Kategóriák
Egyéb kategória

Spenóttal töltött paradicsom

Szeretem, amikor friss spenóttal van tele a piac, csak valaki elárulhatná, hogyan kell gyorsan lemosni az összes homokot a levelekről! Lehet, hogy csak én vagyok extra ügyetlen, de ennek az ételnek a legtöbb idővel járó része pont a mosás volt.
Hiába áztatom sok vízben, majd kevergetem, utána folyóvízben öblítem, a homok csak ragaszkodik a spenóthoz, és olyan érzésem van, hogy egy kilónyi zöld levél letisztításához egy afrikai ország éves vízkészletét használom fel. Ez pedig zavar!
Viszont a végeredmény kárpótol mindenért.
Hozzávalók:
0,5 kg spenót
10 dkg roquefort, vagy valamilyen más, erős kéksajt
10 dkg feta
4 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
só, bors
1 tojás
10 paradicsom
A megtisztított spenótot nem szárítom meg, hanem a vajra dobom még nedvesen. Pár perc alatt összeesik, ekkor rámorzsolom a sajtokat, és belenyomom a fokhagymát is. Mikor a sajt elolvadt borsozom, és elzárom alatta a lángot. Még forrón belekeverem a tojást.
A paradicsomok tetejét levágom, belsejét kikaparom, picit megsózom, és megtöltöm a spenóttal.
Előmelegített sütőbe tolom 3-4 percre, hogy a paradicsom átmelegedjen, de még ne repedjen szét.
Spenóttal még:
Spenótos gnocchi
Spenótos, gerslis pite
Spenót kisasszony módra

17 hozzászólás a(z) “Spenóttal töltött paradicsom” című bejegyzéshez

a spenótmosásnak egy titka van: az anyukám, aki van olyan édes és drága, hogy iszonyat mennyiségekben készíti nekem elő spenótot, amit aztán én szépen felfalok 🙂
Ez a paradicsomos verzió viszont felkeltette az érdeklődésemet, imádom a töltött paradicsomot is. Sőt, még fetám is van. De vajon roquefort nélkül helyett mi lenne jó?

Kedves Eszter!

Igaz, nem a paradicsommal kapcsolatosan írok most neked, hanem a könnyű citromos felfújtaddal kapcsolatban. Elkészítettem az öcsém ballagására, hatalmas siker volt. Akkora, hogy másnap sütöttem egy narancsos-gyömbéres változatot is.

Küldök neked egy szuper szakács címet is, mert Te igazán megérdemled!

Reni

Olyan érdekes, hogy a tahók mindig névtelenek. Te látod ott a receptet? Mert én nem, csak a fotót, és hogy a recept a hotban.

Na mindegy, azt akarom csak írni, hogy a spenót, sóska, és mángold mosólevével én is a növényeket öntözöm, de mindközül a spanót a leghomokosabb.

A levelek “nyelének” lecsipkedése mindenképpen hasznos dolog spenótnál, salátánál egyaránt.

A növényre juttatott, ill. az általa a földből összeszedett vegyszermaradék ui. a szárban gyűlik (kumulálódik) fel.

Imádom a salátaszár ropogását, de ha nem én termeltem, a szárát minden esetben kivágom.

Addig örvendjünk, míg földben (homokban) terem a spenót! Gondolom Ámerikában már zacskóban teszi u.ezt.
Egyébként én marha, még a levelek nyelét is lecsipkedem…

Mi lenne ha a maradék vízzel megöntöznénk szobanövényeinket? Ez most jutott eszembe.

A mosáshoz csak annyit, hogy az áztatás után közvetlenül nem kevergetném, mert így pont fölkeveredik a leülepedett homok. Szóval először bő víz, ülepítés, majd a lehető legfinomabb mozdulatokkal leszedem a tetejéről a spenótot, ott is marad az edény alján egy csomó piszok.
Én a spenótot aztán levelenként megmosom, jó sok vizet is használok hozzá, sajnos, de az elfolyó vízzel áztatom a még mosásra váró mennyiséget, így nem olyan szörnyű.

Vélemény, hozzászólás?