Kategóriák
Egyéb kategória

Rántotta?

Egy éve, amikor megvettem a Szakácsok könyvét, hatalmas meglepetés ért. Kiderült, hogy nem tudok rántottát sütni! (Nem röhög!) Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy francia rántottáról lesz szó.
Ez a fajta rántotta időigényes, kicsit munkás, tripla kalóriát tartalmaz, és tízszer jobb, mint amiket eddig ettem. Úgyhogy megéri a fáradságot. A könyv két tojáshoz öt deka vajat ír, és ez a mennyiség meg is felel a valóságnak, úgyhogy van benne zsír bőven! Éljen a koleszterin 🙂
A recept szerint duplafalú lábosban, nagyon meleg, de nem forró víz felett kell kevergetni folyamatosan a tojást a vajjal, olyan húsz percig. Eleinte így készítettem, aztán szembejött velem Gordon Ramsay videója, és azóta a vízfürdőt kihagyom.
A lényeg a vastag falú serpenyőn, a nagyon alacsony hőmérsékleten (amit a serpenyő tűzről való lehúzásával szabályozhatunk), és a folyamatos keverésen van. Az időt így sem lehet megspórolni, de legalább nem kell annyi edényt használni.
Persze most se vetem meg a kolbászos, hagymás rántottát, de bevallom egy éve nemettem ilyet, csak vendégségben.

24 hozzászólás a(z) “Rántotta?” című bejegyzéshez

Nem Ramsey, hanem Ramsay.
Egyébként ez volt az első dolog, amit tőle csináltam, zseniális. Azóta csak így csinálom a rántottát, igaz, több időbe telik, de annyira durva a különbség, hogy mindent megér.
Általában nem keverek bele a végén semmit, de próbáltam creme fraiche-sel, tejföllel, tejszínnel is, mindegyikkel jó. Mi azért jobban szeretjük a kicsit intenzívebb tojásízt.
Valaki írta, hogy habverővel csinálja. Egyszer én is kipróbáltam, sajnos szörnyen sikerült, a tojás valamiért kicsapódott és a végeredmény undorító lett.

engem is nagyon felpiszkált ez a vajas változat, tegnap meg el is készítettem, hááát, mintha sült majonézt ettem volna… nekem a ‘harmatos’ rántotta jobban bejött. Vagy valamit elkevertem?

na en kipróbáltam és kurva jó:) kenyér nélkül salátával:) a vaj kifejezetten dobott rajta és rángattam a lábast is ahogy a filmeben. kivéve a paradicsom fürtöt hagytam ki, helyette zöldhagyma volt.

Na azért ez így nem egészen igaz. Felvakkantottam a röhögéstől, mikor a Nem röhögöt olvastam, de akkor sem oké. Te ugyanis láttatlanban mondom, hogy fantasztikus rántottát készíthetsz, csak nem ilyent. Amúgy, ha rántotta-kísérletezhetnéked van, ajánlom a görög rántottát. Két tojásba bele kell reszelni egy hámozott, nyers paradicsomot, fokhagymát és nagyon sok bazsalikomot beletépkedni. Só, bors, etc. vagy a törököt. Na az macerás, fejből nem is tudom, ott meg a szerecsendió dominál, de ha ezt mind ismered/ismeritek bocsi, elhalgatok én csak egy lelkes hobbiszakács vagyok, nem olyan profi mint ti. Nálam a rántotta sokáig a főzőtudományom csúcsa volt, így van pár verzióm.

Tényleg? Azt nem ismerem. Mármint a Stahl félét. A tejszínest igen, de szerintem vagy vaj, vagy tejszín.
Stahl tökéletes grillcsirkéjét viszont szeretem. Amikor vajat kell belemaszírozni a madárba.
🙂

Fakanál, ha szereted a vajat, akkor ezt is szeretni fogod. Mi legalábbis imádjuk!
Mi nem tetszik, az állaga? Az valóban nagyon más. Vagy a sok vaj?
Érdekes, mert engem rögtön lázbahozott, persze nem kötelező a disznótor. Akarom mondani a töltöttkáposzta.

akkor én most vállalom akár a megkövezést is: bármennyire imádom is Gordont, nekem ez a vajas kutyulmány nem kéne. rántottaként biztosan nem. ha találna neki vmi blickfangos nevet, talán, de akkor se biztos:) bár ahogy elnézem a helyzetet, a veszély semmilyen formában nem fenyeget, hogy Gordon főztjét kelljen ennem:(

Vélemény, hozzászólás?