Kategóriák
Egyéb kategória

Zsázsa

A zsázsában az a legjobb, hogy egy hét alatt megnő akkorára, hogy már enni lehet. Az ideális idő, amit hagyni kell a növekedésének az két hét, de tavasszal mindig türelmetlen vagyok, és már egy hét után, amikor az első zöld kis levélkéi megjelennek, elkezdem enni.
Szitába kell szórni a magokat, jól meglocsolni, és egy nedves pamut textillel letakarni. Naponta 3-4-szer meglocsolom, különben hagyom, had növekedjen magától.
Három nap elteltével már van akkora, hogy a rongyot le lehet venni a tetejéről, ezután csak locsolni kell még egy pár napig, aztán ehető.
Már az ókorban is nagyon kedvelt növény volt, a Kárpát-medencébe a rómaiak hozták magukkal. Enyhén csípős, pikáns növény, tele C vitaminnal. Magas C vitamin tartalmáról a tengerészek is tudtak, akik skorbut ellen vitték magukkal a hajójukra a növényt.
A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát. És valóban nagyon finom salátának is, de szerintem a legjobban a tojás, a sajt, és a túró ízét egészíti ki.
Amit a növénykéből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a növénykéket nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek. Állítólag fagyasztható, de ebben a nagy víztartalma miatt nem nagyon hiszek, viszont egy hét alatt az év bármely részében szüretelhető.

14 hozzászólás a(z) “Zsázsa” című bejegyzéshez

Szia Eszter!

A csíráztató tálba – ami lyukacsos – belerakom a zsázsa magot, majd leöblítem folyóvíz alatt, végül lecsöpögtem róla a vizet, majd minden nap ugyanígy leöblítem. A több magnál ez nagyon jól működik, de a zsázsa még 4 nap után sem kezdett el csírázni! Persze a többi magot – igény szerint – hagyom ázni max. 12 óráig, mielőtt csíráztatni kezdem. Hogyan kezded el textil között csíráztatni a zsázsát? Milyen textilt használsz? Mennyi ideig hagyod textil alatt? Mit csinálsz, velük, ha kiveszed őket a textil alól?
1-2 zsázsamag kicsírázott, megkóstoltam, és nagyon ízlett, ezért szeretnék rájönni arra, hogyan kell csíráztatni! Köszi a segítséget előre is! Ildikó

Szia! Segítséget szeretnék kérni! Már többféle magot tudok csíráztatni gond nélkül csíráztató tálban, de a zsázsa kifog rajtam! Ha víz éri, akkor egy kocsonyás réteg keletkezik a mag körül, és nem kezd el csírázni még 4-5 nap múlva sem! Te hogyan csíráztatod pontosan?
Köszi a segítséget előre is!

Ildikó

No mégegyszer, ezúttal ügyelve az értelmes, és nyelvtanilag is helyes magyar mondatok kreálására..
Szóval a papírtörlőn való csíráztatás hülye ötlet volt tőlem, csírázik ugyan szépen, de bele is tapad a papírba, úgy kell majd leoperálni a növénykéket onnan.. De sebaj, holnap vezek szitát, meg van még egy zsacskó mag is. Retekcsírát meg kipróbáljuk!
De első project a szitavásárlás a szitaboltban:-)
Nem is tom, hogy tudtam eddig létezni szita nélkül… 🙂

No már az enyém is csírázik, tegnap óta kis vajszszínű lábacskákat eresztett, nagyon gyors!!
Szitám sincs, meg csíráztatóm sem,egy lapos tányér aljára parírtörlőt tettem, meg a tetejére is és locsolászom.. Jó ötlet ez a csíráztatás, mikor az ember ilyenkor ki van éhezve valami friss zöldre.. Búzát is csíráztatok, ha már elvetődtem a bioboltba.

Nekem is műanyag csíráztató tálam van, könnyű kezelni, elmosni stb. A gyógynövényes boltokban lehet kapni. Retket is szoktam keltetni, nagyon finom erőteljes retekíze van! És nem ereszt le másnapra mint egy gumilabda.

Bioboltban lehet kapni 700 ft körüli áron műanyag csíráztató tálat, és bár én a természetessel, a kerámia csíráztatóval indítottam, ez utóbbi kevésbé vált be. Ugyanitt a magokat is be lehet szerezni, nem csak zsázsát, de retket, sőt olyanokat is, aminek én még a nevét sem hallottam előtte (lepkeszegmag), moostanra meg már meg is eszem…
Orsi

Egyszerűen a csap alá tartom a szitát, és valóban elég ennyi a magoknak, ha napjában többször megteszed. Egy lapostányér azért van alatta, de csak azért, higy a lecsöpögő víz ne áztasson el mindent.

a szita alatt van valamilyen tányérféle,amiben áll a víz,vagy hogy érted ezt a locsolást,mikor már nincs a tetjén textil?(merthogy a szitából a víz kifolyik;vagy ez is elég a magoknak?)
alika

Vélemény, hozzászólás?