Kategóriák
Egyéb kategória

Tejszínes raguleves rozscipóban

Két hónapja minden egyes vendéglőben, ahol kapható, vad ragulevest kérek. Kezdek olyan lenni, mint a fiam, hónapokig ugyanazt eszem.
Tegap este hétkor értem haza, hulla fáradtan, de a leves ott motoszkált a fejemben. Pedig a citromon és csirkemellen kívül semmi nem volt itthon, még zöldség sem. Leszaladtam a kisboltba, de csak kukorica, és borsókonzervet kaptam, friss zöldség egyáltalán nem volt. Nem is annyira a leves izgatott, inkább a forró, illatos cipó. Tudom, nem vagyok normális, ha este nekiállok cipót sütni, de most ha nem tettem volna meg, akkor nem lett volna jó befejezése a tegnapi tökéletesen sikerült napnak.
Megsütöttem, és mire elkészült, már nem voltam éhes. Úgyhogy ma lesz ebédre, de a friss kenyérillat egész éjjel itt terjengett a lakásban, szép álmokat kergetve.
Még soha nem sütöttem cipót leveshez, de ez jól sikerült, a tetejét már megkóstoltam, és a fotózás alatt egyáltalán nem ázott el.
Hozzávalók a cipóhoz:
30 dkg rozsliszt
1 dkg élesztő
10 dkg simaliszt
1 kk sikér
1 dl langyos víz
1 ek méz
2 kk só
1 kk bors
A lisztet most nem futtattam fel, csak jól összegyúrtam mindent, és egy órát pihentettem. Ezalatt duplájára kelt. Kinyomkodtam belőle a levegőt, két cipót formáztam belőle, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem úgy, hogy az utolsó 10 percben letettem a sütő aljára, hogy megbarnuljon, kicsit megkeményedjen az alja.
A leveshez:
1 nagy fej hagyma
1 csirkemell
5 dkg vaj
3 ek étolaj
1 kis zöldborsó konzerv
1 kis kukoricakonzerv
3 dl húsleves
3 dl tejszín
1 citrom leve és héja
só, bors
szerecsendió
tárkony
A hagymát apró kockákra vágtam, és vaj és olaj keverékén megdinszteltem. rádobtam az apró kockákra vágott csirkemellet, sóztam, és hagytam kicsit megpirulni. Rászórtam a lisztet, majd felöntöttem a húslevessel. Mikor felforrt, beletettem a zöldségkonzerveket, szerecsendiót reszeltem bele, borsoztam, felöntöttem a tejszínnel, és belereszeltem a citrom héját is. Már csak nagyon óvatosan, nehogy a tejszín összekapjon, főztem egy percig, megszórtam tárkonnyal, és belenyomtam a citromot.
A ragulevesbe kellett volna tennem egy kevés sárgarépát a csirkével egy időben, majd egy pár szem gombát amikor a csirke megpirult, de ez most sajnos kimaradt. Vadhúsból erdei gombával a legfinomabb.

3 hozzászólás a(z) “Tejszínes raguleves rozscipóban” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,

Tudom, mennyire elfoglalt vagy mostanában, de ha időd engedi, kérlek írd meg , Neked melyik az az 5 (vagy kevesebb, vagy több) kedvenc szakácskönyved, amelyet jószívvel ajánlanál bárkinek (persze a sajátodon kívül:-))), illetve azt, melyik könyvekben csalódtál, melyiket nem ajánlod megvételre. Előzmények itt: http://href.hu/x/7e1o
Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?