Kategóriák
Egyéb kategória

“Svéd húsgolyó”

Aki úgy gondolja, hogy ez a húsgolyó úgy néz ki, mint egy kókuszgolyó, annak igaza van. Annyira hasonlít, hogy majdnem a fiam is megevett belőle egyet, pedig ő mostanában egészen vegetáriánusként étkezik. Persze, mikor megfogta, valami gyanús lett, hogy ez nem is „kópuszbolyó”, úgyhogy inkább gyorsan visszatette a tányérra.
Talán nem véletlen, de Svédországban tanultam ezt a receptet, egy családnál, akik a svéd szokásokhoz méltatlanul többször is vendégül láttak az otthonukban sabbathi vacsora címen. Az ünneplést, mondanom se kell két-három vodkával kezdtük, utána kiddus, aztán ez az étel. A háziasszony szerint afrikai recept, de hiába kerestem hasonlót, ezért arra gondolok, hogy az ő találmánya lehetett. Mindenesetre finom, néha el is készítjük, de csak akkor, ha kevesen vagyunk, mert a gombócoknak falatnyinak kell lenni, fejenként egész estére legalább tizenötöt számolva. Úgyhogy egy húszfős vendégsereget nem ezzel az időigényes mütyürkével célszerű jóllakatni.
Hozzávalók:
Darált marhahús (na jó, ha van, akkor rénszarvas)
Zsemlemorzsa
Tojás
Sűrített paradicsom
Só, bors
Őrölt szegfűszeg (sok szegfűszeg kell bele, ez az íz a legdominánsabb az ételben)
A hozzávalókból diónyi gombócokat formázok, szezámmagba forgatom, majd olajban 2 percig sütöm. Fontos, hogy nem szabad túl sütni, mert hamar kiszárad! Miközben sül, meggrillezek félbevágott őszibarackokat, vagy nektarinokat. A nektarin talán jobb választás, mivel rajta lehet hagyni a héját, és nem esik szét a hő hatására. Mikor az egészet tányérra szedtem, leöntöm a tetejét mézes öntettel:
Méz
Chili
Fehérbor
Gyömbér
Köretként ehetünk hozzá pitát, kuszkuszt, vagy Nigella krumpliját. Persze, ha kóser húst használunk hozzá, és odafigyelünk, hogy a tojás is kóser legyen (semmilyen vér nem lehet benne), no meg az edények is kóserek, akkor ez egy jó kis sabbathi kóser vacsora lehet. Nekem most nem volt itthon kóser marhahúsom, amit ledaráltam volna, csirkét hamarabb, de ezt az ételt nem lehet csirkéből elkészíteni.
Erdetileg a JUDAPESTEN.

3 hozzászólás a(z) ““Svéd húsgolyó”” című bejegyzéshez

Jelentem, nálunk ez lesz ma vacsorára. Úgy is van itthon pár romlásnak induló nektarin. A szegfűszeget nem merem elmondani a férjemnek, kíváncsi vagyok mit fog szólni hozzá. Sajnos szezámmag nincs, de durvára darált dióba hempergetem. Majd beszámolok.
Tami

Vélemény, hozzászólás?