó, talán a legolcsóbb a környéken, pedig igazi minőséget adnak a pénzünkért! (8 boros kóstoló csak 2000Ft/fő) Minket és egy francia házaspárt ez alkalommal (törzslátogatók vagyunk) egy nagyon kedves lány vezetett. Minden nehézség nélkül tartott “szinkron” kóstolást a két nyelven. Érdekes, itt még soha nem hallottam mások becsmérlését, csak saját boraik dicséretét. A kóstoló a pince híres termében volt megtartva, amit szalonnasütőnek alakítottak ki hajdanán. A tűzből a füst a padok alá szállt, így melegítve a padon ülőket. A legenda szerint valaha itt sütötte szalonnáját Rákóczi Ferenc is, miközben a gyönyörű Cinka Panna cigánylány hegedűjével, és énekével szórakoztatta a fejedelmet . No igen, élni tudni kell!
Ajánlom mindenkinek a pincét, kisgyerekek is imádják a rengeteg pinceágat, az izgalmas történeteket történelmi személyekről! Persze felnőtteknek is érdemes 😉

6 hozzászólás a(z) “Rákóczi pince: IGEN-NEM” című bejegyzéshez

mi nyáron jártunk hasonlóan, Jósvafőn, a Vöröstói barlangot néztük meg. sajna egy nyári táborozós iskolás csapat is pont akkor volt ott, a túravezető meg úgy gondolta, hogy akkor gyorsan lezavarja a menetet és mehet is haza. jó 20 perccel lett rövidebb a séta, alig tudtam fotózni, és végig azt kellett hallgatnom, hogy “olyan hideg van, ha most felfázok nem engednek el a jövőheti medencés partira”

Vélemény, hozzászólás?