Kategóriák
Egyéb kategória

Selymes homok, vagyis selymi

Ma délelőtt ültünk a homokozóban Dáviddal, és saraztunk. Annyira nyár közepe van, és ez már annyira szabadságszezon, hogy ma 11 körül csak mi ketten voltunk a játszótéren.
Ha nincs társaság, akkor nekem kell bevetnem magam, ami valljuk be, könnyebb is, ha nem bámul a többi anyuka. Mert ilyenkor lehet mondjuk csúszdázni, és hatalmasakat ugratni a rugós libikókán.
Sarazás után várat építettünk, aztán a csúszda kuckójában elbújva mesét olvastunk: Franklin és a barátság. Akkor jutott eszembe a selymes homok. Mondtam is neki, hogy csináljunk selymit, de értetlenül nézett rám.
Pedig a homok mennyiségéből, amit a cipőjéből, és a nadrágzsebéből szórok ki esténként, arra lehet következtetni, hogy elég sokat homokoznak az oviban is.
Gondolkodtam hogyan is készült a selymi, de egyszerűen nem jutott eszembe.
Az odáig biztos, hogy nagyon sokszor át kellett szitálni a homokot, lehetőleg a legapróbb lyukú szitán, hogy egy pici kosz, vagy kavics se maradjon benne. A harmadik szitálás után már az összes homokszem külön hullt le a szélben, és nagyon jó érzés volt beletúrni kézzel, figyelni, ahogy az ujjaink között elfolyik.
De egészen biztos, hogy a selymihez kellett víz is. Csakhogy nem emlékszem, hogy mikor. Mert ha az elején, akkor hogyan szitáltuk? Ha a végén, akkor meg mi értelme volt előtte a gondos munkának?
Az biztos, hogy a selymigyártás női munka volt, a fiúk inkább fociztak, vagy várat építettek. Néha beálltak ők is a selymizésbe, de hamar megunták. Szerintem azért, mert a selymigyártás kicsit hasonlatos a fonóba járáshoz. Persze mindenkinek jár a keze, meg mindenki érzi a kötelesség tudatot is (mire sorakozó lesz, legalább egy köbméter selymit kell készíteni a homokozó sarkába), de igazából ez valami egészen másról szól. Az összetartozásról, a pletykáról, a “nagy családról”.
Ti hogy készítettétek a selymit?

18 hozzászólás a(z) “Selymes homok, vagyis selymi” című bejegyzéshez

Az én gyerekeim is szoktak selymes homokot "alkotni". Össze kell szitálni a felső száraz réteget az alsó nedvesebb rétegből származó homokkal. Fiam szerint kevés nedves, sok száraz homok kell a szitába. Az előbb kérdeztem meg. Kicsit furán nézett rám, hogy nem tudtam magamtól…

Üdv: Anna

Tényleg, a mélyről ásott nedves homokot kevertük a felszínivel.
Lányfeladat volt valóban, Karol nevű kislánnyal gyártottuk, és "árultuk" kiadagolva. Akácfa kerek kis levelei voltak a pénzek :-)Persze ehhez le kellett foglalni a lelőhelyet.
Fiúkat nem nagyon vettünk be a buliba, mert egyrészt beomlasztották a gödröt, másrészt egyszer szárazság idején pisis homokot akartak ránksózni!!

Tök jót játszhattatok, néha olyan jó lud esni az ilyesmi:)

Fú, de jó érzés visszagondolni erre 🙂
Na szóval: Száraz és nedves homok keveréke többször szitálva, kézzel szigorúan simogatva, keverve. És igen, szigorúan lányok gyártották. Mi is selyminek hívtuk.

építőipari nyelven a selymi az az egyszemcsés homok 😀 mosni kell és szitálni, hogy a végén csak egyforma szemcseméretű homokunk maradjon.

játszóterekre ütésfogónak pl. csak ilyet lehetne tenni, ugyanis, ami egyszemcsés – legyen homok, kavics, bármi -, az nem tud tömörödni, így az ütést is sokkal jobban fogja fel.

Szia,

mi príma homoknak hívtuk, és úgy emlékszem, finomra szitált száraz és szintén szitált vizes homok keveréke volt. Nálunk fiúk is csinálták, mert a dömper rakománya így értékesebb volt, mint a sima kavicsos, csigás homokkal. 🙂

B.

Eszter! A homok tetején kezdtük az ásást, kilapátoltuk oldalra a száraz homokot, majd lejjebb ástunk, ahol már vizesebb volt a homok. A kiásott lyukban jól fellazítottuk a vizesebb homokot, beleszórtuk az elején kilapátolt szárazat és kezdődhetett a szitálás. A végén pedig ott volt a csodálatos selymes homok:).
Imádtam.

Vélemény, hozzászólás?