Kategóriák
Egyéb kategória

Tökéletes libacomb

libacomb6.jpgHú, annyi kérdés jött a libacombbal kapcsolatosan, hogy mégis írok egy combos posztot, pedig nem akartam. Merthogy ma van Márton nap, és mint Dia felhívta a figyelmem, ma és nem egy héttel előtte illetve utána. Ezzel tulajdonképpen egyet is kell értenem, úgyhogy mi ma is eszünk libát, de nem bánjuk, hogy hétvégén is volt 😉
Szóval szerintem a tökéletes libacomb titka az, hogy nincs titka. Egyszerűen nem szabad túlfűszerezni, és meg kell adni neki az időt, mire tökéletesre sül. Én elrontott libacombot még csak úgy láttam, hogy 20 perccel előbb kivették a sütőből, mint kellett volna, ezért nem volt kellően puha, csontról leomlós.

#gooselegs #liba #márton

A photo posted by Eszter Bodrogi (@fuszereseszter) on

Van, amikor a combokat előbb belefőzöm a levesbe, majd azt sütöm le, de ez ritka.
Miután megvettem a libacombokat, nekigyürkőzök, és megtisztítom minden tolltól, toktól, hasonlótól. Ezt ki nem állhatom, de még soha nem találkoztam olyan combbal, amit ne kellett volna utólag megtisztítani valamennyire. Erre a célra van egy szemöldökcsipesz rendszeresítve a konyhafiókban.
Előmelegítem a sütőt 170 fokra. 6 combhoz 2 fej hagymát, 6 gerezd fokhagymát, egy ág rozmaringot, sót, borsot, és 2 deci fehérbort számítok.
A combokat bedörzsölöm sóval, borssal, majd bőrükkel lefelé teszem a tepsibe, mellé dobom a negyedekbe vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymát, rozmaringágat. Öntök alá 2,5-3 deci vizet, és lefedem alufóliával. Egy órát sütöm így, majd leveszem a fóliát, és leöntöm a liba alatt felgyűlt sok-sok zsírt. Megfordítom a combokat, aláöntöm a bort, és 180 fokra emelem a hőmérsékletet. Így sütöm kb. 45 percig, majd felemelem a hőt 200 fokra. Így 20 perc alatt gyönyörű színt kap. Egyik combon ellenőrzöm, hogy teljesen puha-e, villával le tudom-e nyomni a húst a csontról. Ha nem, akkor 180 fokon sütöm még, akár 20 percet is. Nincs rosszabb a rágós libacombnál, ne sajnáljátok tőle az időt!
A köret hagyományosan párolt lila káposzta, vagy savanyú káposzta, de szeretjük hagymás törtkrumplival is.

Igyatok újbort mellé! 
libacomb7.jpg

2 hozzászólás a(z) “Tökéletes libacomb” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?