Kategóriák
Egyéb kategória

Szilvatorta, rokonok…

Összejöttünk, mi unokatestvérek. Mind a négyen, ami elég nagy dolog, főleg ha hozzáteszem, hogy ilyen utoljára tizenöt éve történt, akkor is annyira furcsa volt, hogy újra beálltunk egy ugyanolyan fényképet elkészíteni, mint még azelőtt tizenöt évvel. Most ez a fénykép, ahol dinnyét eszünk, nem készült el, viszont jókat nevettünk, beszélgettünk, és ettünk. Szoktunk egyébként találkozgatni, de úgy hogy mind a négyen ott legyünk, az nagyon ritka.
Minden azzal kezdődött, hogy az egyik unokabáttyám (aki egy szigetként szereti magát elképzelni, és komoly párhuzamokat vont Kossuth Lajos és önmaga közé), elmesélt egy videót, amit reggel látott az Indexen. ( http://href.hu/x/3afw ) Persze rögtön megnéztük, és már magam sem tudom hogyan csavartuk a történetet, de még 50-60 évvel ezelőtti családi dolgokról is beszélgettünk. (Pedig nem koszos a körmünk, és nem tekintünk drogként a pöttyös rudira.)
Unokanővérem igazán kitett magáért, sütött kétféle pizzát (vagy pompost, ha úgy jobban tetszik), egy rakott krumpli szerűséget, mozarellás paradicsomot, készített padlizsán levest, mézes sárgarépa salátát. A nyolc éves kisfia pedig sütött nagyon finom meggyes sütit. Mi egy gyors szilvatortát vittünk, amiből szerintem senki nem evett, annyira jól laktunk, de Adél kutya lopott egy szelettel belőle, és nem panaszkodott.
Életemben először ittam Limocello-t, és csak annyit mondhatok: brrr! Nem nekem találták ki 🙁
A gyerekeink, számszerint öten, nagyon keveset veszekedtek, és egy hintaló tört csak össze, de az is csak azért, mert nem bírta el egy egész sziget súlyát 🙂

Hozzávalók a szilvatortához:
Annyi szilva kimagozva, amennyi beborítja egy tortaforma alját
Kekszmorzsa
Vaj
Cukor, fahéj
A tésztához:
3 dl tejföl
3 dl rétesliszt
2 dl gríz
3 dl cukor
1 cs sütőpor
4 tojás
2 marék durvára darált dió
A formát alaposan kivajazom, rászóróm a kekszmorzsát, majd sorban ráeszem a fahéjas cukorba mártott félszilvákat. Ennek a tetejére öntöm a tésztát, majd előmelegített sütőben lassú tűzön 50-60 perc alatt megsütöm. Kifordítom, hogy az alja kerüljön a tetejére, és úgy szeletelem.

11 hozzászólás a(z) “Szilvatorta, rokonok…” című bejegyzéshez

Száznyolcvan fokon sütöttem ötven percig, nagyon finom lett. Viszont a közepe nem sült át, mit tegyek? A széle nagyon barna lett. Kezdő vagyok, mit ajánl ilyenkor? Annyira jó az íze, hogy szeretném még egyszer megpróbálni.

Estefelé készül nálunk egy csinos adag francia almatorta szilvából 🙂
Első hallásra bizton furcsának hallatszik, de nagyon finom ám!
Egyszer kaptam egy homleszszatyornyi szilvát, és már nem fért a fagyasztóba, ezért kellett vele valamit kezdeni. Mivel imádom a mákos dolgokat, és a párom által sütött almatorta is a kedvenceim között van, gondoltam egyet és “kotyvasztottam”.
Megszületett a fenn említett süti.
Ma este is megszületik…

nem ízlett a limonchello??? elsőre nekem is furi (csalódás) volt, mert nem a citromhéj kesernyésségét vártam, hanem a citromlé savanykás ízét. Aztán megoldottam a problémát! Frissen facsart citromléből fagyasztott jégkockán szervírozva egész más élmény! ja és Mamma limonchellos muffinja is nagyon finom!

nem, de Kossuth sem politikus volt, hanem bűnöző.
Előszőr ügyvédbojtárként elsikkasztotta a tokaji bortársaság vagyonát, amiért kizárták a kamarából. Ezután elment újságírónak, itt sikerült addig uszítani a csőcseléket, míg az felkelést szított a törvényes rend ellen (“Forradalom és szabadságharc”). Majd amikor gázos lett a helyzet, nem állt ki, mint pl. a vértanúk, hanem összeszedte a “forradalmi” kormány minden pénzét, felrakta egy dunai gőzősre, és kilopta azt előszőr Törökországba, aztán az USA-ba, ahol aztán élt mint Marci Hevesen. Tipikus magyaros történet sajnos

a sziget

Vélemény, hozzászólás?