Kategóriák
Egyéb kategória

Rozskenyér szendvics dióval

Régen írtam kenyérről, pedig nagyon gyakran sütök.
Ez most egy rozskenyér egyharmad simaliszttel, nagyon hosszan kelesztve, amolyan dolgozó nő módra. Igazán jól sikerült.
Formában sütöttem, egyszerre négyet, amit három részre tudok vágni szendvicsnek. ezek a szendvicsek sokkal laktatóbbak mint a bolti, fogalmam sincs mi lehet ennek az oka!
Egy ilyen harmadnyi darab kevés kéksajttal és salátával több, mint bőséges ebéd.
A kenyér másfél nap alatt készül el úgy, hogy egyik este lefekvés előtt foglalkozom vele 5 percet, aztán másnap reggel egy negyed órát, illetve este még tíz percet, és a következő reggel megsütöm.
Tehát, első este összekeverek:
2 pohár teljes kiőrlésű rozslisztet
1 pohár vizet
1 dkg friss élesztőt
Mély tálba teszem, fóliával letakarom és másnap reggelig pihentetem.
Reggel hozzá keverek a dagasztó géppel még:
2 pohár teljes kiőrlésű rozslisztet
2 pohár sima fehérlisztet
1 pohár vizet
2 kk sikért
1 ek mézet
2 dkg élesztőt
1 kk köményt
1 kk koriandert

2 marék diót
0,5 dl olívaolajat
Fóliával letakarom, és beteszem a hűtőbe estig.
Este teszek bele sót, és még egyszer átgyúrom, majd lisztezett deszkára borítom, és négy részre osztom.
hosszúkás cipókat formázok belőle, majd sütőpapírral bélelt téglaformába teszem, újra lefóliázom, és mehet vissza a hűtőbe.
Reggel kiveszem sütés előtt 30-40 perccel, és megszóróm a tetejét liszttel. Mire a sütő felfűt 200 fokra, hosszában bevágom a tetejét egy pengével a kenyereknek, és betolom őket a melegbe.
Nekem 35 perc alatt sült meg.
Az uzsonnás posztnál írta valaki, hogy ő céklát reszel a férje szendvicsébe. Kipróbáltam, nagyon finom!

13 hozzászólás a(z) “Rozskenyér szendvics dióval” című bejegyzéshez

Igen,tettem bele sikért is,és az időt is kivártam. Azt írod,hogy fele fehér liszt,lehet,hogy félreértettem,de első este 2 bögre rozs,és másnap reggel még 2 bögre rozs,és kettő fehér? Én így kevertem,de ez nem fele-fele.

Megsütöttem ezt a kenyérkét,de nekem nem sikerült.Igaz,hogy elfogyott,de a színe is sötétebb lett,és elég tömör volt a tészta,nem ilyen szép lukacsos:( Én a VitaMill teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá, mérőedénynek pedig bögrét, és mindent betartottam,amit írtál. Van esetleg ötleted,hogy mi lehetett a gond?

A napokban bújtam át az összes kenyér receptedet,
tavaszi szendvics készítési láz jött rám, de gondoltam addig nem készítek azért sem, amíg nem süt a nap! :)))
Olyan ez a képed, mintha nem is ilyen ronda idő lenne, nagyon jó!!

Vélemény, hozzászólás?