Kategóriák
Egyéb kategória

Szakács nem lesz, az biztos!

Ma felhív az óvónéni, és elmeséli, hogy ezen a héten a zöldségekről tanulnak az oviban.
Minden reggel azzal kezdik a napot, hogy egy dobozban ki kell tapogatni egy tárgyat, és megmondani, hogy mi lehet az. Ma reggel saláta volt, Dávid ki is találta.
Aztán délelőtt zöldségeket pucoltak, és abban is nagyon ügyes volt, mire az óvónéni megjegyezte, hogy annyira ügyes, hogy biztosan szakács lesz.
A válasz a következő volt:

-Szakács biztosan nem leszek, mert nehéz munka, és különben is főzni a nők dolga.

Hát, ezek mennek mostanában…

24 hozzászólás a(z) “Szakács nem lesz, az biztos!” című bejegyzéshez

oke, ez meg mindig a magyar kultura. Az en apam is fozott. halaszlet. Egy evben egyszer. Utana en mosogattam. Menetkozben is, meg utana is. Sokat. Nagyon sokat. Es nagytakaritottam a konyhat. A halaszle amugy finom volt. En meg hullafaradt.
Akkor most holland kultura: foz a ferfi (is). Vagy senki nem foz. Mindenhol lehet kapni “mikro”-s etelt. Zoldsegesnel, hentesnel, kozertben. Sokfelet. Jol neznek ki. Nem probaltam. Megfozom. Ehhez szoktam. Ja, es szombat-vasarnap nem foznek. Akkor programot csinalnak. En jo otletnek tartom. Dehat magyar kultura. Tehat en hetvegen is fozok. Huslevest csak ha a gyerekeim latogatnak. Karacsonykor.

Nekem apám csodásan főz, hajóskapitány volt, és egyszer megunta, hogy a hajószakács pocsék kajákkal tömi őket, így megtanult a semmiből is ízeket varázsolni, most pedig a minőségi alapanyagokból kreál hihetetlen jókat.
Ja, és a férjem kicsi korában a harisnya-szemfelszedés mestere volt 🙂 Ő is jól tudna főzni, de nem akar. Lehet, hogy el kéne kezdenem odaégetni az ételt, hátha rávenné magát…

Ismertem egy pasit, aki gyönyörűen hímzett! Nem vicc. Kalocsai richeliős mintákat varrt és csipkézett. És még tök jó pali is volt és nem afféle anyámasszony katonája (ha értitek mire gondolok!)

Az is probléma, hogy az iskolákban
nincs politechnikai oktatás, idő és,
pénz hiányában. A mi időnkben is sajnos kevés volt. Fél évet töltöt-
tünk műhely munkával. Sok család
sem ér rá ilyen téren a gyerekekkel
foglalkozni. Az alapvető dolgokat
mindenkinek meg kell tanulni. Nálunk
a családban a férfiak nem fogalalkoz
tak a házi munkával. Fiam segítségét
sem veszem ígénybe, hagyom tanulni.
Nem leszünk mindig együtt, ha összeke-
rül valakivel akkor sem vállalom
a háztartási alkalmazott szerepét.
Az alattunk lakó agglegény meg
tudta fizetni a bejárónőt és a
kihordásos ételeket.
Dávid nagyon aranyos. Annak idején
én sok szép gyerekruhát kötöttem.

Medvedoktor: aki horgászat után vásárolt halból akar halászlét főzni, az ne főzzön, hanem ássa el magát:-) Vagy ne menjen egyáltalán horgászni, hiszen a vásárolt hal és a kerti bogrács közé fölösleges efféle kitérőket iktatni. Vagy jöjjön el hozzám megtanulni horgászni.
Az unokabátyámmal efféle utainkon szoktunk próbálkozni, hiszen nincs nő, aki főzzön. Már előfordult, hogy Remy-nek nevezett, de hát a minőség az enyhén szólva változó, és olykor a szénégető boksához közelebb áll a tepsink, mint a főzőedényhez…
Tudod, medvedr, az ember nem csak azért csinál kaput, mert olyan büszke rá, hogy össze tudja ütni. Például azért is, mert így anyagárban százezer volt, a mester meg fél millát kért… Ami történetesen nem lapult a zsebemben.

Eszter: a gyerek tényleg nagyon helyes, a huncut mosoly a sajátomra emlékeztet, csak annak sötét a haja. Továbbá mi is “társadalmi” elvárásból házasodtunk össze. A társadalmat az anyósom jelentette, aki folyamatosan morgott, mert a lánya nálam lakik. Mellesleg nyolcan voltak testvérek, ebből hatan nála kisebbek, és egy 2+2fél szobás lakótelepiben zsúfolódtak, miközben az én szüleim elmentek Amerikába, és ott volt az üres lakás, valamint orvosira jártunk mindketten, így nem ártott, ha tudtunk nyugodtan tanulni. Anyósnak az összeköltözés annak ellenére nem tetszett, hogy ő valami 15-16 évesen simán megszökött otthonról annak idején…

Szerintem a kerdes nem arrol szol ki hogyan foz. Inkabb arrol, hogy individumok vagyunk, es az alapveto fozotudomany mindenkinek fontos lehet, ha hosszabb idore egyedul marad. Eppen ezert fontos, hogy mindenki, no-ferfi el tudja latni magat, be tudjon csavarni egy csavart, ki tudjon vasalni egy inget-bluzt stb.
A szocializacio soran szerepeket tanulunk, amik a kesobbi gondolkodasunkat befolyasoljak. Vegyuk peldanak a rozsaszin-kek parost, a no human targyakat szeret, a ferfi a realokban penge, a nok csinosak, anyak, szakacsnok, mosonok, mig a ferfiak birok, orvosok, vallalati vezetok. A nok maradnak otthon gyesen, mert a ferfiak fizetese tobb, es mert a tarsadalom igy varja el. Viszont, ha mi is ezt a megfasult ertekrendet adjuk tovabb, sohan nem fog egy no ugyanannyit keresni, mint egy ferfi es ugyanolyan eselyekkel indulni az eletben, mint egy ferfi.
Mennyivel jobb lenne, ha mar gyerekkent sem szolnank ra a kisfiura, hogy ne sirj, mert az lanyos dolog, vagy nem tuzhelyet venek a naynak, es autot, furogepet a fiunak. Talan, jobban megtalalnak felnottkent az onmegvalositas utjat.

OFF voltam, ne haragudj, de szivugyemnek erzem ezt a temat, es persze keves a hely ennek a kifejtesere.

A blogod nagyon szeretem, jo otvozete a kultura csepegtetesenek es a finom eteleknek.

nyugodtan írhatom, mert barátnőm akit idézek nem internetezik, meg nem is tud magyarul…szuperinteligens, írónő, filmdramaturg létére (ellenére?) nem a konyha a főterülete.Ő mondta:micsoda isteni bablevest főzött a férjem !!
Te nem tudsz?
De igen, de azt neki nem kell tudnia.
Ilyen is van.
Meg a 22 éves férfiunokám,aki isteni kenyeret süt, meg főz ha kedve szottyan, de hogy mi marad utána a konyhában azt rendszerető asszony (anyja) ne lássa-:)Mili néni

Szerintem a férfiaknak tudniuk kéne főzni. Nem csak azért, mert egyes nőknek esetleg ez tetszik, és /vagy jobban illeszkedik a családi életbe, rohanó világunkba, segítséget jelent stb. Ezek a szempontok is fontosak lehetnek persze. DE!!! Igazán azért fontos mert jó férfitársaságban eltöltött bulik nélkül szegényebb lenne azért a férfiélet! Ezekhez hozzátartozik egy jó kis kajálás. Horgászat utáni halászlé főzés, mégha vásásrolt halból is . Lovastúra utáni bográcsgulyás. Haveri focimeccs utáni pörköltözés, világmegváltó beszélgetésekhez összeütni valamit. Költözködösnél biztosítani a semmiből a cimbiknek egy kis “üzemanyagot” . Bizony, ez is hozzátartozik a férfiléthez. Vaskerítést meg hegesszen a …. , vagy aki ért hozzá, azt rá lehet bízni profikra.
Üdv : medvedr

Ha Poirotnak jó volt a kutyás poén, hát nekem is jó.
Kedves Névtelen, a feleségem vagy 25 éve elvisel. Meglehet, azért, mert bár főzni nem tudok, de pl. házat építeni és akármit megszerelni igen. Gond nélkül hegesztek tolókaput szálvasakból, amikor kell. Maradi ókonzervatív vagyok, nálunk a nő főz-mos-takarít, a férfi meg építkezik, javít, szerel, és megcsinál mindent, amihez több erő kell.
Azt mondják: gyerekszáj-őszinte beszéd. Úgy is van.

…görény úr(?)!
Őszinte részvétem kedves Feleségének!…
Úgy hiszem, az ön komolynak vélt férfiúi intellektusára nem vet jó fényt, ha egy éretlen, tapasztalatlan kicsiny gyermek gasztronómiáról és nőkről való vélekedésével azonosul.
Ön egy léha, önzö rendesnek nem mondható (férfi?…) ember.
(Ez a kutyás hasonlat meg egyenesen nívó nélkül való, primitív, alpári!)
Olyan alapvetésekkel nincs tisztában, mint hogy a nők főzőcskéznek, a férfiak főznek! 🙂 …

Teljesen igaza van, rendes férfiember! Én is így gondolom! Tudod, amikor Hercule Poirotot megkérdezték, hogy miért nem megy a helyszínre nagyítóval vizsgálódni, mint Sherlock Holmes, (neki erre semmi szüksége se volt, Japp felügyelő minden szükségest elmondott neki), így válaszolt:
“Hát azért tartok én kutyát, hogy magam ugassak?”
Nos, a fiad is csak megnősül majd (én is azt tettem)…

Vélemény, hozzászólás?