Kategóriák
Egyéb kategória

Szezámos hússal töltött aszalt szilva

A képen szezámmag és fekete hagymamag.
Utolsó falatkám következik a tokaji vacsoráról. Ezt gondoltam aszú mellé eszegetni.
Nem csak aszalt szilvát, hanem aszalt sárgabarackot is töltöttem vele. Sajnos egy fotó se készült róla, de gondolom mindenki el tudja képzelni hogy nézett ki 🙂
Nekem a saját ételeim közül ez passzolt a legjobban a boromhoz (Tokaji Hétfürtös 5 Puttonyos Aszú, hmmm, csodálatos bor!)
Szeretem a szezámmagot és a tahinit is húsokkal keverni, van benne valami keleti izgalom.
A legnehezebb a megfelelő aszalt gyümölcs megtalálása: ami szép világos színű, és puha, az vegyszerrel kezelt, gyorsított aszaláson átesett gyümölcs, ami viszont természetes módon aszalódik meg, az csúnya, sokszor túl kemény, nehezen félbevágható, szinte egyáltalán nem tölthető. Pedig egy aszú megérdemelne egy minden szempontból tökéletes kísérő falatot. Bevallom, kompromisszumot kötöttem, és a szép és könnyen kezelhető mellett döntöttem.
Hozzávalók:
1 rész aszalt gyümölcs
1 rész sovány hús (lehet csirkemell, szűz, stb.)
0,25 rész tahini (szezámmag paszta, török boltból)
0,25 rész szezámmag
chiliolaj
narancslé
szezámolaj
só, bors
szegfűszeg

A húst leszeleteltem, sóztam, borsoztam, és nagyon forró serpenyőben szezámolajon hirtelen megsütöttem, majd késsel a lehető legapróbbra aprítottam, akkor jó, ha olyan apró, mintha darálva lenne, de ledarálni nem szabad.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítottam.
Elkevertem a húst a tahinivel, chiliolajjal, de vigyáztam, hogy ne legyen csípős, nehogy elnyomja a bort. Nyomtam rá egy kevés narancslevet, épp csak annyit, hogy könnyen keverhető legyen.
Két darab szegfűszeget teljesen liszt finomságúvá törtem a mozsárban, és elkevertem a lehűtött szezámmaggal. Végül ezt is a húshoz kevertem.
Egy-egy kiskanálnyit töltöttem a gyümölcsökbe. Egy szilva, és egy barack volt egy adag.

3 hozzászólás a(z) “Szezámos hússal töltött aszalt szilva” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?