Kategóriák
Egyéb kategória

Rókagombás rizottó

Rókagombás rizottó anagramma (vagyis a batűk ugyanazok):

ábra gitt korzó mosó
ábra kitt morog sózó
ábra kitt mozgó orsó
ábra kosz mottó rigó
ábra okom rigó tószt
abrosz imágó róttok
abrosz krimó tátogó
abrosz mikró tátogó
abrosz mottó órákig
ágak bitó orom szórt
ágak borsó izom rótt
ágak bort irtóz mosó
ágak bort orzó timsó
ágak bróm orozó sitt
agár birkózó mosott
agár boksz móri totó
ágas bort izmot kóró
Összejöttünk lányok, hogy egy kicsit beszélgessünk. Ilyenkor nem készülünk előre, hanem együtt főzünk valamit, amit akkor találunk ki, és nem főzésnek, hanem tizenhat évesek szóhasználatán megrekedve kotyvasztásnak hívunk.
Készülni a főzőcskézésre lehetetlen, mert hiába van itthon libamáj, ha zsíros kenyeret óhajtanak a lányok, és hiába várja a tojás, hogy rántottává alakuljon, ha bélszínt óhajtanak! (Na jó, még soha nem volt se libamáj, se bélszín ezeken az alkalmakon, de jól esett leírni 🙂
Most az hangzott el, hogy mindenki vágyik már a nyárra (nem, nem a tavaszra, rögtön a nyárra!), friss salátákról, és harsogó gyümölcsökről álmodik, csak addig le kéne fogyni, el kéne járni edzeni, és különben is. Az edzés szó után szinte egyszerre mondtuk, hogy jó, akkor együnk valami hizlalót, de gyorsan! Persze legyen benne valami nyári is.
Két dolog volt itthon: saját magam által szedett vadkakukkfű és tizenöt szem szárított rókagomba. Hat lánynak a tíz szem gomba nem elég, akármit csinálunk vele, úgyhogy kitaláltuk, robotgéppel daráljuk le, használjuk porként. Oké, ez megvolt (közben elfogyott az első üveg pezsgő, kibontottuk a másodikat).
RIZOTTÓ! Kiáltott fel egyikünk, és szerencséje volt, mert volt hozzá itthon minden. Vagy inkább úgy fogalmaznék, az került bele, ami volt itthon. Nagyon finom lett, öt perc alatt elfogyott!
Hozzávalók 6 éhes lánynak, egy férfinek, és egy gyereknek:
(igen, Dávid is evett belőle, legnagyobb döbbenetünkre)
0,5 kg kerekszemű, rizottó rizs (nekem Tesco-ban vásárolt, piros zacskós volt itthon)
0,5 l húsleves (lehetett volna több, de ennyi volt)
10 dkg vaj
4 fej lilahagyma
3 dl tejszín
3 dl fehérbor
rókagomba por
só, bors
kakukkfű, rozmaring
A lilahagymát felkockáztuk rádobtuk a vajra, és megpároltuk. Utána ráöntöttük a rizst és két percig kevergettük, majd felöntöttük annyi forró húslevessel, amennyi ellepi. Sóztuk, borsoztuk, és folyamatosan kevergettük (nagyon fontos végig, megállás nélkül kevergetni kell, soha nem szabad magára hagyni, ettől lesz krémes). Beleszórtuk a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Ha pótolni kellett a folyadékot, akkor merőkanalanként adtuk hozzá a levest, majd a bort, végül, amikor már 99%-os volt a rizs a tejszínt. Csak a végén kevertük hozzá a gombaport. A tetejére parmezánt kellett volna reszelni ennek hiányában cheddar sajtot szórtunk rá, mert azzal jó emlékeim voltak és most is megbizonyosodtam róla hogy a rizottó és a cheddar sajt nagyon jó barátok.
Sajnos nem lett nyár, de elfogyott a harmadik üveg Hungária száraz vörös pezsgő is 🙂

9 hozzászólás a(z) “Rókagombás rizottó” című bejegyzéshez

Gratulálok az oldalhoz, kedves Eszter.

Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy tanácsosabb lett volna először hozzáadni a bort, hogy az alkohol biztos elpárologjon és ne savanyítsa meg a végső ízt. A legtöbb rizottórecept így tesz.

Üdvözlettel,
Levente

BUÉK!
Élünk…kicsit viharverten ugyan, (étel- és főzésiszonnyal tele). A “gasztro” szótól kirohannék a világból, olyan csömöröm van pillanatnyilag, de majd csak győz a beidegződés…puszi, és folytasd!
Ofélia

A végén értettem meg a legelejét…:-) Gondolom azt illusztrálod, ki, hogy tudja kimondani – a negyedik üveg pezsgő után – a “rókagombás rizottó” kifejezést! Hát vannak érdekes elképzelések! Marha jó…:-D
Ofélia

Vélemény, hozzászólás?