Kategóriák
Egyéb kategória

Szezonja van, olcsó, és szinte minden készíthető belőle

öszi zöldtök.jpgLáttatok már sütőtök földet ilyenkor ősszel? Fantasztikus látvány! Persze a legtöbben a magja miatt termesztik a tököt, azt a gép ott feldolgozza a mezőn, és a tök húsát kapásból be is szántja a földbe trágya gyanánt, de azért ahogy egyre több sütőtök fogy, gyakran találkozni evésre szánt tökkel is, mint mondjuk a sonkatök.
Ilyenkor van a legnagyobb szezonja, és még kb. egy hónapig, ez látszik is a receptes oldalakon. Olyan, mintha az egész világon sütőtök krémleves készülne az első hideg napon minden otthonban. Én is nagyon szeretem, az édes tököt a csípős curryval, vagy narancslével és chilivel keverni, ilyenkor nálunk is gyakran kerül asztalra, de más formájában is kedveljük.
tökmező.jpgAz egyik szupermarketben 90 forint kilója, ettől olcsóbb zöldség nem nagyon van ilyenkor!
Gyerekkoromban csak sütöttük, és nem szerettem, talán emlékeztem még a sütőtök pürére, aminek furcsa szaga volt, de nem volt elég édes, viszont valami furcsa elgondolás alapján ezt minden gyereknek szeretnie kellett volna. Azóta tökéletesen rehabilitáltam, és szerencsére a családom is kedveli. Most még… Ugyanis ilyenkor olyan gyakran, és olyan sokféleképpen kerül az asztalra, hogy tél végén szinte már utáljuk is. Isten ments, hogy valaki tökpitével, tök curryval, vagy csak sütőtök levessel kínáljon olyankor!
Ezt a mostani receptet egy amerikai lapból nyúltam, némi változtatással: az ottani mandulát lecseréltem mákra, és a krémen is variáltam egy keveset. Mi eritritollal édesítettük, de persze mehet bele cukor.

sütőtökös mákos1.jpg

Sütőtökös-mákos rolád

1 bögre 2,5 dl

A tésztához:

3/4 bögre liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1 tk reszelt gyömbér
2 tk sütőpor
1/4 tk sót
3 közepes tojás
1 bögre cukor
1 bögre pépesített, megsütött tök
1 bögre darált mák

A töltelékhez:

1/4 bögre cukor
20 dkg natúr krémsajt
2 dl tejszín habbá verve
1/2 bögre pépesített, megsütött tök

A tésztához összekeverem előbb a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül gyorsan összedolgozom a kettőt. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen feltekerem, hogy kicsit így hűljön, majd lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, és megtöltöm a krémmel. Ha rendes cukorral készül, akkor nem lesz ilyen törékeny a tészta, mint ami a képen látszik.
A krémhez elkeverem a krémsajtot a cukorral, majd a sütőtökkel, végül óvatosan, több adagban hozzáadom a tejszínhabot. Ez a krém alig édes, de szerintem így igazán finom a sütemény, hogy az édes mákos tésztát kiegészíti ez a friss krém.

Sütőtökös receptek:

Fetás sütőtökös gnocchi

Őszi kuszkusz

Sütőtök curry kacsával

Pásztorok pitéje

6 hozzászólás a(z) “Szezonja van, olcsó, és szinte minden készíthető belőle” című bejegyzéshez

Szia Eszter,

olyan jó lenne, ha egy kis összefoglalót írnál az átlad használt édesítőszerekről. Tudom, hogy milió leírást találok róluk, de jó lenne tudni, hogy melyik milyen ízű, milyen jótékony hatásaik vannak, olyan embertől, aki használja is ezeket. Tudom, hogy a terhességed alatt elkezdtél jobban odafigyelni az étkezésre, tehát hiteles forrás lennél, legalábbis segíthetnél dönteni, hogy például melyik cukorhelyettesítővel érdemes kezdeni. 🙂 Ja, a kenyeret már kipróbáltam, és tényleg bejön 🙂

Köszi

Ági

Megcsináltam a sütit, nagyon jó a tésztája ize, ám sajnos ahogy hagytam hűlni feltekerve, éppen háromfele tört -igy lett belőle réteges szelet, rolád helyett. A krém nekem elég híg lett, kb. a felét tettem bele, a többi kifolyt volna. A maradékból alkottam egy pohárkrémet, egy sor keksszel meg baracklekvárral.

Vélemény, hozzászólás?